Torsdag i forrige uke ble det kjent at det amerikanske mediekonsernet Discovery, som i Norge driver tv-kanalene TVNorge, Max og Eurosport, bladde opp 2,4 milliarder kroner for rettighetene til den norske Tippeligaen og OBOS-ligaen.

Les også: Discovery kjøper Tippeligaen for 2,4 millarder

For å få det regnestykket til å gå opp må Harald Strømme, sjefredaktør og administrerende direktør i Discovery Norge, gå i forhandlinger med de store tv-distributørene for å få bedre betalt for sine tv-kanaler og da først og fremst Max og den nye tv-kanalen Eurosport Norge.

Til Kampanje sa Strømme følgende etter at avtalen var underskrevet med Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball.

- Det er riktig at vi skal inn i et samarbeid med de norske tv-distributørene rundt dette og det er jeg veldig optimistisk til fordi jeg føler vi kommer med et vinn-vinn-prosjekt. Vi har hatt noen forpostfektninger med noen av distributørene og vi ser frem til å gå i dialog med dem om dette. Heldigvis hare vi god tid på oss, men meningen er å få til et samarbeid som alle parter tjener på, sa Harald Strømme til Kampanje etter at rettighetskjøpet var klart i forrige uke.  

Les også: Slik skal Discovery tjene på milliard-fotballen

På godt norsk betyr det at det skal forhandles om nye betingelser for Discovery-kanalene og at norske tv-distributører som Canal Digital Kabel-TV og Get må punge ut for retten til å distribuere disse kanalene.

Hos den største kabel-tv-distributøren Canal Digital Kabel-TV, som tilbyr tv-pakker til rundt en halv million husstander, ønsker man ikke svare på Kampanjes spørsmål om tv-distributøren nå forbereder seg til nye og tøffe forhandlinger med Discovery-systemet.

- Som mangeårig samarbeidspartner med norsk fotball vil vi først få gratulere fotballen med å ha landet denne avtalen. Men vi kommenterer aldri på spekulasjoner om eventuelle forhandlinger eller prisendringer, og kan heller ikke gjøre det nå, sier kommunikasjonsdirektør, Tormod Sandstø, i Telenor Norge og den som uttaler seg på vegne av Canal Digital Kabel-TV.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bekymret:

Tormod Sandstø i Telenor sier han er «bekymret» over utviklingen i rettighetsmarkedet. - Vi registrerer at tv-husene i det siste har lagt store milliardbeløp på bordet for attraktive sportsrettigheter som fotball og OL, sier han.

Tause om garantispekulasjoner
Etter at nyheten om Discoverys milliardkjøp ble kjent dukket spekulasjonene raskt opp om at blant annet Telenor og Canal Digital allerede hadde garantert for et beløp i hundremillionersklassen. Det avvises på det sterkest av Discovery, men ingen av tv-distributørene Kampanje har vært i kontakt verken vil bekrefte eller avkrefte dette.

- Vi kommenterer aldri på spekulasjoner, fortsetter Sandstø i Telenor Norge.

I stedet sier Sandstø at man er «bekymret» over utviklingen i rettighetsmarkedet «på generelt grunnlag».

- Vi registrerer at tv-husene i det siste har lagt store milliardbeløp på bordet for attraktive sportsrettigheter som fotball og OL. Når vi vet at tv-reklamemarkedet samtidig er inne i en sterk og tøff konkurranse, er vi bekymret for at tv-husene vil velte disse kostnadene over på seerne. Vi vil derfor fortsette å kjempe for å sikre våre kunder best mulig verdi for deres penger, sier Sandstø.

Skal bygge europeisk ESPN-kanal
Som Kampanje tidligere har skrevet er Discovery sentralt i London i gang med å bygge opp en helt annen forretningsmodell rundt sin sportssatsing enn det man har sett TV 2 og C More har gjort. For der C More og TV 2 har lagt den mest attraktive sporten i premiumkanaler, legger Discovery fotball på kanaler som ligger i tv-distributørenes faste pakketilbud.

Satsingen kommer som en følge av at den amerikanske eieren Discovery har brukt flere milliarder kroner på å ta kontrollen over den internasjonale sportskanalen Eurosport og kjøpet av fire OL for 1,4 milliarder dollar.  

Les også: TVNorge-eier overtar Eurosport

Discoverys konsernsjef David Zaslav uttalte nylig at tanken er å bygge opp en europeisk versjon av den amerikanske, Disney-eide sportskanalen ESPN.  ESPN er en kanal som henter størsteparten av sine inntekter fra tv-distributørene.

- Uaktuelt med dyrere pakker:

- Det er klart vi ikke vil at denne type dyre sportsrettigheter skal drive prisen opp for vanlige tv-seere, sier kommunikasjonsdirektør i Get, Øyvind Husby.

- Tvang er uaktuelt
Hos den andre store kabel-tv-distributøren på det norske markedet, Get, høster ikke modellen til Discovery noen stor applaus. Kommunikasjonsdirektør Øyvind Husby sier han er mest opptatt av at «tv-kunder skal ha størst mulig valgfrihet».

- Hver enkelt kunde må selv kunne velge om de ønsker betale for dyre sportsrettigheter gjennom egne premium-kanaler slik det er vanlig at andre rettighetshavere gjør. Det er helt uaktuelt å tvinge alle kunder til å måtte betale for dyre sportsrettigheter kun noen få ønsker se på, sier han.

Heller ikke Get ønsker å bekrefte eller avkrefte hvorvidt tv-distributørene har forpliktet seg til eller gitt garantier om å betale mer for retten til å vise Discoverys tv-kanaler fra og med 2017.

- Vi kommenterer aldri innholdet i avtaler, sier Husby.

Viasat uten norsk fotball
I tillegg til reforhandlinger med eksisterende tv-distributører legger nok Discovery også opp til samtaler med distribusjonsaktører som i dag ikke har tilgang på selskapets kanaler. Viasat har i dag ikke tilgang på verken Max eller Eurosport Norge.

- Viasat er kontinuerlig i dialog med innholdsleverandører, og vi er på jakt etter relevant innhold som våre kunder verdsetter. Vi er åpne for å tilby flere kanaler fra Discovery-porteføljen til våre satellitt-kunder, sier administrerende direktør Vegard Drogseth til Kampanje.  

- Henger Tippeligaen i en tynn tråd hos dere nå?

- Nei, vi har en avtale med TV 2 som løper ut perioden C More har rettighetene. 

- Men dere har ikke avtale om Max og Eurosport i dag?

- Ikke per i dag, men vi har hele tiden en dialog med innholdsleverandører, inkludert Discovery. Ingenting er avklart.

- Er Tippeligaen viktig for kundene deres?

- Vi opplever at Tippeligaen er et produkt som vi ønsker å ha i vårt tilbud.

Mister norsk fotball:

Med Discovery som rettighetshaver mister Viasat-sjefen Vegard K. Drogseth den norske Tippeligaen. - Vi er åpne for å tilby flere kanaler fra Discovery-porteføljen til våre satellitt-kunder, sier administrerende direktør Vegard Drogseth, til Kampanje.