Nettavisen har så langt holdt seg unna brukerbetaling og har i stedet lagt alle krefter i å utvikle nye kommersielle tjenester med en hovedvekt på content marketing og kjøpslenker.

Sjefredaktør Gunnar Stavrum har tidligere uttalt at han ikke kan utelukke at avisen noen gang vil ta seg betalt av brukerne.

- Vi er ikke prinsipielt mot betalingsmurer, vi er pragmatiske. Vi kommer ikke til å stenge Nettavisen hvis det ikke er fordi det vil være mer inntektsbringende enn dagens forretningsmodell, sa han i 2012.

Les mer: - Konkurrentene er dopet

Nå er dagen kommet der Nettavisen gjennomfører sin første test med brukerbetaling. I første omgang tar avisen seg betalt for alle artikler som er eldre enn ett år - én krone per artikkel.

«Vi har 19 år med arkiv hos Nettavisen digitalt, og arkivet vårt er rikholdig. For å kunne forsvare å opprettholde alt tilgjengelig har vi lagt på en liten betaling for å få lest disse artiklene,» står det i meldingen leserne blir møtt med på eldre arkivsaker.

- Vi tester en mikropaymentsløsning nå for å se på betalingsvilligheten for blant annet arkiv. Testen startet i går, sier Pål Nisja-Wilhelmsen, direktør for innovasjon og forretningsutvikling i Mediehuset Nettavisen, til Kampanje.

- Er det andre områder enn arkivet som omfattes av løsningen?

- Ikke foreløpig. Det ligger nå på artikler som er over ett år. Foreløpig er det kun  en test for å se betalingsvillighet, bruk og om løsningen fungerer.

Nisja-Wilhelmsen vil ikke utelukke av også nyere innhold kan legges bak en betalingsmur.

- Det kan finnes premiuminnhold som folk er villig til å betale for, men det er ikke identifisert foreløpig fra oss i testperioden. Foreløpig er et ikke snakk om noe som ligner på VG+, for å si det på en annen måte.