Det blir stadig vanskeligere å rapportere tv-tall. Den lineære tv-seingen faller i de yngste målgruppene og stadig flere velger å se episodene timer, dager eller uker etter at de først ble sendt på tv.

Nesten 200.000 ser «Okkupert» ikke-lineært, altså i opptak, reprise eller på TV 2 Sumo. I tv-bransjen omtales dette som Total Screen Rating.

Les mer: Ny glipp for «Okkupert»

Derfor har tv-bransjen nedsatt en arbeidsgruppe som skal utarbeide en ny og større tv-undersøkelse, og allerede fredag 30. oktober løper fristen for å levere inn tilbud ut. I dag er det TNS Gallup som leverer undersøkelsen.

- Vi har utlyst en ny konkurranse og har fått søkere som har fått spesifikasjoner og anbudsdokumenter. Nå venter vi på tilbud, sier research-sjef Lene Granlund i MTG TV som leder arbeidsgruppen.

Granlund anslår at de vil lande på en avgjørelse i løpet av våren, og at et nytt system da er i drift i løpet av 2017.

- Det haster altså ikke?

- Det haster jo, men det man ber om er det mest komplekse mediemålingssystemet som finnes. Det viktigste er at dette blir bra og at det måler online-tall på en skikkelig måte som man har tillit til på lik linje med andre tv-tall. Det er foreløpig ingen land i verden som har fått tilsvarende system opp og stå. Nordiske land ligger an til å være først ute, eller Storbritannia eller Nederland.

I dag ble det kjent at den danske tv-bransjen har landet på en ny avtale med TNS Gallup om en utvidet seermåling som løper fra 2017 til 2021. Den nye målingen skal inkludere levende bilder på tv, web-tv og streaming. Ifølge pressemeldingen blir Danmark nå et av de ledende landene i verden på tv-målinger.

 - Blir vi nå slått av danskene?

- Jeg kjenner ikke til detaljene i det danske tilbudet, men er opptatt av at vi skal ha en måling som dekker det vi har behov for. Out Of Home har for eksempel ikke vært en del av den danske målingen til nå, men det er en viktig del av den norske, sier Granlund.

- Er det viktig å være først?

- Det er ikke et prinsipp å være først, men det er et prinsipp å ha den beste målingen.