I dag morges arrangerte Oslo Redaktørforening frokostmøte hvor Aller, VG og Nettavisen presenterte sine content marketing-løsninger.

Jonas Brynildsrud, daglig leder i VG Partnerstudio, mener content marketing-stoff kan være redningen for en forretningsmodell som stadig blir utfordret.

- Konkurransen fra Silicon Valley, fra blant annet Facebook og Google som tar ut fire milliarder annonsekroner hvert år uten å bidra med noe kvalitetsjournalistikk, er veldig ny, og bare øker og øker.

- I tillegg utgjør Adblock en stor og økende trussel. Man våkner en dag til at Apple har tilgjengeliggjort ad-block på mobilen. Det er situasjonsbildet vi befinner oss i, vi er ekstremt utsatt for det verdens smarteste mennesker i California holder på med.

- Aner ikke hva vi skal gjøre
Brynildsrud vedkjenner at VG er usikre på hvordan de skal løse utfordringene.

- Man kan våkne opp en dag og se at inntekter som vi ikke trodde var utsatt, plutselig er utsatt. Man vet ikke hva man skal gjøre med det, og man har ikke i nærheten av nok teknologer til å møte den konkurransen som man er utsatt for nå. 

- Oppsummert betyr det at forretningsmodellen vår er utsatt for disrupsjon, og vi ser at mediehusene oppretter byråer for å møte situasjonsbildet.

Den foreløpige løsningen på problemet ser ut til å være opprettelse av content marketing-byråer som produserer innhold. I august ble VG Partnerstudio lansert. Byrået har store selskaper som DNB og Rema 1000 på kundelisten.

Les mer: VG kaster seg på content marketing-bølgen

- Vårt innholdsproduksjonsbyrå ligger ikke i redaksjonen. VG Partnerstudio ligger under kommersiell avdeling, men blir skilt ut som eget aksjeselskap i januar. Vi er tydelig på at vi gjør dette for å tjene penger til å gjøre viktig journalistikk.

Brynildsrud mener at VG jobber etter et kvalitetsprinsipp når de vurderer hvilke selskaper de ønsker å jobbe med og ikke.

- Vi vurderer alle annonsører, og om ideene deres er gode nok for at vi skal samarbeide med dem. Det er et av de kvalitetsprinsippene som vi jobber etter, og vi har sagt nei til flere annonsører og ideer som vi mener ikke har vært passende for VG, sier han.

Suksessartikkel ble dømt i PFU 
En av VGs mest leste content marketing-artikler, «En norsk tsunami», ble felt i PFU i dag. Saken ble klaget inn av en vanlig leser. 

Les mer: VG felles for content marketing-bølge

VG selv er fornøyd med resultatet.

- «En norsk tsunami» er en av de produksjonene jeg har gjort som vi er veldig stolt av. Vi visste da vi gjorde det at det var et godt case. Artikkelen er basert på en sann historie selv om det er innholdsmarkedsføring. Sammenlignet med redaksjonelt innhold ble saken lest godt, sier Brynildsrud. 

Innholdssjef i VG, Svein Arne Haavik, mener VG har lært, og fortsatt lærer mye, av de første publiseringene somnå gjøres.

- Vi har blant annet lært at vi må ha en url som ikke er vg.no, for da kommer det opp som VG-innhold, og det er ikke formålstjenlig. Det må heller deles med en url som inneholder informasjon om at innholdet er sponset.

Det å ha noe som tydeliggjør merkingen, er noe VG jobber med, kan Brynildsrud melde.