Onsdag hadde Linda Hofstad Helleland sin første dag på jobb som kulturminister. Den startet hun med å motta nøklene til kulturministerens kontor fra sin forgjenger Thorhild Widvey.

Hofstad Helleland får med seg Bård Folke Fredriksen som statssekretær, som har vært Oslo-byråd for byutvikling siden 2009 og fram til oktober i år.

- Du er fremtidsrettet, en person som Høyre virkelig satser på. Du er nysgjerrig og flink til å få ut budskapet ditt. Her vet jeg at du er på hjemmebane. Dette faget kan du, sa Widvey til Helleland foran pressen.

- Er en «nyhetsjunkie»
Helleland kommer fra Sør-Trøndelag og har vært leder i Transport- og kommunikasjonskomiteen de siste to årene, men hun har også kulturpolitisk erfaring fra sine fire år som medlem i Familie- kulturkomiteen.

Hun overtar flere mediepolitiske arbeidsoppgaver fra Widvey, der forhandlingen om en ny TV 2-avtale og å sluttføre arbeidet med nullmoms er blant de mer presserende. Men hun skal også fortsette utredningen av finansieringen av NRK.

Den nye kulturministeren bruker ordet «nyhetsjunkie» for å beskrive sine egne medievaner.

- Jeg leser ganske mange aviser, både digitalt og noe papir. Jeg er den som henter avisen før jeg går i dusjen, jeg er en sånn «nyhetsjunkie», jeg leser mye digitalt gjennom hele døgnet på mange ulike aviser, sier hun, og nevner Dagens Næringsliv, Aftenposten, Adressseavisen, Vårt Land og Klassekampen som faste innslag.

- Må tåle kritikk
Da Kampanje snakket med sentrale bransjefolk etter at Helleland ble offentliggjort som ny kulturminister, sa Klassekampen-redaktør Bjørgulv Braanen at ministeren allerede i møte med bransjen kunne møte på utfordringher.

- Kulturfolket er jo alltid litt vanskelig å ha med å gjøre, så der står en Høyre-statsråd foran noen utfordringer, sier Braanen.

Helleland ler.

- Jeg synes det er veldig mye hyggelige folk innenfor Kultur-Norge, men de er jo tydelige. De er samfunnsdebattanter som også får mye rom, men det skulle bare mangle. Vi trenger mer debatt i det offentlige rom. Det ønsker jeg velkommen. Kulturen skal være en motkraft og bidra sterkt i samfunnsdebatten. Som kulturminister må man tåle kritikk og uenighet, bare man diskuterer på saklige premisser, sier Helleland.

Les mer: - Dette blir utfordringene dine, Helleland

- Kommer bransjen til å merke at de har fått en ny statsråd?

- Nå skal jeg videreføre plattformen vi styrer på og arbeidet Thorhild Widvey har satt i gang. Jeg håper at jeg tar med meg det som har vært hennes styrker, nemlig engasjementet, energien og gjennomslagskraften hun har hatt, for hun har fått til mye.

- Trusselbildet endrer seg
Nesten samtlige av bransjetoppene Kampanje har snakket med mener noe av det viktigste kulturministeren må jobbe for, er å bevare mediemangfoldet.

- Hva mener du er den største utfordringen mot mangfoldet i Medie-Norge?

- Det er vanskelig å svare på, nettopp fordi vi har den enorme endringen på kort tid. Da jeg gikk ut av Kulturkomiteen for to år siden, hadde vi gode runder med TV 2 og NRK, og da visste jeg så vidt hva en app var. Det var ingen av oss som brukte det da. Trusselbildet endrer seg hele tiden, så det er ikke to streker under det svaret, sier hun til Kampanje.

- Har NRK blitt en for mektig aktør i Medie-Norge?

- Det vil jeg ikke si, men vi har sett utfordringer, for å si det sånn, for at de ikke skal bli for mektige, da de hadde tjenesten med trafikkdata og sånne ting. Vi må være tydelige på hva de skal være og ikke skal være, for å gi andre muligheter. Noe mer konkret enn det kan jeg ikke være.

- Ser bare muligheter
- Kringkastingssjefen viser til at han har fått det strammere økonomisk med Widvey som kulturminister. Kommer det til å bli enda strammere med deg som kulturminister?

- Haha, nei, det kommer vi tilbake til i budsjettene.

- Du skal også i gang med arbeidet om en ny TV 2-avtale. Skal staten være med å finansiere nyhetene til TV 2?

- Dette er ting som jeg kommer til å sette meg godt inne i, og jobbe videre med, før jeg uttaler meg.

Helleland avslutter sin første dag som kulturminister på julebord med partikollegaer. Når jobben venter på henne etter juleferien, ser hun heller ingen utfordringer for egen del.

- Nå ser jeg bare muligheter. Så kommer utfordringene tidsnok.