Lavere vekst i lisensinntektene har tvunget kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til å sette på bremsene. Mandag kunne den nye nyhetsdirektøren i NRK, Alexandra Beverfjord, fortelle at nyhetsdivisjonen skal skjære ned kostnadene med 16-17 millioner kroner.

- Kuttene på 16-17 millioner er en del av kuttene på 350 millioner kroner som ble vedtatt i fjor. De er bare ikke blitt iverksatt før nå, sier Eriksen til Kampanje.

Eriksen ba regjeringen og kulturminister Thorhild Widvey om 140 millioner kroner i lisensvekst neste år. Budsjettavtalen mellom regjeringspartiene og støttepartiene Venstre og Kristelig Folkeparti gir NRK atskillig mindre enn det NRK-sjefen ønsket, nemlig 50 millioner kroner.

Dermed kommer det nye kutt.

- Vi får betydelige effektivitetsutfordringer neste år også. Vi er nødt til å se på kostnadene, sier kringkastingssjefen til Kampanje.

Les mer: NRK Nyheter kutter 17 millioner

Syrlig kommentar fra eks-kollega
I går kommenterte hans tidligere kollega, Dagblad-redaktør John Arne Markussen, kuttene på en konferanse om mediemangfold på NRK Marienlyst. Han hadde bitt seg merke i at hans egen avis hadde slått opp «NRK kutter stort» på fronten av Dagbladet.no. De varslede nedskjæringene på 16-17 millioner  i NRKs nyhetsdivisjon, som nå ledes av tidligere nyhetsredaktør i Dagbladet, Alexandra Beverfjord, har ikke gjort dypt inntrykk på Markussen

- Denne uken har vi hørt at NRK skal kutte 17 millioner kroner. Også i min avis er en sak om kuttene vinklet på at NRK skal kutte mye og at det er dramatisk. Jeg må minne om at NRK bruker 1,7 milliarder på samleposten nyheter, aktualitet og distrikt. Med andre ord skal man kutte nyhetene med én prosent, sa Markussen tørt.

Markussen påpekte også at NRKs lisensinntekter har vokst kraftig de siste årene.

- NRKs lisensinntekter er doblet på ti år, de er nå på over fem milliarder kroner, mens de store avishusene har opplevd et dramatisk inntektsfall. Det samlede drifsoverskudd falt med 36 prosent, fra 813 millioner i 2013 til 521 millioner i 2014. NRK-lisensen har økt med 687 kroner de siste ti årene, en nominell vekst på 37,3 prosent mens den generelle prisveksten i samme periode har vært på 19,3 prosent, sier Markussen.

Les mer: Dagblad-redaktør mener NRK-kutt er overdramatisert

- Høy lønnsvekst og dyrere produksjoner
Eriksen mener Markussens analyse av den økonomiske utviklingen er upresis:

- Prisveksten har ikke vært så stor i Norge de siste årene, men lønnsveksten har vært høy og høyere enn lisensveksten. I løpet av ti år hatt vi en lønnsvekst i Norge på 50 prosent, sier Eriksen, som forteller at kostnadene øker på flere fronter samtidig.

- Den globale konkurransen gjør at kvalitetskravene til innholdsproduksjoner stiger og det samme skjer med utgiftene. Kostnadene for drama, underholdning og dokumentarer er også økende. Rettigheter til sport og musikk blir stadig dyrere. Du får ikke et godt bilde av NRKs økonomiske utvikling når du ser på prisstigning og lisensvekst alene. Man må også se på lønnsvekst og produksjons- og rettighetskostnadene, sier Eriksen.

- Oppdraget blir utført på en dårligere måte
Han slår fast at lavere inntekter vil gå på kvaliteten løs:

- NRK har fått redusert finansiering og vi har betydelig nedgang i antallet årsverk. Det gjør at vi ikke klarer å opprettholde det tilbudet vi har i dag hvis denne utviklingen fortsetter. Over tid vil NRK som allmennkringkaster og vår evne til å levere bli svekket dersom inntektene blir mindre. Det er det ingen tvil om. Som kringkastingssjef er det alltid mitt mål at NRK skal lage best mulig og mest mulig innhold, basert på det samfunnsoppdraget vi har og for de pengene vi har. Men hvis NRK over tid får dårligere finansiering, så er det slik at oppdraget vil bli utført på en dårligere måte. Det er slik at vi får gjort mer med mer penger og mindre med mindre penger, sier NRK-sjefen.