Navn: Gjermund Stenberg Eriksen

Alder: 42

Stilling: Serieskaper og manusforfatter.

Aktuell: Snart premiereklar med sesong to av tv-thrilleren «Mammon» på NRK1.

- Hva spiser og drikker du julaften? 

- Ringstadribbe fra Rakkestad. Alt for mye.

- Du har selv skrevet to thrillere for tv med «Mammon». Hva mener du er den beste norske krimserien eller thrilleren som er laget?  

- Beste thrillerserien var «Blindpassasjer» fra 1976. Ideen og historien bedre enn «Alien», sjøl om budsjettforskjellen synes litt for godt i dag. Men folk bør gå inn på NRK og finne Emmy-vinneren «Øyevitne».  Blant thrillerfilmene er det flere gode, men «Hodejegerne» er noen mil foran alt annet i ide, manus og regi. Alle som var med der fortjener hus i Hollywood. 

- Hvis du skal oppsummere medie- og kommunikasjonsåret 2015 med et ord eller en setning, hva sier du da?

- I min verden: Emmy. Irriterende at folk ikke forstår at det «Øyevitne» og Von Der Lippe har vunnet er det største som kan vinnes. For alle andre bransjer innen medier og kommunikasjon er vel ordet: Pain. Endelig smerte i PR-verden. Mye bra journalistikk, men det er jo bare pain når sjøl de flinke må si opp i bøtter og spann. Og Kringkastingsrådet gjør det vondt og i det hele tatt bo i landet. Som å forby «Life of Brian». Hver dag. 

- Hvem har fått for mye og hvem har fått lite taletid på Kampanje.com i år? 

- For mye? Tv-tall folka. Enten vet de bedre ellers er det mørkt. At ikke de skjønner at det interessante for innholdsfolkene og vurdering av kommersiell appell så må du ta utgangspunkt i totale seertall. Ikke live-tallene hver mandag.  Det som har fått for lite er tv-drama.

- Hvem mener du skal få prisen «beste PR-stunt» og «verste PR-stunt» i 2015?

- Talentkonkurransen for damer som synger som Adele, der Adele var med. Og vant. Kanonmoro.  Det verste er alle ideelle organisasjoner som lager skjult kamera og alle gjøkete medier som skriver om dem. Det er pissing i andre folks bukser for å holde seg varme. 

- Bør staten finansiere nyhetsproduksjonen til TV 2?

- Ja, samt nettavisene. Men direkte som fast sum til TV 2 og nettavisene ved å skattlegge bredbåndsleverandører og mobilselskapene. Ta en stor sum inn, ta trafikktallene og belønn de flinkeste og sikre bredden. Gjort i en håndvending. De bør få penger for trafikken de driver i nettet og ikke omvendt. Brukerbetaling for aviser har jeg ingen tro på vil redde mangfold eller de store. Vi må få de stein rike sprøyteleverandørene til å betale for dopet, og den delen av dopet som er sunt og trengs er blant annet nyheter. Skattlegg i tillegg søkemotorene og de sosiale mediene også. Jeg betaler meg forbi tre nettavismurer og jeg er nok ikke i flertall i Norge. Internett skal være gratis, men noe av internett får internettleverandørene være med å betale for. Et oligopolhelvete uten like og om noen har empati med dem kan jeg si ett ord: Telenor. 

- Vil noen av de største papiravisene og ukebladene legges ned i 2016?

- Dagbladet blir kun helgeavis. Ukeblader veit jeg alt for lite om. 

- Hva er ditt forhold til adblocks? 

- At det er som å lese avisa til naboen før han står opp. Det gjør man ikke etter fylte 20 år.

- Hvem er Medie-Norges tre mektigste personer?

- Thor Gjermund Eriksen, Torry Pedersen og Hanne Skartveit.