Tilbudsdokumentet som skal friste norske tv-kanaler som NRK, TV 2, Discovery og MTG til å by på medierettigheter til Tippeligaen og OBOS-ligaen fra 2017 er nå ute og sendt til potensielle kjøpere i markedet.X

Fristen for å legge inn bud er satt til slutten av november.

Les også: TV 2 vant Premier League-kampen

Dokumentet som nå går ut beskriver produktet og rettighetene som legges ut for salg og totalt så består det norske fotballproduktet denne gangen av ni pakker. Tre av pakkene er knyttet opp til den øverste divisjonen, Tippeligaen.

- Norsk fotball er et godt og attraktivt produkt, og vi opplever sterk interesse fra flere aktører. Derfor er vi optimistiske med hensyn til å lande en avtale som både er god økonomisk og som vil forsterke Tippeligaen som Norges mest attraktive underholdningsprodukt for publikum og mediekanalene, sier Kjetil Siem.

- Medieavtalen skal bidra til en optimalisering av totaløkonomien for norsk fotball, ikke isolert sett maksimering av inntektene fra selve rettighetssalget, sier generalsekretær Kjetil Siem i NFF i en melding.

Til Kampanje har Siem tidligere uttalt at han tror Tippeligaen kan ende opp hos et tv-selskap etter at TV 2 betalte skyhøy pris for Premier League.

Les også: Tror én kanal kan sikre seg Tippeligaen

I TV 2 ønsker man ikke å komementere Kjetil Siems utspill om totaløkonomiens betydning for valg av samarbeidspartner.

- Vi kommenterer ikke rettighetsprosesser, sier kommunikasjonssjef Jan-Petter Dahl i TV 2 til Kampanje.

For klubbene har det vært viktig at effektene fra medieavtalen bidrar til at totaløkonomien styrkes. De siste sesongene har de mest attraktive kampene fra Tippeligaen gått på betal-tv-kanalene til C More som i dag eies av TV 2.

- Vi har hatt en god dialog med våre klubber. Forutsigbarhet for når kampene spilles, en sterk hovedrunde søndag, færre kamptidspunkter, og kamper i helger kontra ukedager, er sentrale innspill. Det gir føringer, men til syvende og sist må vi vurdere hvilken løsning som totalt sett er best for toppklubbene og norsk fotball, før vi konkluderer med endelig avtale, sier administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Leif Øverland.

Det er Fotball Media som er eid 50/50 av Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball som gjennomfører prosessen rundt salg av medierettigheter på vegne av eierne, heter det videre i meldingen.

De tre Tippeliga-pakkene viser at fotballen nå legger opp til en sterk søndagskveld for tv-kanalene. I tillegg tilbys det pakker med kamp lørdag og søndag kveld

- Klubber og supportere har over tid gitt utrykk for at en styrket fotballsøndag er viktig. Det har vi tatt med oss i vurderingene og i utformingene av tilbudsdokumentet. Samtidig ønsker vi nå å høre ut hvilke vurderinger aktørene i markedet og potensielle kjøpere gjør i forhold til utnyttelsen av visningsrettigheter, sier daglig leder i Fotball Media, Knut Kristvang.

Kristvang sier videre at «den endelige avtalen skal gi mediepartnere mulighet for å utvikle gode sendinger og tjenester for seerne, slik at medierettigheter til norsk fotball blir viktige for deres forretningsmodell». 

- Vi ser for oss et langsiktig partnerskap fra 2017, og det er viktig for oss at den nye avtalen er fleksibel med tanke på de endringer i medievaner som vil komme i årene fremover, sier Kristvang.

I tillegg til de tre Tippeliga-pakkene tilbys to magasinpakker for Tippeligaen; en «under-runden-pakke» og en «etter-runden-pakke». Kampene i OBOS-ligaen ligger også i egen pakke, mens de fem kampene i play-off til Tippeligaen etter at seriespillet er avsluttet, ligger i en annen pakke. I tillegg tilbys det rettigheter til arkivbilder, herunder også historiske bilder fra tidligere sesonger.

Visningsrettigheter til klipp og høydepunkter vil bli solgt, men er ikke definert som egne pakker i denne utlysningen