Tirsdag i forrige uke skrev Kampanje at Discovery og VG hadde en allianse på gang i kampen om Tippeliga- og OBOS-liga-rettighetene og i går kveld skrev Kampanje at Discovery, med VG på laget, ledet kappløpet om medierettighetene.

I formiddag kom bekreftelsen: Discovery kjøper rettighetene, med VG som alliert, og nå har Norges Fotballforbund og deres nye fotballpartnere holdt pressekonferanse på Ullevaal stadion. Fotballpresident Yngve Hallen legger ikke skjul på at han er svært fornøyd med avtalen, som Kampanje tidligere i dag erfarte har en pris på 2,4 milliarder kroner over seks år.

Les også: Discovery kjøper Tippeligaen for 2,4 millarder

Les også:  Discovery vil toppe TV 2-bud i Tippeliga-thriller

- Det er flere grunner til at dette er en god avtale. Dette er indrefileten av våre rettigheter. Det handler ikke bare om penger, det er også en innovativ avtale som kan bidra til å bygge posisjonen som norsk fotball har i det norske folk. Det er også en god avtale fordi det er en god partner som kommer inn, Discovery. De har hatt Tippeliga-rettigheter tidligere og de har rettighetene til landskampene. Der har de oppnådd fantastiske seertall og de satser tungt på sport. Discovery har de fire neste OL og de viser at de virkelig vil noe med idretten, sier fotballpresidenten.

Han er også fornøyd med at VG blir med på laget når Discovery overtar og TV 2 forsvinner ut etter neste sesong.

- Jeg vil berømme Discovery og Harald Strømme med partnerskapet med VG, som er den største digitale aktøren i Norge. Det er ungdommen vi skal leve av i fremtiden og VG har vist at de når ungdommen og dette markedet. I samarbeid med Discovery kan dette utvikles ytterligere, til stor nytte også for norsk fotball, sier Hallén.

 Les også: VG trekkes inn i Tippeliga-kampen

I 2011 ble det mye spetakkel da Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball solgte rettighetene til C More, den gang eid av svenske Bonnier og norske Telenor. TV 2, som satt på rettighetene, fikk aldri komme til forhandlingsbordet. Fotballpresident Ynge Hallén mener forhandlingene denne gangen har skjedd på en ryddig måte.

- Det har vært en god og svært ryddig prosess, sier Hallén.

- Vi scoret på overtid
Discovery-sjef Harald Strømme var ekstra blid da fotballtoppene inviterte til pressekonferanse på Ullevaal stadion i dag. Han sparte ikke på de store ordene.

- La meg aller først si at dette er en stor og viktig dag, det er en gledens og lettelsens dag. Fotball handler i denne sammenhengen i stor grad om forretninger og penger, men det handler også om lidenskap. Fotballen har alt det et godt underholdningskonsept skal ha. Alle følelsene, all lidenskapen, spenningen. Oppturene og nedturene har også vært en del av denne prosessen. Heldigvis har vi scoret på overtid og vi har klart å lande dette. Det er vi fryktelig takknemlige for, og går til oppgaven med stor respekt, sier Strømme.

Ga TV 2 ros for innsatsen
Han benyttet sjansen til å takke taperen i budkampen, TV 2, for innsatsen tv-konsernet har gjort for norsk fotball i en årrekke.

- TV 2 har håndtert fotballrettighetene i Norge på beste måte. De har gjort en fantastisk god jobb for norsk fotball og fortjener honnør for den jobben. Det er en stor utfordring for oss å utvikle det videre, men det går vi løs på med stort engasjement og stor glede, sier Discovery-sjefen.

Strømme forteller i dag at han og tv-konsernet gikk til fotballens topper med et buddokument i forrige uke som hadde overskriften «Fotball til folket».

- Vi er overbevist om at det ligger et stort potensial i norsk fotball, og at deler av det potensialet er uforløst. Vi tror at vi skal være med og skape verdier i klubbene, ute i lokalsamfunnene, for Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball, og for oss som tv-hus. Vi tror nøkkelen til det er å få fotballen ut til folket, sier Strømme.

- Løftes ut fra bak betalingsmurene
Han beskriver avtalen som historisk, en avtale som blir annerledes enn den Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball har hatt med C More og TV 2 siden 2011.

- Vi snakket om en stor og langsiktig avtale, den største rettighetsavtalen i norsk idrettshistorie. Vi ønsker å løfte fotballen ut fra bak høye betalingsmurer og gjøre mer fotball tilgjengelig til en lavere pris. Det betyr at mer fotball blir tilgjengelig på kanaler som er bredere distribuert. Gjennom det mener vi at vi kommer til å doble seertallene i en vanlig serierunde Vi skal styrke hovedrunden klokken 18.00 på søndager, noe som har vært et sterkt uttrykt ønske fra supportere og klubber. Gjennom økt eksponering skal vi øke verdien for fotballens partnere.

Seks av åtte kamper i serierunden skal spilles på søndager. Runden starter med en lørdagskamp klokken 18.00 og avsluttes med en kamp mandag. Også med Discovery som rettighetskjøper blir det kamper på betal-tv, så Strømme river ikke ned alle betalingsmurer. 

- Søndager blir det hoverunde klokken 18.00 med en kamp på Eurosport Norge, mens det blir fire kamper på premium (betal-tv). Hovedkampen 20.00 går også på Eurosport Norge. I tillegg blir det kamp klokken 19.00 på mandag på Max, sier Strømme.

- Vi la inn et betydelig beløp i budet for å få tilbake mandagskampen. Vi vil legge inn incitamenter for å gjøre det attraktivt for klubbene å spille mandager, forteller Discovery-sjefen.

- En gjøk la ned nyhetssendingene
Strømme slår fast at samarbeidet med VG er helt avgjørende.

- Vi forsterker laget med VG fordi vi vet at vår potensielle akilleshæl i denne sammenhengen er at vi ikke har daglige nyhetssendinger. En eller annen gjøk som la ned nyhetene for noen år siden, sier Strømme, som sikter til en av de første beslutningene han tok som ny TVNorge-sjef i 2009.

- Derfor vi kompenserer vi for det med å inngå et samarbeid med VG, som er Norges beste sportsredaksjon, som er Norges sterkeste trafikkmaskin innenfor det norske mediesamfunnet og som er Norges mest innovative miljø i å skape interaksjon på digitale flater.  

- Hatet terningkast og spillerbørser
VG-sjef Torry Pedersen tar til seg rosen fra Strømme. Han minner om at VG ikke alltid har fått klapp på skulderen av fotballens aktører.

- Harald Strømme sier at vi er Norges beste sportsredaksjon. Nå ser jeg at Truls Dæhli (tidligere sportskommentator i VG og nåværende talentansvarlig i NFF. Red.anm) står der, og jeg minnes at det varierer fra mandag til mandag hvor bra dere synes vi er, sier VG-sjefen til fotballtoppene.

- Vi skal fortsette med å skrive om fotball på en engasjerende måte. Det var VG som fant opp terningkastet og spillerbørsen. Det ble hatet av alle i starten, men nå er det vel i alle medier. Vi må ha som ambisjon om å finne på noe nytt som alle hater, men som alle tar etter senere. Vi skal sammen med Discovery lage nyhetssendinger hver eneste dag. Sendingene skal gå på VG og Discoverys kanaler.  Vårt bidrag er at vi er sterke nyhetsmessig og vi har en unik posisjon på digitale flater, særlig på mobil, som er det mediet som vil vokse mest fremover, sier Pedersen.

- Vi har litt å lære innen tv-produksjon
Han forteller at levende bilder på mobil blir helt sentral i VGs satsing. I tillegg skal VG bidra med egne magasinsendinger.

- Vi ønsker å eksponere nyheter daglig på digitale flater fordi vi tror det er der ungdom i stadig større grad vil konsumere levende bilder. Så er vi såpass ydmyke at vi har litt å lære når det gjelder tv-produksjon og der kan vi nok lære av Discovery. I tillegg skal vi levere programmer som «Foppball», «Panelet» skal flyttes over til fotballverden og vi skal lage et fotballmagasin hver fredag, sier Pedersen. 

VG har de siste tre årene giret voldsomt opp i satsingen på VGTV. I fjor høst lanserte også VG en egen lineær tv-kanal.

- For oss er dette en mulighet til å eksponere vår satsing på levende bilder ytterligere, sier Pedersen.