Det er det svenske medienettstedet Dagens Media som melder at Facebooks nyhetstjeneste «Instant Articles» vil bli lansert i Sverige neste uke. Ifølge Dagens Media har Facebook inngått avtaler med Schibsted-eide Aftonbladet og Bonnier-eide Expressen. I tillegg skal det være avtaler på plass med øvrige aktører, uten at dem blir navngitt. Facebook har ikke bekreftet avtalene eller planene om lansering neste uke.

«Instant Articles» har Facebook døpt sitt nye produkt, og som navnet antyder er noe av hensikten at det skal gå langt kjappere for brukerne å lese nyheter på Facebook. Der det tidligere skal ha tatt opp til åtte sekunder å åpne en nyhetslenke, skal det gå opp mot ti ganger raskere med såkalte «Instant Articles».

Årsaken er at artiklene er publisert direkte på Facebooks plattform og er bygd på den samme teknologien Facebook tar i bruk for å laste inn bilder og videoer. Det betyr selvfølgelig også at all trafikken blir på Facebook. Til gjengjeld frister Facebook med en helt ny leseropplevelse med høyoppløselige bilder, autospillende videoer og interaktive kart.

- Dette er et verktøy som gir publisister muligheten til å tilby en bedre opplevelse for leserne deres på Facebook. Instant Articles lar dem levere kjappe, interaktive artikler samtidig som de beholder kontrollen på innholdet og forretningsmodellen sin, skrev produktsjef Chris Cox i Facebook i et blogginnlegg.

Den økonomiske oppsiden for publisistene ligger i å kunne selge annonser på artiklene og beholde inntektene selv. Facebook skal også ha funnet frem til en løsning med publisister og ComScore som gjør at trafikken fra «Instant Articles» teller med i totaltrafikken til publisister, på samme måte som annen mobiltrafikk.

«Instant Articles» er i føste omgang kun tilgjengelig på Iphone, og foreløpig er det kun The New York Times, BuzzFeed, National Geographic, NBC, The Atlantic, BBC, The Guardian, Bild og Spiegel Online som er tatt inn i prosjektet. Nå skal altså svenske medier stå for tur, ifølge Dagens Media.

Facebook skaper jevnlig uro for mediehus ved å gjøre endringer i nyhetsfeeden til brukerne sine. Tidligere i år gjorde Facebook flere grep for å løfte frem venners eget innhold, på bekostning av lenkedelinger.

Les mer: Facebook prioriterer venner over medier

I en spørsmålsrunde på egen nettside lovet Facebook i vår at utrullingen av «Instant Articles» ikke vil få noen følger for de publisistene som velger å stå utenfor.