- Det er stor stas at britene skal produsere «Datoen». Det er et tv-format som vi er veldig stolte av å ha utviklet og produsert. Det blir også et gjennombrudd for Monster å få en av våre serier på lufta i Storbritannia, sier Jan Egil Ådland, daglig leder i Monster Format.

Det er det MTG-eide distribusjonsselskapet DRG (Digital Rights Group) som selger formatet for Monster. Monster er også en del av det svenske mediekonsernet og deres tv-produksjonssatsing A Nice Group.

Ådland vil ikke si noe om betingelsene i avtalene.

- Selve innholdet i avtalen kan vi ikke gå inn på av konkurransemessige hensyn, men dette er først og fremst sjeldent og veldig gøy, sier han.

Han sier den internasjonale interessen for serien har vært stor, og flere selskaper har sikret seg retten til å produsere programmet i sine territorier. Storbritannia blir imidlertid det første landet etter Norge som skal produsere og sende serien.

Det var NRK som sendte «Datoen» i høst. Seks episoder av serien gikk på lufta med blant andre Jens Stoltenberg, Wenche Myhre og Magne Furuholmen. Sesong to er allerede produsert og sendes på nyåret. Da får seerne innblikk i livene til Arne Treholt, Anne B. Ragde, Frederic Hauge, Anne Kath. Hærland, Abid Raja og Åse Kleveland – og flere nordmenn født på samme dag som dem.

Den britiske versjonen av «Datoen» produseres av produksjonsselskapet Outline og har premiere neste år.

- At et av Europas viktigste tv-selskaper nå skal produsere en serie basert på Monster og NRKs format, er nok et internasjonalt gjennombrudd for norsk tv. Vi må ta inn over oss at norsk tv-produksjon nå representerer en helt vesentlig del av den samlede norske kultureksporten, sier NRKs eksternsjef Petter Wallace.

«Datoen» er basert på artikkelen «Oslo, 16. mars 1959» fra Dagbladet Magasinet, skrevet av Eivind Sæther og Bernt Jacob Oksnes i 2011. Det var Maiken Marstrander og Annette Phair som fikk ideen til å lage en tv-serie av reportasjen.