Det har lenge vært varslet en het fotballhøst på det norske og skandinaviske tv-markedet med salget av rettighetene til blant annet La Liga, Premier League og den norske toppfotballen.

La Liga har lenge vært forsøkt solgt samtidig som den norske fotballen har avventet hva som skjer med den engelske fotballen.

Nå kan Kampanje imidlertid avsløre at engelske Premier League har gått ut på markedet med et sitt anbudsdokument. Dermed er spillet om rettighetene til den mest attraktive betal-tv-sporten og retten til å vise storlag som Chelsea, Manchester City og Liverpool for de neste tre sesongene i gang.

Kort budfrist
Budfristen Premier League har satt går ut denne måneden og det er TV 2 som er i forsvarsposisjon etter å ha sittet med rettighetene til den engelske fotballen de siste årene.

- Dette blir spennende og det ville være underlig om ikke vi var interesserte i anbudsdokumentet, sier rettighetssjefen i TV 2, Bjørn Taalesen, til Kampanje.

Han burde vite hva han snakker om etter å ha vært med å kjøpe Premier League-rettighetene flere ganger og til sammen bladd opp over én milliard kroner for de engelske rettighetene. 

I 2010 endte prisen på rundt  500 millioner kroner, mens prisen i 2012 endte på 600-700 millioner kroner.

Les også: TV 2 kjøper Premier League

Budklar:

Rettighetssjef Bjørn Taaleseen vet nøyaktig hva han tjener på den engelske fotballen i Norge i dag. Hvor langt vil han strekke seg for å få tre nye år med Premier League?

 - Vet hva som venter
Men selv om investeringene er store, har de engelske fotballrettighetene betydd ekstremt mye for TV 2 hva gjelder den svært lønnsomme satsingen på betal-tv gjennom salg av tv-abonnement på egne plattformer som TV 2 Sumo og via distributører som Canal Digital og Get.

Les også: Over 700 millioner i TV 2-overskudd

- Har dere forberedt dere godt?

- Vi vet hva som venter oss, sier Taalesen.

Tøff konkurranse
Om TV 2 og Taalesen vet hva som venter ham i budprosessen, er det ikke sikkert han vet hvem som venter ham. Men det er liten tvil om at Discovery vil være interesserte i å se på dette. Discovery har rustet seg kraftig opp på sport gjennom kjøpet av sportskanalen Eurosport og en stor investering knyttet til de fire neste OL-arrangementene fra 2018. I tillegg har Discovery allerede vært koblet til salget av Premier League-rettighetene i England.

Les også: Discovery vil ha Premier League

- Dette kan vi ikke kommentere. Vi har en policy om ikke å kommentere rettigheter så jeg kan ikke si noe om dette. Men jeg har registrert at Premier League er ganske populært i Norge, sier sportssjefen i Discovery Networks Norway, Jan Erik Aalbu, til Kampanje.

Fotballfan:

Harald Strømme lar nok egne Liverpool-sympatier ligge når han skal regne på verdien av engelsk fotball. I tillegg har eieren Discovery fått opp appettitten på sport.

Bonnier ute i Norge
Aalbu har sammen med Discovery-sjefen i Norge akkurat lansert sportskanalen Eurosport Norge og nyter for tiden godt av suksessen til den norske landslagsfotballen. Et ubesvart spørsmål er om det amerikanske mediekonsernet gir Discovery lov til å investere i de engelske rettighetene i Norge isolert, eller om man ser på en løsning rundt Premier League for et større geografisk område som for eksempel Norden eller Europa.

Sist gang Premier Leauge-rettighetene var i spill var ikke Discovery en av interessentene, da var det svenske Bonnier og C More som bød TV 2 på konkurranse på det norske markedet. Nå har TV 2 kjøpt sportkanalene til C More og således ryddet en konkurrent av veien på det norske markedet.

En annen aktør med ambisjoner på betal-tv-sport, er det svenske mediekonsernet Modern Times Group som sitter med betal-tv-rettighetene til engelsk fotball i Sverige og Danmark og historien har lært oss at en aldri kan utelukke MTG når det skal gjøres opp om viktige sportsrettigheter.

Kampanje har søkt MTG i Norge og i Sverige for en kommentar uten og lykkes.