Kampanje skriver i ettermiddag at markedssjef i Radio Metro, Hilde Apneseth, reagerer kraftig på at NRK annonserer tungt for kommersielle radioaktører som P4 og Radio Norge. Som markedssjef anslår hun verdien av denne annonseringen til «flere millioner kroner».

Hun kaller det hele for «konkurransevridning på det groveste» og sender nå et brev til NRK og direktør for samfunnskontakt, Åshild Mathisen, i allmennkringkasteren der hun spør om dette ligger innenfor «NRKs samfunnsansvar».

NRK avviser at de sender ren gratisreklame for P4 og Radio Norge, eid av henholdsvis MTG og Bauer Media.

Les mer: Mener NRK kjører gratis-reklame for P4 og Radio Norge

- NRK har sammen med Bauer Media og MTG laget en felles informasjonskampanje som forteller at digitalradio gir lyttere i hele landet mer å velge i – 24 riksdekkende kanaler på DAB mot 5 på FM – altså et betydelig større radiomangfold. Kampanjen sendes på kommersiell og ikke-kommersiell tv og radio, sier Ashild Mathisen i NRK til Kampanje.

Hun sier videre:

- Kampanjen forteller om det riksdekkende tilbudet på DAB, og alle de 24 riksdekkende radiokanalene er representert i filmene og radiospottene. NRKs kanaler er nasjonale, det er derfor naturlig for oss å fokusere på det nasjonale tilbudet i en slik kampanje. Radio Metro, The Beat og Radio Rox er ikke riksdekkende/nasjonale DAB-kanaler, og er derfor heller ikke med, sier hun.

NRK-direktøren påpeker at NRK, Bauer Media og MTG har spleiset på informasjonsfilmene.

- MTG og Bauer har ikke betalt for at informasjonsfilmen sendes på NRK. MTG, Bauer og NRK har spleiset på produksjonen av filmene og radiospottene. MTG sender filmene og spottene i sine TV- og radiokanaler. Det samme gjør Bauer Media og NRK. Kringkasterne bestemmer selv når og hvor mye de går.

 Denne filmen er bare én av flere informasjonsfilmer NRK har sendt og vil sende frem mot FM-slukkingen i 2017, ifølge Mathisen.

- I stortingsmeldingen om digitaliseringen av radiomediet fra 2011 kommer det tydelig frem at NRK er pålagt et særskilt ansvar for å informere om omlegging av radiodistribusjonen, og om hva digitaliseringen betyr for den enkelte radiolytter. I stortingsmeldingen står det også: «NRK må ta i bruk sine fjernsyns- og radiokanaler, også regionale kanaler, og nrk.no for at alle husstander skal få kjennskap til teknologiskiftet».

Markedssjef i Radio Metro, Hilde Apneseth, akter ikke å gi seg.

- Jeg kan ikke se at Stortinget med dette har gitt NRK særskilt adgang til å reklamere for MTGs og Bauer Medias kommersielle radiokanaler. De vanlige reklamereglene må fremdeles gjelde. Jeg mener at NRK ikke har rett til å annonsere for kommersielle bedrifter med deres programledere og radiologoer og jeg fortsetter å stille spørsmål om dette ligger innenfor NRKs samfunnsansvar. Det er fullt mulig å opplyse lytterne om hva omleggingen til DAB betyr uten å samtidig gi gratisreklame til våre konkurrenter, sier hun.