I løpet av de siste ukene har VG og Dagens Næringsliv (DN) lagt ned sine viralsatsinger Tl;dr og Bisbuzz. Nedleggelsen av Bisbuzz ble offentliggjort av DN-redaktør Amund Djuve i forrige uke, etter at det ble avslørt at nettstedet hadde drevet med stoffkopiering fra flere utenlandske medier.

Dagen etter at DN annonserte nedleggelsen, fortalte VGs digitalredaktør Ola Stenberg at viralsatsingen Tl;dr også skal kuttes. Stenberg forteller til Journalisten at nedleggelsen ikke har noe med plagiatavsløringene i DN å gjøre.

Ifølge Stenberg er en av hovedårsakene til at Tl;dr legges ned varierende annonseinntekter.

- Dramatisk fall i printinntekter
Mediehuset Nordlys lanserte i juni 2014 viralsatsingen Buzzit, som på kort tid ble et svært populært nettsted med opp til 400.000 unike brukere per uke.

- Det er gøy å sitte i Nord-Norge og prøve å skape noe nasjonalt. Vi tror vi kan greie det. Nettets muligheter er grenseløse, sa ansvarlig redaktør i Nordlys, Anders Opdahl, til Amedias nettsider - for øvrig under seksjonen «Samfunnsoppdraget».

Han fortalte senere til Kampanje at Buzzit oppstod som en følge av den krevende økonomiske situasjonen Nordlys, i likhet med de fleste andre medier, er i.

- Vi opplevde et dramatisk fall i printinntekter. Det er vi ikke ferdig med, det tiltar i styrke, og nedbemanningen og effektiviseringstiltakene vi har iverksatt er i ferd med å bli spist opp allerede, sa Opdahl.

På grunn av kuttene stod Nordlys i en situasjon hvor de hadde flere unge og flinke digitalmedarbeidere som ikke fikk plass i budsjettet for 2015. De hadde ikke lang nok ansiennitet, og stod dermed i fare for ikke å få mer jobb for Tromsø-avisen.

Knappe fire måneder etter lanseringen kunne Aftenposten avsløre at nettstedet hadde drevet med omfattende kopiering fra andre medier. Som følge av Aftenpostens avsløringer ble en rekke artikler fjernet og omredigert, og daværende Buzzir-redaktør Anders Opdahl la seg flat og beklaget.

Les mer: Buzzit-redaktør: - Det har vært kjipt

Satset videre etter avsløringer
Buzzit lever fortsatt, og styres i dag av Amedia.  Ansvarlig utgiver, Dan Granath, tror fortsatt at viraljournalistikk har en fremtid i det norske markedet til tross for de siste ukenes nedleggelser og plagiatavsløringer.

- Vi er et redaksjonelt produkt som taler med en særegen stemme til en spesifikk målgruppe. Vi opplever ikke de daler og topper som har blitt nevnt av andre, vi har en stabil trafikk på 300.000 unike brukere hver uke.

Granath ønsker ikke å si noe om omsetning eller forretningsmodell. På spørsmål om praksis ble lagt om etter Aftenpostens avsløringer i fjor, svarer han at han ikke kan fordype seg i spørsmål rundt dette nå.

- Både DN og VG har lagt ned sine viralsatsinger, førstnevnte på grunn av stoffkopiering. Har dette endret ditt syn på tjenesten Buzzit?

- Vi startet Buzzit før mange andre, og tar ikke beslutninger ut fra andres resultater. Det blir feilaktig å sammenligne oss med DN, sier Granath.

Vil utvide:

Egmont vil bruke erfaringene fra buzznettstedet Superlike til å etablere flere viralnettsteder.

Egmont vil etablere flere virale nettsteder
Egmonts buzznettsted Superlike har heller ikke latt seg påvirke av VG og DNs nedleggelser.

- Vi har ingen planer om å legge ned underholdningstjenesten Superlike.no Nettstedet tiltrekker seg en stor leserskare hver eneste dag. Som en bonus bidrar de gode erfaringene vi gjør oss hver eneste dag i arbeidet med Superlike til å øke vår forståelse og kompetanse på hvordan vi kan bruke Facebook til å spre innhold, sier redaktør Kyrre Svae.

Svae peker videre på at Egmont har brukt erfaringene Superlike har gitt til å opprette flere virale nettsteder som tusenideer.no og bakelyst.no.

- Disse nettsidene har begge etablert seg som ledene på sine områder, og vi har definitivt planer om flere slike satsninger fremover, sier han.

- Hva er målet med Superlike på sikt?

- Målet er å fortelle historier som engasjerer nye lesere. Journalistikk handler om en miks av lett og tung, og mens Kvinneguiden kan ha lange, grundige lesesaker om for eksempel vold mot kvinner, og Klikk.no leverer markedets grundigste produkttester, bidrar Superlike med de morsomme videoene og småsakene som gir brukerne våre en god latter eller et pusterom i hverdagen. 

- I tillegg lærer arbeidet med Superlike oss de lure grepene for å få Facebook som distribusjonskanal til å fungere optimalt. Den tiltrekker oss også nye lesere i et ettertraktet segment.