Før helgen skrev Kampanje at fristen for å by på rettighetene til Tippeligaen er utsatt med 24 timer, fra klokken 12.00 mandag til klokken 12.00 i dag tirsdag. TV 2 sitter på alle tv-rettigheter etter at tv-konsernet i februar kjøpte betal-tv-kanalen C More.

Etter det Kampanje forstår står duellen om rettighetene mellom TV 2 og Discovery, slik den gjorde i kampen om Premier League tidligere i høst. Kampanje meldte før helgen at Discovery-sjefene har vært i møter med  kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen i NRK om et mulig samarbeid om kjøp av de norske fotballrettighetene.

TV 2-samtaler med NRK
Også TV 2 skal etter det Kampanje erfarer ha drøftet en allianse med NRK-sjefen.

- Jeg vil verken bekrefte eller avkrefte det, sier rettighetsansvarlig Bjørn Taalesen i TV 2 til Kampanje.

Les mer: Discovery vil ha med NRK i Tippeliga-allianse

For fire år siden ble det svært dramatisk da Tippeliga-rettighetene skulle selges. Klokken 16.00 21. juni i 2011 ble daværende TV 2-sjef Alf Hildrum og sportssjef Bjørn Taalesen innkalt til et hastemøte på Hotel Bristol i Oslo. Der fikk de vite at kanalen ikke ville få muligheten til å forlenge avtalen om betal-tv-rettighetene til norsk eliteseriefotball. For rettighetene var nemlig blitt solgt til Bonnier/Telenor-eide Canal+ (nåværende C More, som er eid av TV 2 i dag) for 1,4 milliarder kroner. Budskapet fra toppene i Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball rystet Hildrum og Taalesen.

- Jeg er utrolig skuffet og sjokkert, sa Taalesen til Kampanje kort tid etter det berømte møtet på Bristol.

Les mer: - Vi blir aldri venner igjen

- Mye penger involvert
Få timer før fristen løper ut, gjør TV 2 og Bjørn Taalesen seg klare til en ny budthriller:

- Det skal ikke så mye til for at denne prosessen blir langt bedre enn i 2011. Den gang kom vi aldri til forhandlingsbordet. Nå tror jeg det blir en helt annen prosess. Ja, jeg forventer det, fordi det er så mye penger involvert i slike prosesser. Kjøp og salg av rettigheter er blitt en så stor business at det må foregå i seriøse former. Jeg synes Premier League har vært veldig flinke med å håndtere sine prosesser rundt salget av rettighetene.  De skjønner at de selger en attraktiv og dyr rettighet og da må prosessene være ryddige for alle parter. Jeg tror alle som har kjøpt bolig synes det er greit at megleren opptrer på en profesjonell måte. Det er det dette handler om, sier Taalesen til Kampanje.

Usikker på om det blir raskt salg
Etter at fristen går ut i dag, får budgiverne presentere sitt bud overfor Fotball Media, som er Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotballs rettighetsselskap.

- Vi skal gå gjennom vårt bud. Jeg regner med at Fotball Media har en del spørsmål til alle som byr på rettighetene, sier Taalesen.

- Tror du rettighetene blir solgt raskt etter at budfristen går ut i dag?

- Det tror jeg egentlig ingen av partene har en bestemt oppfatning av. Det kan skje raskt, men det kan jo også ta lang tid, sier Taalesen.

Har handlet rettigheter i snart 20 år
Taalesen er dreven i forhandlingsfaget. Han har kjempet om og kjøpt sportsrettigheter på oppdrag fra TV 2 siden slutten av 90- tallet. 

- Jeg har vært med på dette siden slutten av 90-tallet. Den gang kjøpte vi rettigheter til Tippeligaen sammen med NRK. Senere ble det også kjøp av andre rettigheter, som for eksempel Premier League i 2010, 2012 og i høst, forteller Taalesen.

I høst var han sentral i kulissene da TV 2 vant den dramatiske kampen om Premier League-rettighetene for de neste tre årene. I knivskarp konkurranse med Discovery vant TV 2 budkampen ved å legge 1,8 milliarder kroner på bordet.

Les mer: Slik avgjorde TV 2 Premier League-kampen

Spillet om rettighetene til norsk seriefotball har skapt en rekke allianser de siste ti årene. Om morgenen 17. juni i 2005 kunne Kampanje avsløre at en allianse av TV 2 og Telenor i løpet av natten hadde vunnet en dramatisk budkamp. Daværende TV 2-sjef Kåre Valebrokk hadde fått grønt lys av eierne til å gå sammen med telegiganten om et milliardkjøp av tv-rettighetene for de øverste divisjonene i Norge, samt landslagets hjemmekamper og cupkampene. Kvelden før kunne daværende kringkastingssjef John G. Bernander røpe direkte på «Kveldsnytt» at NRK og svenske Modern Times Group  hadde lagt inn bud på 700- 800 millioner kroner. SBS Broadcasting, som eide Canal+ og TVNorge, la inn et bud på 1,2 milliarder kroner. I dag er det TNorge-eier Discovery som trolig byr TV 2 på hardest motstand.

Les mer: TV 2 går sammen med Telenor om milliardbud

I 2008 var det klart for ny kronerulling. Energigiganten Lyse Energi fikk retten til fem søndagskamper, NRK retten til én lørdagskamp, samt Adeccoligaen, mens TV 2 fikk kveldskampen på søndag og mandagskampen. Avtalen var verd minst 1,2 milliarder kroner. Lyse Energi solgte store deler av rettighetene videre til TV 2.

I 2001 ble rettighetene for fire år solgt til NRK og TV 2 for 300 millioner kroner. I 1997 betalte NRK og TV 2 135 millioner kroner for en fireårsavtale.

TV 2-veteran Bjørn Taalesen var med på alle kampene og i dag fortsetter spillet.