Navn: Berit Svendsen

Alder: 52 år

Stilling: Administrerende direktør i Telenor Norge og konserndirektør i Telenor Group

Aktuell: Hun har vært et hett navn i norske medier i desember i Telenors kvinnedebatt.

- Hva spiser og drikker du julaften?

- Juleribbe med surkål og erter.  Jeg drikker hvitvin til maten; Soalheiro fra Portugal og så tar jeg meg en akevitt. Litt tradisjonell og litt utradisjonell. Til rakfisk anbefaler jeg rosa musserende. Det må bare prøves.

- Hvor lei er du av debatten om kvinnelige ledere i Telenor?

- Debatten om Telenor har vært ubehagelig, men den generelle debatten om kvinnelige ledere er alltid aktuell og jeg mener det er noe som man må jobbe løpende med. Vi skal levere kvalitet til kundene våre og det klarer vi kun om vi inkluderer alle de dyktige mennene og kvinnene vi har i selskapet. Dette er blitt satt høyt på agendaen i Telenor og vi har akkurat fått inn en utrolig dyktig dame til i ledelsen av Telenor Norge. Birgit Bjørnsen vil være ansvarlig for fast bredbånd og tv, så det går fremover. Jeg tror likevel at ansatte i Telenor synes at de ulike sakene som har versert om telenor i media har vært krevende, men vi har en konsernsjef som er tydelig i kommunikasjonen og som tar tak i utfordringene og sammen får vi bygge sten på sten for å gjenopprette tillit og ivareta våre ansatte.

- Hvis du skal oppsummere medie- og kommunikasjonsåret 2015 med ett ord eller én setning, hva sier du da?

- For Telenor har det vel vært en berg- og dalbane, men husk at media er mer enn forsiden på VG og Dagsnytt 18.

- Hvem har fått for mye og hvem har fått lite taletid på Kampanje.com i år?

- Tør jeg si det? Kanskje reklame- og PR-bransjen har tatt eller fått for mye oppmerksomhet. Nå får jeg vel kjeft. Ja ja, jeg får vel tåle det. Men det skal de ha PR-bransjen, de er gode på PR.

- Hvem skal få prisen «beste PR-stunt» og «verste PR-stunt» i 2015?

- Anders Anundsen skapte i det minste debatt om sin eksperimentering med videoformatet tidligere i år. Det er ikke alltid lett å vite hva som er et PR-stunt, og hva som har vært bra eller dårlig, men jeg synes likevel at både flyktningeorganisasjoner og myndigheter har vært flinke til å bidra til å synliggjøre situasjonen til flyktningene fra Syria.

- Bør staten finansiere nyhetsproduksjonen til TV 2?

- Jeg mener det vil være problematisk om man ikke klarer å ha en god nok forretningsmodell som sørger for at god kvalitetsjournalistikk kan leveres av en kommersiell aktør uten å bli finansiert av staten. Men vi skal være ydmyke for at alle i mediebransjen står ansikt til ansikt med store utfordringer, og det har de gjort en stund. Det er mange vanskelige nøtter som skal knekkes, men jeg har tiltro til at TV 2 og Olav Sandes kommer til å klare dette. 

- Vil noen av de største papiravisene og ukebladene legges ned i 2016?

- Dette er jeg usikker på, men jeg merker jo selv at jeg synes de digitale versjonene har blitt så bra at jeg holder meg gjerne til disse. Jeg tror nok på det samme som Eirik Hoff Lysholm i Dagsavisen; dersom flere redaksjoner kunne samarbeidet på distribusjon og redaksjonelt, og kanskje også når det gjelder å samle kundeinformasjon og skape relevans, så vil mange kunne styrke seg igjen. Vi har et godt mediemangfold i Norge og jeg mener det er utrolig viktig for demokratiet vårt at dette ikke forsvinner.

- Hva er ditt forhold til adblocks?

- Jeg ønsker et fritt og tilgjengelig internett, og mener det bør være opp til den enkelte å kunne bestemme dette selv. Slik som man kan velge å ha «nei takk til uadressert reklame» på postkassen. Og selv om adblocks kan være en utfordring for de mange annonsørene som ønsker å reklamere mot brukere og en utfordring for de som selger denne annonseteknologien, så tror jeg ingen i det lange løp vil være tjent med at brukere tvinges til en dårlig opplevelse. Om brukerne mener dette er såpass støy at de velger reklame bort, da må vi kommunisere annerledes med dem.

- Hvem er Medie-Norges tre mektigste personer?

- Jeg vil jo si at kulturminister Linda Hofstad Helleland, Olav Sandnes i TV 2 og Thor Gjermund Eriksen i NRK har mye mediemakt i Norge, men det norske medielandskapet er ikke lenger bare norsk. Ta for eksempel Facebooks Mark Zuckerberg eller YouTube-sjefen Susan Diane Wojcicki. Deres makt påvirker virkelig norsk mediehverdag. Det er ikke uten grunn at NRK Super er på YouTube, for å si det sånn.

- Hva bør være mediebransjens nyttårsforsett i 2016?

- Nå er det på høy tid at mediebransjen virkelig tar steget inn i digitaliseringen og utnytter de nye mulighetene som teknologien og big data gir. Ved å bruke kundeinnsikt, big data og long tail mulighetene, altså fremveksten av nisjekulturer og nisjeprodukter, kan man i mye større grad enn i dag spre og tilpasse innhold for smalere interessegrupper. Tiden for «one size fits all» er definitivt forbi, og mulighetene ligger i teknologien og i det digitale.