Det er ikke hver dag det selges aksjer i rubrikkselskapet Finn, som er Schibsteds norske pengemaskin. Men nå har nettselskapets to aksjonærer gjort en aldri så liten  julehandel.

Polaris Media inngikk i går en avtale med Schibsted om salg av en eierandel på 0,13% av aksjene i Finn.no. Schibsted, som er største eier i Polaris Media, betaler 15 millioner kroner for aksjene. Det opplyser Polaris i en børsmelding.

Aksjesalget verdsetter hele hele Finn til 11,5 milliarder kroner, som er mer enn de fem norske Schibsted-eide mediehusene VG, Aftenposten, Bergens Tidende, Stavanger Aftenblad og Fædrelandsvennen til sammen. Analytikere tror Schibsteds mediehus representerer under ti prosent av Schibsteds økonomiske verdier.

Les også: Schibsteds styreleder: - Alt handler ikke om rubrikk for Schibsted

Les også: - Lenge siden Schibsted var et medieselskap

Nektet å selge til Schibsted
Det er ikke knyttet spesielle betingelser til aksjesalget, kan Polaris fortelle. Etter salget eier Polaris Media 9,99 prosent i Finn, mens Schibsted eier de øvrige aksjene. Da Schibsted jaktet på Adresseavisens gullkantede aksjer i pengemaskinen Finn i 2008, skapte det knuter på tråden mellom Norges største mediekonsern og det mektigste mediekonsernet nord for Dovre. Konsernsjef Per Axel Koch og styreleder Kaare M. Gisvold, med styrets flertall i ryggen, takket nei til Schibsteds bud på 540 millioner kroner for Adresseavisens Finn-post på 11,33 prosent. Hvilket satte sinnene i kok i Schibsted-ledelsen. Budet i 2008 verdsatte Finn.no til totalt 4,77 milliarder kroner. I dag kan Koch & Co konstatere at posten er verdt over én milliard kroner. Siden sommeren 2008 har også Polaris, hvor Adresseavisen er flaggskipet, innkassert mange millioner i utbytte for Finn-aksjene. Samtidig har Schibsted gjenerobret plassen som den største eieren i det midtnorske mediekonsernet.

Les også: Selger ikke Finn

Da Bernt Olufsen, tidligere sjefredaktør i VG, ble ny styreleder i Polaris i 2013, spurte Kampanje om Schibsted igjen vil prøve seg med et bud på Finn-aksjene. Han svarte han slik:

- Polaris-posten i Finn er en minoritetspost, så dette er ikke et hyperaktuelt spørsmål i dag. Men hva som skjer senere er uvisst. Det kan jo hende at Polaris vil realisere verdiene som ligger i Finn-aksjene, sa Olufsen til Kampanje.

Les mer: - Finn-salg ikke hyperaktuelt

 Polaris Media og Schibsted har inngått en revidert aksjonæravtale som blant annet gir rett på et utbytte på 90 prosent av resultatet etter skatt hvor konsernbidrag og utbytte er likestilt. Videre i avtalen heter det at Polaris Media kan ikke tvangsutløses. Samtidig beholder Polaris Media ett styremedlem, og Polaris Media får innsikt i transaksjoner med nærstående parter.

Per tredje kvartal hadde Finn en omsetning på 1,134 milliarder og et driftsresultat på 525 milliner.