Torsdag presenterer Discovery Networks sin meny for våren på TVNorge. For Discoverys del kan det være en fordel å rette blikket mot nyttår allerede nå. Tv-huset legger nemlig bak seg en skuffende vår- og høstsesong og har dermed brutt den fem år lange perioden med kontinuerlig vekst.

I oktober hadde Discovery-gruppen en andel på 24,3 prosent blant seerne i målgruppen 15 til 50 år, en nedgang på 2,9 prosentpoeng. Tv-gruppen, med TVNorge i spissen, har blant annet ikke lyktes med høstens humorsatsing på tirsdager.

Les mer: TVNorge-fall etter fem år med vekst

Les også: - Ingen tvil om at vi er skuffet

- Vrir seg mot eldre seere
Tall Kampanje har fått tilgang på fra mediebyrået PHD viser at det er særlig de yngste seerne som nå velger bort Discovery. Tv-gruppen har lenge hatt en solid posisjon blant de yngste kommersielle seerne, de mellom 15 og 29 år. I snitt så denne gruppen 34 minutter på Discovery-kanalene hver dag i 2013, hele åtte minutter mer enn de så på konkurrenten TV 2.

Hittil i år er ledelsen krympet til ett minutt. I praksis ser denne gruppen nå mindre på Discovery-kanalene - 26 minutter i snitt så langt i år - mens TV 2 har klart å holde på sitt snitt på 25 seerminutter.

 

Fallende trend: Tv-seere mellom 15 og 29 år (den blå kolonnen) har blitt en vanskelig gruppe å holde på. Kilde: PHD.

- Skal fortsette å bite fra oss
Discovery-ledelsen har ikke overraskende registrert utviklingen i seermarkedet.

- Det er moro at det nå er vi som må forsvare vår posisjon overfor TV 2. Slik har det ikke alltid vært. Vi er fortsatt best blant de unge. Og gjennomsnittsseeren er fortsatt 7 år yngre på TVNorge enn den er på TV 2. Men vi skal definitivt fortsette å bite fra oss, sier Espen Skoland, kommunikasjonsdirektør i TVNorge og Discovery Networks, til Kampanje.

Han slår fast at det amerikanskeide tv-konsernet er beredt til kjempe hardt om de yngre seerne.

- Boksehanskene er på når vi tar fatt på våren. Og jeg tror ett av de viktigste grepene vi tar er å sette på fire av våre aller sterkeste humorflaggskip, inkludert I kveld med YLVIS LIVE. I tillegg forlenger vi sesongen nå i år, med en splitter ny julekalender i regi av Espen Eckbo, samt at vi kommer tidligere i gang med vårene, sier Skoland.

Også MTG krymper
Han forklarer nedgangen slik:

- TV 2 har fått tilbake distribusjon på nisjekanalene sine, som de mistet da de lå i konflikt med Canal Digital. Vi har på vår side kjent på savnet av Ylvis i år. Det forklarer nok litt av utviklingen den siste tiden.

Også MTG faller, fra 20 til 16 minutter på to år, men altså langt mindre enn Discovery.

- Dette er interessant og er for så vidt en trend vi ser totalt sett på de kommersielle kanalene, men MTG og Fox holder seg beder en TV 2 og spesielt Discovery. I tillegg til at Discovery vrir seg mot de eldre seerne, så ser også de yngre målgruppene færre minutter på tv, sier tv-sjef Benedicte Unhjem Johansen i PHD

- Trist at NRK stjeler
Høstens store vinner heter NRK, også blant de kommersielt attraktive seerne, og det bekymrer også tv-sjefen.

- Utfordringen med at de yngre seerne flykter fra lineær-tv gjelder jo alle de kommersielle kanalene og fra et kommersielt ståsted er det trist at NRK stjeler i den kommersielle målgruppen 20-49 samt at de klarer å holde grepet om de yngre seerne. Dette fallet vil i praksis si at annonsører får lavere dekning i visse målgrupper ved samme antall kjøpte TRP enn tidligere. Som konsekvens ser vi en klar trend mot at man treffer de yngre målgruppene renere på andre plattformer, sier Unhjem Johansen.

Hun legger til at tallene ser noe bedre ut når man legger til opptaksseing og seing på web-plattformer, som TV3 Play.