Discovery-sjefen i Norge, Harald Strømme, sier han tror den norske fotballinvesteringen vil forrente seg.
- Vi hadde ikke gått inn i dette hvis vi ikke trodde det var lønnsomt. Men det er klart det er en stor investering og den viktigste vi kommer til å gjøre på mange år, sier administrerende direktør og sjefredaktør i Discovery Networks Communications, Harald Strømme, til Kampanje.
I går formiddag ble det kjent at Discovery Norge kjøper rettighetene til den norske Tippeligaen og OBOS-ligaen for rekordstore 2,4 milliarder. Allerede onsdag kveld kunne Kampanje avsløre at Discovery lå best an i budrunden og var villige til å betale mer enn TV 2.
Les også: Discovery vil toppe TV 2-bud i Tippeliga-thriller
- Penger til fotballen
Avtalen ble presentert på Ullevaal Stadion torsdag klokken 13.00 der Discovery-sjef Harald Strømme redegjorde for budet til den amerikansk-eide tv-kanalen.
- Overskriften er "Fotball til folket" og undertittelen er "Penger til fotballen", åpnet Strømme.
For det ble dyrt. Sist gang norsk fotball ble solgt var prisen 1,5 milliarder kroner, eller 375 millioner kroner per sesong. Den gang var det C More og TV 2 som delte på rettighetspakken.
Nå er prisen gått opp til 400 millioner per sesong, en økning på snaue syv prosent sammenlignet med dagens nivåer, for avtalen som begynner å løpe fra 2017 og strekker seg seks år frem i tid.
Discovery-sjefen i Norge, Harald Strømme, mener derfor det blir galt å sammenligne prisen sist på 1,5 milliarder kroner med det nye rekordbeløpet på 2,4 milliarder kroner.
- Man kan ikke sammenligne de to tallene. Her snakker vi seks år og det har en betydelig merverdi å jobbe i et seksårsperspektiv enn for fire år. Det gjør at man får en mye lengre inntjeningsperiode på rettighetene, sier Harald Strømme til Kampanje.
Må snu blodrøde tv-tap
Rettighetene til den norske fotballen har vært en blytung og elendig forretning for C More, som i dag er blitt en del av TV 2. Fjoråret ble blodrødt for den norske delen av C More.
Les også: Tapte nærmere 350 mill. på C More-fotball
- Hvordan i all verden skal Discovery klare å tjene penger på dette?
- Vi har et ønske om å løfte en større del av fotballen ut av betalingsmurene og gjøre det tilgjengelig for flere. Vi gjør en kamp tilgjengelig på Max og noen ganger på TVNorge og tre kamper på Eurosport Norge hvor vi jobber med å øke distribusjonen opp fra 70 prosent. Dette blir en vesensforskjell, sier Strømme.
I går kunne Harald Strømme fortelle at økte seertall skal gi mer reklameinntekter i et tv-marked som i dag beløper seg til nærmere fire milliarder kroner.
I tillegg vil salg av premium-kamper, totalt fire kamper fra Tippeligaen og OBOS-ligaen, også bidra. Disse kampene vil Discovery-sjefen selge direkte til kundene via Dplay og via set-top-boksene til distributørene, men med flere kamper på fri-tv blir betal-tv-produktet norsk fotball langt mindre viktig enn det har vært de siste tre årene.
Les også: - Vi skal doble seertallene
Vi har hatt noen forpostfektninger med noen av distributørene og ser frem til å gå i dialog med dem.
Skal bygge europeisk ESPN-kanal
Men det er verken økt reklamesalg eller salg av premiumfotball som skal redde Harald Strømmes fotballinvestering. Discovery sentralt i London er i stedet i gang med å bygge opp en helt annen forretningsmodell rundt sin sportssatsing enn det man har sett TV 2 og C More har gjort. Satsingen kommer som en følge av at den amerikanske eieren Discovery har brukt flere milliarder kroner på å ta kontrollen over den internasjonale sportskanalen Eurosport og kjøpet av fire OL for 1,4 milliarder dollar.
Les også: TVNorge-eier overtar Eurosport
Discoverys konsernsjef David Zaslav uttalte nylig at tanken er å bygge opp en europeisk versjon av den amerikanske, Disney-eide sportskanalen ESPN. ESPN er en kanal som henter størsteparten av sine inntekter fra tv-distributørene.
- Når vi ser på det så ser [Eurosport] mye ut som ESPN for 15 år siden, sa toppsjefen David Zaslav på en mediekonferanse i regi av meglerhuset UBS denne uken ifølge Bloomberg.
Mer penger fra distributørene
Det er dermed fremst økte inntekter fra tv-distributørene som skal sikre fotballinvesteringen, slik Kampanje forstår saken. Av en totalomsetning på 1,5 milliarder kroner i 2014 henter Discovery inn i overkant av 1,1 milliarder kroner fra salg av tv-reklame. Kun 20-30 prosent av Discoverys omsetning er dermed distribusjonsinntekter. Til sammenligning henter kabel-tv-kanalen ESPN inn over 60 prosent av sine inntekter fra kabel-tv-operatørene.
Også TV 2 har de siste årene økt sin andel av distribusjons- og brukerinntekter betydelig og denne typen inntekter nærmer seg nå 50 prosent av totalen.
Strømme bekrefter at man nå skal sette seg ned med distributørene.
- Det er riktig at vi skal inn i et samarbeid med de norske tv-distributørene rundt dette og det er jeg veldig optimistisk til fordi jeg føler vi kommer med et vinn-vinn-prosjekt. Vi har hatt noen forpostfektninger med noen av distributørene og vi ser frem til å gå i dialog med dem om dette. Heldigvis hare vi god tid på oss, men meningen er å få til et samarbeid som alle parter tjener på, sier Strømme.
Eurosport Norge, som skal vise opp til tre kamper fra Tippeligaen per runde, er i dag å finne hos de fleste distributørene både Canal Digital Kabel-TV, Get og RiksTV.
- Vi har allerede ganske bred distribusjon, men forutsetningene er til stede for at det skal bli en god og konstruktiv forhandling med tv-distributørene, sier Strømme.
Kampanje har vært i kontakt med Canal Digital Kabel-TV for kommentarer, men tv-distributøren har fortsatt ikke svart på Kampanjes henvendelse.
Kommentér