Denne uken skrev flere norske medier nyhetssaker om at Khamshajiny Gunaratnam fra Arbeiderpartiet (Ap) blir ny varaordfører i Oslo.

Under Nettavisens artikkel Varaordfører i Oslo er klar har det til nå kommet inn 39 kommentarer på Facebook og VGs sjef for sosiale medier, Øyvind Solstad, mener flere av disse er rasistiske.

Tirsdag la Solstad ut en skjermdump av kommentarfeltet på Facebook. Denne har blitt delt videre på Facebook, samt retweetet på Twitter.

Redaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, syns det er overraskende at VG bruker Nettavisen som eksempel på en nettside hvor rasistiske meninger får stå uten å bli fjernet.

- Jeg syns det er pussig at VG av alle trekker frem oss som eksempel. Det er ikke så lenge siden jeg sendte han (Solstad, red anm.) en skjermdump av en drapstrussel som sto under en sak på VG. Kan det kanskje være en takk for sist fra Solstad, spør Stavrum retorisk.

- Hvor meldte du fra til Solstad om dette?

- Det var på Twitter, og gjaldt en kommentar hos VG der en innsender ville drikke champagne den dagen Carl I. Hagen døde. Jeg spurte om det var innenfor, og det svarte Solstad at det ikke var. Det er litt morsomt, for dette viser jo hvor omfattende arbeidet med å moderere kommentarer er både hos VG og hos oss.

- Det er forskjell på kritikk og rasisme
Stavrum sier til Kampanje at han ikke har sett kommentarene under artikkelen enda.

- Det viktige er uansett at vi har moderatorer, og at vi reagerer når vi får meldinger på ting. Jeg har ikke sett disse kommentarene du nevner nå, men om det er i strid med våre retningslinjer skal det fjernes.

Han sier videre at det er viktig at man opprettholder ytringsfriheten, og at det er forskjell på å være kritisk og rasistisk.

- Vi får ofte beskjed om at noe er rasistisk, men flere ganger handler det om folk som er kritiske til innvandring.  Om kommentarene det siktes til her går på Gunaratnams etniske bakgrunn, eller den slags ytringer som faktisk er rasistiske, så skal ikke de stå i Nettavisen, men vi må tåle at det er en debatt.

- Feie for egen dør
- Hva tenker du om at VG mener dette ikke kunne skjedd hos dem?

- Jeg tenker at det er en god regel å feie for egen dør. Jeg vil ikke kommentere VGs kommentarfelt, det får de håndtere selv.

Stavrum mener videre «at de verste kommentarfeltene» ikke står under egne artikler.

- De kommer når vi deler artikler på Facebook. I dette tilfellet ble en helt nøytral nyhetsartikkel om den nye politiske ledelsen i Oslo omgjort til en omfattende, og til dels svært innvandrerkritisk debatt, på Facebook, sier han.

Kampanje har tidligere skrevet at flere internasjonale medier stenger kommentarfeltene på grunn av negative kommentarer og mangel på ressurser som kan moderere disse interaktive tilleggstjenestene.  I september sa Stavrum følgende om temaet.

- Jeg forstår godt at mange nyhetshus vurderer å fjerne kommentarfeltet fordi det er brysomt og kostbart å føre en viss kontroll. Men det er også en fallitterklæring. Jeg mener at det nettopp er en kjerneoppgave for nyhetsmedier å tilgjengeliggjøre debatt om aktuelle – og kontroversielle – emner. Den dagen vi oppgir den oppgaven, den dagen blir mediene også marginaliserte overfor leserne

Les mer her: - En fallitterklæring å stenge kommnentarfeltet

- Nettavisen ikke poenget
Øyvind Solstad avviser overfor Kampanje at oppdateringen hans på Facebook er en «takk for sist»-melding til Stavrum.

- Den hadde jeg faktisk glemt så det er bare tull, rett og slett bare tull. Det var ikke noe poeng at det var Nettavisen. At folk i 2015 bare helt uten blygsel skriver jævlige ting som vi for ti år siden ville sett på som helt utenkelig, det er poenget.

- Kunne dette skjedd hos VG?

- Nei, vi ville tatt ned tingene mye tidligere. Men det er ikke poenget. Poenget er at folk skjuler seg bak at det er ytringsfrihet, det er en trist utvikling og derfor skrev jeg det. Så det kan Gunnar Stavrum ta helt med ro. Jeg vil ikke lage noen konstruert feide mellom VG og Nettavisen.

- Hvorfor sa du ikke fra direkte til Stavrum og Nettavisen i stedet for å skrive om det på Facebook?

- Jeg husker faktisk ikke den saken du refererer til. Jeg snakker ofte med Stavrum på Twitter.