Nå må det vel være nok? Norge flommer over av såkalte eksperter i sosiale medier. De tar i bruk ord som opinionsledere og retweeter andre bransjefolk så fingertuppene skriker etter blodtilførsel.

Jeg lurer på hva som skal til for å smykke seg med en slik tittel? Kan jeg også kalle meg sosiale medier-ekspert om jeg retweeter nok og roper høyt nok om erfaringene mine i det offentlige rom? Det jeg prøver å si er at jeg sliter med å skjønne hva det er som gjør at mange av disse personene kan kalle seg eksperter på området.

Selv har jeg blogget i sju år og aldri møtt noen med denne tittelen som faktisk har utgjort en forskjell for min del. Ja, de har mange tips til hvordan jeg kan få flere klikk. Ja, de kan fortelle meg hvordan jeg bør bygge opp en tekst slik at den fenger. Ja, de kan sende meg statistikk som viser hva som opptar folk. Der stopper det.

Jeg mener at det er nettopp alle disse ekspertene med alle disse tipsene som har ødelagt Blogg-Norge. Caroline Krager spør om motebloggernes æra er forbi i et innlegg på melkoghonning.no 7. desember. Problemet er at det nesten ikke finnes en eneste rendyrket moteblogg igjen. Vi blir rådet til å være mer privat. Inkludere mer følelser. Flere tanker. Gjerne skrive pompøse innlegg hvor vi later som vi vil gjøre noe for å redde verden. Uansett hvilken sjanger vi i utgangspunktet befinner oss i. Jeg har gått i samme fellen selv. I håp om at innlegget kan bli delt mange nok ganger til at mitt eget bloggnettverk deler det. For det er klikk som betyr noe.

Resultatet er et Blogg-Norge som flommer over av overskrifter i kjent VG-stil. "Dere gjetter ikke hva han gjorde i går...", "mitt mest personlige innlegg hittil" eller som en viss humorkonge skriver i dag; "Innlegget inneholder svært ekle ting". Hva skjedde med kvalitet over kvantitet? Er det rart at folk leser mindre blogger når det er dette som møter dem? Du leser jo ikke en moteblogg i håp om å finne innlegg som omhandler fødselsdepresjon.

Apropos kvalitet foran kvantitet; Om jeg ønsket meg "tips" til hvordan jeg skulle få flest mulig lesere og derav mest mulig penger på annonser, så har jeg fått det i fleng. Det jeg savner er de gode tipsene som gjør at jeg som blogger kan styrke meg på mitt område, med et større fokus på den målgruppen jeg kommuniserer med. Er det virkelig sånn at bloggerne her til lands er mer opptatt av penger enn å formidle kvalitet til sine lesere?

Hvis disse ekspertene tror at det er dette som skal sørge for penger i kassen i årene fremover, da tror jeg de ivrige fingertuppene skal få rikelig med blodtilførsel i fremtiden. Ser man på de motebloggerne som tjener mest i utlandet finner man blant andre navn som Chiara Ferragni (The Blonde Salad) og Aimee Song (Song of Style). Du skal ikke lese mange overskriftene før du innser at clickbaits er et begrep de ikke forholder seg til. Hvorfor skal nivået i Norge være så mye lavere? Det har jo aldri før vært så mange eksperter på området!