Flertallet i Pressens faglige utvalg (PFU) valgte å rette kritikk mot VG for den kommersielle reportasjen «En norsk tsunami» som er en del av content marketing-satsingen VG Partnerstudio. VG ble dermed felt på punkt 2.6 i Vær varsom-plakaten, som slår fast at man aldri skal svekke det klare skillet mellom journalistikk og reklame.

Les mer: VG felles for content marketing-bølge

Et mindretall, bestående av redaktørene Alexandra Beverfjord (NRK) og Tone Angell Jensen (Fremover), tok dissens.

- Nybrottsarbeid
VG-sjef Torry Pedersen fulgte deler av debatten og mener den fikk frem flere gode poenger.

- Jeg synes det var en ganske god debatt. Poenget her er at dette er nybrottsarbeid og da er det bra om vi kan få trukket opp retningslinjer, sier VG-sjef Torry Pedersen til Kampanje.

Han slutter seg til Henrik Syses forslag om en scrollbar som følger leseren nedover i artikkelen og som tydeliggjør at reportasjen er sponset innhold.

- Hvis vi nå kan få gjennomslag for at dette er en form for betalt kommunikasjon som vil vokse i tiden fremover og vi kan få merking som gjør at dette blir tydelig for leseren, er vi kommet et langt skritt videre.

- Vil utvikle mediebransjen
- Er du overrasket over at flertallet gikk inn for kritikk?

- For meg er ikke det det vesentlige. Jeg mener i utgangspunktet som de to redaktørene at dette ikke er et brudd på god presseskikk, men så mener jeg også at vi kan gjøre dette bedre. Jeg synes forslaget om en scrollbar er god, vi kan jobbe med begrepet sponset innhold og merkingen kunne vært noe større. Dette er helt legitime diskusjonspunkter. Jeg er ikke engstelig for dette. Det er bare bra at vi har denne debatten.

Tidligere i år ble VG felt for kjøpslenkene på MinMote-artiklene.

- Er det et poeng for VG å tøye strikken i kommersielle samarbeid?

- Det er et poeng å utvikle mediebransjen med tanke på de finansieringsmulighetene som digitaliseringen legger til rette på. Det er et poeng for VG å gå i bresjen for å skape retningslinjer og en debatt som gjør at vi ikke bare forholder oss til den verden som var i går, men også den verden som skal komme.