I desember arrangeres Norges første «radiokino»; et konsept som går ut på at man lytter til podcast sammen.

For 70 kroner kan gjester sammen høre podcaster produsert av NRK og Rubicon. På den første forestillingen får publikum oppleve en live-fortelling av første episode av «Det var Gud som skapte musikken» - en serie om norsk kristenmusikk produsert av Frekvens for NRK P2. I tillegg kan man høre VG og Rubicons produksjon Uløst.

- Enda mer skrikende behov
- Hvorfor skal folk betale for å høre på podcast sammen med andre? Det er jo gratis å laste ned, i mosetning til film, for eksempel?

- For meg er det viktigste å møte flere med de samme interessene og preferansene. Et fellesskap er blant menneskenes mest prekære behov. I motsetning til musikk og film, hvor du gjerne tar med deg en kompis på konsert eller film, er podkast lagt opp til å være en aleneaktivitet, hvor du lytter alene og muligens deler noen tanker på internett. Derfor er behovet for å møtes med noen som liker det samme enda mer skrikende her, sier initiativtaker Peter Daatland.

- Opplevelsen blir mye mer intens
- Å surre rundt i sin egen podkastverden med øretelefonene på er noe av det beste jeg vet, men den intime opplevelsen blir faktisk mye mer intens i et rom med 100 andre. Ved siden av å dyrke den puristiske, enkle lyttingen, vil vi som nevnt framføre en podkast live, og etterhvert vil konseptet også romme elementer som ettersnakk og eminente gjester.

Desember-forestillingen er den første av tre arrangementer.

- Det blir flere om konseptet har nok oksygen. Og det tror jeg virkelig det har! Det handler om å gjøre en aleneaktivitet til en sosial aktivitet: å samles rundt å høre de beste podkastene, tre inn i et felles univers.

Daatland forteller at radiobio-konseptet kommer fra København.

- Konseptet var en stor åpenbaring for meg. I København kjører de ren lytting i en mørklagt kinosal, en intens lytteopplevelse. Her gjør vi det litt mer live-vennlig, men dyrker samtidig den puristiske lyttinga.