I går gjestet journalist, blogger, forfatter og redaktør for Kvinneguiden, Susanne Kaluza, Presskonferansen for å fortelle om hvordan nettstedet har lagt om strategien sin totalt, og økt antallet sidevisninger og lesere.

På kvinnedagen i år tok Kaluza over som redaktør for Kvinneguiden, og meldte da at hun skulle gjøre siden til Norges viktigste digitale forum og nettsted for kvinner.

- Jeg er veldig glad for at Egmont Publishing fortsatt vil bygge Kvinneguiden til å bli enda tydeligere, sterkere og mer relevant for dagens kvinner. Kvinneguiden skal vokse enda mer fremover og bli Norges viktigste digitale forum og nettsted for kvinner. Kvinneguiden skal være venninnen du går til når det er noe du lurer på, hun som heier på deg, men samtidig også utfordrer deg og setter deg på nye tanker, sa Kaluza da hun tok over som redaktør.

Les mer her: Hun fronter Egmonts kvinnesatsing

All trafikk har økt
Siden Kaluza tok over i mars har antall sidevisninger på Kvinneguiden gått opp 20 prosent så langt i år (01.01.15), sammenliknet med samme periode i fjor. Sosial trafikk, det vil si antall sidevisninger fra Facebook, har mer enn tidoblet seg i samme periode. Lesetiden har også økt med et halvt minutt.

Redaktøren tror det blant annet skyldes at sakene er blitt mer gjennomarbeidede. De har beholdt alt det som allerede var bra på Kvinneguiden, men kuttet stoff om mote, slanking og sminke.

- Om du vil gå ned i vekt kan du gå inn et annet sted. Vi tror ikke unge jenter trenger å høre mer om slanking, det har siden 80-tallet vært diskutert hvordan media bidrar til å påføre unge jenter kroppspress, vi vil ikke bidra til det.

Kaluza forteller at da hun først tok over fortalte en av journalistene at hun researchet en sak om hvordan kvinner kunne skjule at de bæsjet på jobben.

- Jeg spurte henne hva hun egentlig likte å skrive om? Jo: «gode historier om bra kvinner som utretter ting». Så da satser vi på det i stedet for. Det ble etter hvert en running joke. Vi skulle bokstavelig talt droppe å skrive dritt.

De har likevel et klart fokus på vekst. Tar du vekk noe som gir klikk, må du erstatte det med noe annet som driver ønsket trafikk, men som ikke går på bekostning av verdiene til merkevarene, sier Kaluza.

- Vi har tydelige regler for kildebruk
Kvinneguiden har lagt vekt på gode kommentarer fra bra damer og gjennomarbeidede saker om jobb, økonomi og kjønnsroller.

Solide kilder og kildehenvisninger har vært en viktig del av omleggingen.

- Når du har et forum med flere hundre tusen brukere som nileser og gir beskjed med en gang du snubler, har du ingenting uten etterrettelighet. Vi har tydelige regler for kildebruk, kilden skal være så tung som mulig, vi skal forklare leseren hvorfor vi har snakket med akkurat henne. Vi intervjuer ikke akupunktører om hvorfor akupunktur eventuelt funker. Og vi linker helst direkte til forskningrapportene vi omtaler.

Strategien for bildebruk er også lagt om.

- Vi ønsker å unngå unødvendig nakenhet på trykk. Vi skriver fortsatt om sex, men det trenger ikke å illustreres med folk som ligger halvnakne i senga. Sakene går faktisk bedre med bilder av folk som er påkledd. Brukerne setter pris på å slippe å få en halvavkledd dame klint i fleisen når de leser en helsesak. Vi må ikke miste brukeren av øye: Ønsker du å nå kåt mann 53 eller oppegående kvinne 25?

Redaktøren sa videre at redaksjonen sammen ble enige om hva de ville at Kvinneguiden skulle være.

- Vi tok noen tydelige valg, og satte ned noen verdier om hvem vi var og hva vi sto for. Så gjør vi redaksjonelle valg knyttet til det.