Mange lot seg lure da blant annet VG og TV 2 skrev at skjegg inneholder mer avføring enn toalettet. Etter at saken hadde spredt seg i diverse medier viste det seg at kilden til det hele var en tv-reportasje fra Mexico, ikke en forskningsstudie.

Gründerne Sindre Seppola og Gaute Kokkvoll mener det finnes for mange artikler basert på dårlig research, og har på bakgrunn av det utviklet verktøyet «Demand the Source» - plug-in som lar internett-brukere rapportere inn artikler med tvilsomme eller manglende kildehenvisninger.

Det var 3in.no som skrev om saken først.

- Sindre og jeg har funnet ut at det er vanskelig å finne troverdig informasjon på nettet. Journalister kopierer ofte fra konklusjoner i forskningsstudier uten å sjekke hvor mange som faktisk har deltatt i studien. Om noe er testet på 20 folk er ikke resultatet av det generaliserende. Verktøyet vårt gjør at man kan melde inn artikler med tvilsomme eller feilaktige kildehenvisninger, sier Kokkvoll til Kampanje.

Kokkvoll peker videre på at det ikke er mulig å bruke Wikipedia som kilde i en skoleoppgave, fordi man ofte ikke vet hvem som har skrevet teksten.

- Det er synd, og det bør finnes et verktøy som kan rangere informasjon på nettet etter troverdighet, sier han.

Gjennom plug-in-fuksjonen Demand the Source, som på lik linje med en adblock er i verktøylinjen konstant, kan brukeren rapportere inn artikler med dårlige kildehenvisninger. Brukere vil også få opp hva andre har rapportert inn.

Et vanlig Google-søk vil da se slik ut:

Den røde figuren indikerer at artikkelen har blitt rapportert inn, og at man bør være obs på at kildehenvisningene kan være dårlige. Jo flere figurer som synes ved siden av artikkelen, dess flere har meldt inn saken.

- Vi har jobbet lenge med utviklingen for å få verktøyet til å oppdatere innrapporteringer i real time, forteller Kokkvoll.

- Vi tror på at kritisk tenking og samarbeid vil gagne folk flest og utvikle folks egne evner også til å gjenkjenne misinformasjon når man ser det. Det hadde vært fantastisk å kunne bidra til å skjerpe medieetikken, mener han.