Papiravislesingen fortsetter å falle betydelig. I løpet av det siste året har nordmenns samlede lesing av papiraviser krympet med 10,3 prosent. Det er like stor nedgang som ble målt ved forrige måling for ett år siden, viser rykende ferske lesertall fra TNS-Gallup. Lesermålingen, som gjennomføres på oppdrag fra Mediebedriftenes Landsforening (MBL), offentliggjøres nå i formiddag (oversikt over tallene lengre nede i artikkelen).

Dette viser de nye tallene:

  • VG har størst nedgang på papir med minus 119.000 lesere
  • Aftenposten ned 70.000 - men har nå flere papirlesere enn VG
  • Nett- og papirfall gir flere mediehus lavere totaldekning
  • De største papiravisene faller med 11,9 prosent
  • Nisjeavisene ned 6,8 prosent
  • Region- og lokalavisene ned  8,6 prosent
  • Fire målte lørdagsutgaver ned 16,9 prosent
  • Fem søndagsaviser ned 16,1 prosent - sterkeste nedgang noensinne

Se tallene for alle avishus her!

- Det som preger tallene er at det fortsatt er en sterk nedgang for papiravisene. Dette var trenden da vi la fram tall tidligere i år. Nå er papiravisene nede på en daglig dekning på 55 prosent, forteller forskningsleder for medier i TNS Gallup, Knut-Arne Futsæter, til KampanjeTV (se videointervju i denne saken).

Daglig leser 41 prosent nordmenn nyheter fra norske mediehus på sin mobil, mens papirutgavene faller med 10 prosent. Totalt når mediehusene 85 prosent av befolkningen daglig.

- Betydelig fall
Sjefredaktør Torry Pedersen i VG mener lesertallene bekrefter en vedvarende trend.

- Det er fortsatt betydelig fall for papiravisene, stabilt på desk top og kraftig vekst på mobil. Det viktigste er etter min mening at VG Nett har størst dekning i aldersgruppen 12-29 år, ifølge den nye undersøkelsen fra TNS Gallup. VG er dramatisk mye større enn alle norske enkeltmedier i denne aldersgruppen. Riktig nok er vi mindre enn Facebook, men vi har 50 prosent i denne viktige målgruppen, sier Pedersen til VG.

Han sikter da til en oversikt over  de største mediekanalene i aldersgruppen 12 år og oppover,  som er Facebook, NRK1, TV 2, VG, NRK1 og Dagbladet. I gruppen 12-29 år har Facebook 83 prosent daglig oppslutning, NRK1 har 26 prosent, TV 2 32 prosent, VG Nett 50 prosent, NRK P1 12 prosent og Dagbladet 26 prosent.

- 55 prosent av befolkningen sier at de leser papiraviser daglig, men i aldersgruppen 20-29 år er tallet nå nede på 36 prosent. Det er jo slik at fremtidens medier vil være digitale, men det betyr ikke at det ikke er utfordringer på det digitale området.

- Krevende tider
- Det er krevende tider i mediebransjen. Det mest krevende er å finne en bærekraftig finansieringsmodell. Å få betalt digitalt er ikke enkelt, men vi i VG gleder oss nå over at det vi har passert 100.000 betalende kunder, som blant annet omfatter VG+ og VG Vektklubb. I tillegg til utfordringene som handler om betaling for innhold, er det mye som skjer i annonsemarkedet. Internett er som universet, det ekspanderer, sier Pedersen om konkurransen, mulighetene og problemene i markedet.  

Han er ikke bekymret over at VGs totale dekning krymper litt.

- Av alt som bekymrer meg er dette det som befinner seg  helt nederst på listen.

VGs papiravis har i løpet av det siste året mistet 119.000 lesere, fra 556.000 til 437.000,  som dermed har størst nedgangen av alle aviser i antall. Det tilsvarer en tilbakegang på 21,4 prosent. Nettutgaven har ifølge TNS Gallups nye undersøkelse mistet 4,5 prosent av leserne, ned 91.000 til 1,914 millioner. På mobil peker kurvene fortsatt oppover. VG Mobil har økt antallet lesere med 14,4 prosent, opp 165.000 til 1,308 millioner lesere. Men mediehusets samlede dekning får en ørliten nedgang på grunn av papir- og nettfallet. Ned 22.000 til 2,366 millioner lesere totalt for alle plattformer tilsvarer en nedgang på 0,9 prosent.

Også Aftenposten har nedgang på papir og nett, og mobilveksten hindrer ikke at mediehusets samlede dekning i mediemarkedet er blir litt mindre det siste året. Også Dagens Næringsliv, Adresseavisen og Dagbladet mister lesere.

Slik har mediekanalenes dekning utviklet seg siden 60-tallet:

 Her er lesertall-endringene for de 18 største avisene:

 Her er de tre største mediehusenes dekningstall: