I dag ble det bekreftet av statsminister Erna Solberg at flere statsråder i regjeringen byttes ut. Blant regjeringens nye medlemmer er påtroppende kulturminister Linda Hofstad Helleland (H), som tar over posten etter Thorhild Widvey.

Helleland kommer fra Sør-Trøndelag og har vært leder i transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget siden 2013. Før det var hun medlem i familie- og kulturkomiteen.

Les mer: - Folkelig, tydelig og erfaren

Kampanje har samlet bransjens første reaksjoner på ministerbyttet. Randi Øgrey, administrerende direktør i Mediebedriftenes Landsforening (MBL), håper Helleland blir en kulturminister som ser verdien mediebransjen tilfører samfunnet. 

- Jeg håper hun blir en aktiv medieminister som vil sette seg inn i de utfordringene bransjen står overfor, og at hun vil fortsette å jobbe for rammevilkårene i bransjen. Videre håper jeg at hun ser viktigheten av å ha både meningsmangfold og mediemangfold, at det er en viktig forutsetning for et rikt demokrati. Vi skal gjøre mesteparten av jobben selv såklart, men det er fint å ha med beslutningstakere på laget.

- Hva blir utfordringene hennes?

- Utfordringen blir at hun må agere raskt og på kort tid, og få oversikt over et mangfoldig kulturliv for å ta de riktige avgjørelsene. Det er en utfordring når man kommer inn som ny minister. For mediebransjens del blir hovedutfordringen å klare å vise verdien bransjen tilfører til samfunnet, for ministerens del blir det å gå i dybden av utfordringene våre. 

- Jeg kjenner henne ikke så godt
Redaktør i Klassekampen, Bjørgulv Braanen, har ikke så store forventninger, men håper Helleland ikke forandrer på medieeierskapsloven. I forrige  uke la regjeringen frem et forslag om å oppheve eierskapsbegrensningene på mediemarkedet.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

- Kulturfolk er vanskelig: Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen mener ministeren får en utfordring allerede i møte med bransjen.

- Jeg kjenner henne ikke så godt, og aner ikke hva hun står for i kulturpolitikken, så jeg har ikke så store forventninger, egentlig. Hun skal få i land nullmomsproblematikken, det blir en viktig sak. Den største utfordringen på mitt avismedieområde er å ta vare på mediemangfoldet og avisenes mulighet for å overleve. Hele Amedia-konsernet rister, alle Schibsteds regionaviser slår seg sammen, så i den grad det er mulig å bidra til lokal forankring og spredt eierskap, hadde det vært veldig positivt. Jeg tror ikke signaler om å lette på eierbegrensningene er noe særlig klokt i denne situasjonen.

- Hva blir utfordringene hennes?

- Det blir å sette seg ned og lytte til ulike aktører. Kulturfolket er jo alltid litt vanskelig å ha med å gjøre, så der står en Høyre-statsråd foran noen utfordringer. Når det er sagt, kan de bli populære om de gjør jobben sin. Det er ikke håpløst. 

- Håper de har lært
Leder i Norsk Journalistlag (NJ), Thomas Spence, håper den nye utnevningen betyr en kursendring og ikke minst at mediene blir lyttet til.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Håper på konstruktiv politikk: NJ-leder Thomas Spence mener Helleland må lære av forgjengerens, Thorild Widveys, tapte kamper.

- Hun er en ung og dyktig kvinne. Vi håper at hun raskt setter seg inn i de mediepolitiske utfordringene, lytter til bransjen og fremmer en politikk som styrker mediene i en meget vanskelig tid, sier Spence til Kampanje.

- Tror du det vil bli et skille i mediepolitikken?

- Må jo håpe at regjeringen har lært av de tapte kampene med Stortinget frem til nå og lytte til innspillene fra aktørene. Jeg håper at vi får en mer konstruktiv mediepolitikk, sier han.

Han har et tips til den nyslåtte kulturministeren om hvilken sak hun bør legge øverst i bunken:

- Første sak i løypa er å få etablert en ny avtale med TV 2, og sikre at de fortsetter som allmennkringkaster og som inspirator for NRK, sier han.

- Hvilke medieutfordringer står den nye kulturministeren overfor?

- Det første blir å utforme en offentlig mediestøttepolitikk og demokratipolitikk som sikrer mediemangfoldet vi har, og som står i fare for å forvitre om ikke nedgangsbølgen stanser. Det andre blir å beholde og styrke våre to allmennkringkastere. I en urolig tid der vi bombarderes av innhold, må vi kjempe for å beholde det norskspråklige medieinnholdet.

 - Vil fortsatt jobbe for nullmoms
Fra Fagpressen signaliserer administrerende direktør Elin Floberghagen at det trengs en kulturminister som utformer en moderne mediepolitikk.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Vil ha nullmoms: Elin Floberghagen i Fagrpressen fortsetter kampen om nullmoms.

- Fagpressen ser frem til et godt samarbeid med den nye kulturministeren. Det er et spennende felt, ikke minst på medieområdet. Vi trenger en moderne mediepolitikk, med en statsråd som ser både utfordringer og muligheter fremover, sier Floberghagen til Kampanje.

- Hva tror Fagpressen om nullmomsen nå?

- For vårt vedkommende vil vi jobbe for at den digitale nullmomsen må omfatte fagmediene som bidrar med kunnskap, dybde og nyheter, sier hun.

Kringkastingssjefen takker Widvey
Med ny kulturminister får NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen også en ny generalforsamling å forholde seg til. Eriksen er forventningsfull og positiv til valget av Hofstad Helland som ny medieminister.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Takker Widvey: Kringkastingssjefen mener Thorhild Widvey har vært en effektiv kulturminister.

- Jeg ønsker den nye kulturministeren lykke til i jobben og ser frem til å samarbeide og ha kontakt med henne. Hun er en erfaren kulturpolitiker og har blant annet sittet i kulturkomiteen, sier Thor Gjermund Eriksen til Kampanje.

Kringkastingssjefen benytter samtidig anledningen til å takke den avtroppende kulturministeren for innsatsen, til tross for at NRK under Widvey har opplevd et langt strengere lisensregime.

- Jeg må få lov til å takke Widvey, som gjennom to og ett halvt år har vært en veldig effektiv kulturminister som har fått frem flere stortingsmeldinger, blant annet om NRK. Det gir oss et godt grunnlag for å utvikle NRK fremover, selv om vi selvsagt kunne ønske oss at hun hadde gitt NRK en noe romsligere økonomi, sier Eriksen.

Eriksen sier han både har møtt og snakket med den nye kulturministeren Linda Hofstad Helland, men ønsker ikke å kommentere hvorvidt  et skifte vil føre til noen endringer i den mediepolitiske kursen.

- Er hun en venn av allmennkringkastingen?

- Det får hun nesten svare på selv, men jeg oppfatter det i hvert fall sånn, for jeg så hun koste seg sammen med barna sine på Melodi Grand Prix jr., sier Eriksen. 

TV 2: - Vi har opplevd Widvey som lydhør
En av dem som kommer til å få mye å gjøre med den nye kultur- og medieministeren, er sjefredaktør og administrerende direktør i  TV 2, Olav Sandnes.

Nå blir det Hofstad Helland som TV 2 og Sandnes skal fremforhandle en ny avtale om kommersiell kringkasting med. 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Erfaren og dyktig: Olav T. Sandnes har store forventninger til den nye kulturministeren.

- Først og fremst vil vi gjerne takke Thorild Widvey for hennes tid som kulturminister. Vi har opplevd henne som lydhør og opptatt av å sikre meningsmangfold fremover i en tid hvor tradisjonelle medier blir betydelig utfordret. Samtidig vet vi at Linda Hofstad Helleland er en erfaren og dyktig politiker, som igjen vil sette seg hurtig inn i de viktigste sakene i kultur- og mediepolitikken. En av sakene som naturlig nok hurtig vil melde seg som tidskritisk, er modellen for kommersiell allmennkringkasting, sier Sandnes.