I går skrev Kampanje om Slottets kommunikasjonssjef Marianne Hagen og kongefamiliens PR-strategi. Kronprinsparet har de siste ukene fått massiv kritikk for å være ytterst tilbakeholden med informasjon om en mye omtalt ferietur med luksusyachten «Mia Elise» i Middelhavet i sommer. I artikkelen på Kampanje Premium (krever innlogging) svarte Hagen på den økende kritikken mot både kommunikasjonsstaben og kongefamilien. I går kveld la Slottet ut deler av uttalelsene på sine nettsider.

- Vi legger stor vekt på åpenhet. Å si at vi alltid svarer «ingen kommentar» og at vi ikke er åpne, er rett og slett feil. Når det er sagt, har selvsagt også vi et forbedringspotensial og vi forsøker hele tiden å utvikle oss, sa Hagen til Kampanje.

- «Ingen kommentar» er stort sett budskapet fra en kommunikasjonssjef som nok snart bør vurdere å stryke ordet «kommunikasjon» i sin tittel, skrev redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten på kommentarplass nylig.

- Det har jeg veldig lyst til å kommentere, men jeg tror jeg skal la være, sa Hagen i intervjuet med Kampanje.

Les på Kampanje Premium: Er hun landets mest ordknappe PR-sjef? (krever innlogging)

I intervjuet sier Hagen dette om kongefamiliens vennskapsbånd og kravene fra mediene om mer informasjon:

- De kongelige har venner som de besøker, og som besøker dem. Det er lov å ha venner. Det kommer mange spørsmål om private gjestelister og ferier. Dette opplyser vi som hovedregel ikke om da det tilhører privatlivet.

- Trist å lese
Stanghelle er ikke blitt mindre kritisk etter å ha lest kommunikasjonssjefens redegjørelse og hele intervjuet på Kampanje Premium.

- Jeg synes det er litt trist å lese redegjørelsen og intervjuet, fordi det forteller om en kommunikasjonssjef som enten ikke skjønner problemstillingen eller later som om hun ikke skjønner – og det er like ille. Hun snakker om det selvsagte. For det er selvsagt ingen tvil om at Slottet behersker sosiale medier, det er ingen tvil om at de svarer på spørsmål om statsbesøk, det er ingen tvil om at kronprinsparet og kongeparet har rett til et privatliv, det er ingen tvil om at kongefamilien har rett til å ha venner og omgang med venner uten at vi trenger å vite noe om det, sier Stanghelle til Kampanje.

- Hva ventet du at at hun og Slottet skulle fortelle?

- Jeg hadde håpet at når Slottets kommunikasjonssjef velger å redegjøre for kongefamiliens informasjonsstrategi, både på Slottets nettsider og i et intervju med bransjenettstedet Kampanje, at hun da snakket om det saken egentlig handler om. Jeg hadde håpet at hun erkjente at vi er inne i en tid da innsyn i Slottet og kongefamiliens økonomiske disponeringer er en offentlig sak. Jeg hadde håpet at hun ville snakke om forholdet til offentlighetsloven og Norsk Presseforbunds ønske om at loven også skal omfatte Slottet. Jeg skulle ønske at kommunikasjonssjefen erkjente at offentligheten forstår at kongefamilien kan ha de venner de vil ha, men når ledende politikere som Jonas Gahr Støre er så nær at kronprinsparet velger å ha han med som reisekamerat på pilegrimstur, da handler det også om makt, sier Stanghelle. 

Les også: Slottet: - Vi viser åpenhet

- Kongefamilien lukker seg inne
Aftenpostens profilerte kommentator mener kommunikasjonssjef Marianne Hagen må skjønne at bånd mellom folk med makt og kronprinsparet må gjøres kjent i det offentlige rom.

- Jeg hadde håpet at hun forsto at det er i offentlighetens interesse å vite hvilke nettverk kronprinsparet har når det handler om politisk, økonomisk og kulturell makt. Jeg ventet også at kommunikasjonssjefen erkjente at når kronprinsparet snur ryggen til den offentlige skolen og lar den ti år gamle tronarvingen gå på en privatskole, så er det helt legitimt at mediene ber om en forklaring. På alle disse områdene lukker kongefamilien seg inne og gjemmer seg bak hensynet til privatlivets fred. Når venner bidrar med ferier i millionklassen til et kronprinspar jeg unner hver eneste ferietime, så handler det også om bindinger og makt, sier Stanghelle.

- Er det noe av det kommunikasjonssjefen sier, som bidrar til økt forståelse for at det kan være ekstra krevende å jobbe med kommunikasjon for kongefamilien?

- Selvsagt skjønner jeg og andre som deltar i debatten at det er utfordringer for Slottets kommunikasjonsstab. Det kan sikkert være vanskelig å trekke grenser og de tjener en familie som har vært vant til å få det som den vil, i den forstand at vi mediefolk har vært høflige. Det skal vi fortsatt være, men vi skal også være utfordrende og kritiske.

- Kommer i en evig forsvarsposisjon
Onsdag kunne Harald Stanghelle fortelle på kommentarplass at Norsk Presseforbunds generalsekretær hadde mottatt en hilsen fra kong Harald, som ønsket å fortelle at kongeparet satte pris på at mediene lot familien være i fred da de tok med seg barnebarna på tur i Finnmark i sommer.

- Kongens takk for at kongeparet fikk vise fram Finnmark uten at mediene trengte seg på, forteller at vi i mediene respekterer kongefamiliens privatliv, men vi aksepterer ikke at bindinger som kan ha offentlighetens interesse, skal skyves bak privatlivets grenser. Derfor gjør kommunikasjonssjefen seg selv og kongefamilien en stor bjørnetjeneste ved ikke å analysere hva som er privatliv og hva som har stor betydning for offentligheten. Dermed kommer de i evig forsvarsposisjon. Det burde bekymre dem mer enn det tydeligvis gjør, sier Stanghelle.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Vil ha mer åpenhet: - Intervjuet har aktualisert spørsmålet om Slottet bør omfattes av offentlighetsloven. Det mener jeg vil gjøre informasjonen fra Slottet mer strukturert og åpen, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund.

Også generalsektær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund er kritisk til uttalelsene fra Marianne Hagen i intervjuet med Kampanje.

- Kort sagt er det en lang ikke-kommentar som gis av Slottets kommunikasjonssjef. Det er nettopp fraværet av svar i saken om båtferien som gjør at mediene trekker frem lignende saker der noen mener Slottet ikke er åpent nok. At Slottet og kronprinsparet ikke har gått ut og kommentert båtferien godt nok, har gjort at dette er blitt en stor sak. Med denne redegjørelsen og intervjuet med Kampanje klarer dessverre Slottet å bidra til å forsterke kritikken, sier Stavrum til Kampanje.

- Kommer ingen forklaring på båtturen
- Kongehusets posisjon i Norge er et resultat av en makrorelasjon til det norske folk. Det har gitt kongehuset et sterkt image. At båtferien er blitt en betent sak, handler ikke om hvor de har vært på ferie, men det mange lurer på, er om svaret på medienes spørsmål om finansieringen av turen er et svar som passer dårlig med det imaget kronprinsparet ønsker å ha i befolkningen. Kronprinsparets kommentarer har bidratt til at det stilles spørmål om bindinger. Når Slottet først går ut med en så lang redegjørelse og lar seg intervjue om hvordan de jobber med kommunikasjonen, så kommer det ingen forklaring på hvorfor kronprinsparet eller kommunikasjonsstaben ikke vil kommentere ferien og hvem som betalte den, sier hun.

- Kommunikasjonssjefen påpeker at også «de kongelige må ha et rom som er bare deres». Forstår dagens medier det?

- Pressen ønsker ikke å invadere kongefamiliens privatliv. Saken om båtferien handler kun om bindinger mellom kronprinsparet og venner og hvem som betalte for båtferien. Hvis kongefamilien ser på dette som et krav om en evig redegjørelse for gjøren og laden under ferier, så er det ikke det saken dreier seg om. Mediene har stilt spørsmål om kronprinsparet har satt seg i gjeld til noen og da mener mediene å ha rett til å vite hvem det er. Denne redegjørelsen og dette intervjuet  har aktualisert spørsmålet om Slottet bør omfattes av offentlighetsloven. Det mener jeg vil gjøre informasjonen fra Slottet mer strukturert og åpen, sier Stavrum.

Hagen: - Har fått positive tilbakemeldinger
Kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet kommenterer kritikken fra Harald Stanghelle slik:

- Stanghelles to eksempler illustrerer mine poeng om Slottet og Slottets åpenhet på en god måte. Han nevner kronprinsparets vennskap med Jonas Gahr Støre, noe som nettopp viser at vennskapet er kjent for offentligheten. Det viser at det er åpenhet rundt vennskap som samfunnet bør kjenne til. Så trekker han frem kronprinsparets valg av skole for sin datter. Dette valget har de begrunnet. Hvorvidt Stanghelle mener det var en god eller dårlig begrunnelse kan ikke være avgjørende. Jeg er enig med Stanghelle i at det var legitimt av pressen å be om en forklaring på deres valg av skole. Derfor svarte også kronprinsparet på spørsmål om dette. Hans to poeng viser at det er åpenhet om relevante vennskapsforhold og at det har vært åpenhet rundt valget av skole, sier Hagen, og legger til:

- Utover det har jeg allerede svart utfyllende på spørsmålene og er glad for de positive tilbakemeldingene vi har fått på vår redegjørelse

- Har også mediefolk reagert positivt?

- Jeg har ikke lyst til å si noe mer om det, svarer Hagen.

Slottets PR-sjef: Marianne Hagen har provosert mediefolk etter at hun på Kampanje og på Slottets nettsider gikk ut og forklarte hvordan kommunikasjonsstaben og kongefamilien opptrer i det offentlige rom. Her er hun sammen med dronning Sonja under statsbesøket i Tyrkia i 2013.  Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix.