Dagens klikkvinner fra TV 2, som også ble landets mest delte norske sak i sosiale medier, om mannen som saksøkte kona for at hun var for stygg, viste seg å stamme fra et satirenettsted.

- Dette er en klassisk #fail, og selvsagt utrolig pinlig. Vi har ikke sitert originalkilden i saken, og går dermed på samme smellen som flere internasjonale medier har gjort over flere dager. Vi kan ikke gjøre annet enn å beklage dette, skriver reportasjesjef for TV2.no, Olav Haugan, i en e-post til Kampanje.

- Hvordan er vanligvis TV 2s rutiner på å sjekke internasjonalt nyhetsstoff?

- Vi har gode rutiner for dette, men denne gangen ble det likevel feil. Det beklager vi.

Les mer: TV 2: - Vi ble lurt

Flere går i fella
Det er ikke første gang TV 2 eller andre medier går på limpinnen. I mai skrev både VG og TV 2 om en studie som viste at skjegg inneholdt mer bæsj enn et toalett. Senere viste det seg at studien aldri hadde funnet sted. I februar skrev TV 2 om feminist-bloggeren Lana som tok abort fordi hun bar på en gutt. Også det trolig oppspinn.

- Mitt inntrykk er at journalister generelt kan være mer bevisste hvilke kilder de velger å referere fra. Både fra kilder i utlandet og muntlige kilder hjemme. Jeg har tidligere skrevet et innlegg om at journalister gjør en for svak jobb med å forklare kildene sine for leserne og at de overlater kildekritikken til leserne, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund til Kampanje.

- Et godt tips
Hun mener det kan ligge mye god journalistikk i å forklare kildene man bruker.

- Det virker som om kildekritikk er et vanskelig ord. Det blir ofte misforstått til at man ikke skal bruke kilden, men poenget er at man skal stille seg kritisk til alle kilder, og selvfølgelig til kilder man ikke selv kjenner. Det er et godt tips.

- Tar troverdigheten til mediene skade av slike saker?

- Det enkleste er å snu på det og spørre om det bygger tillit. Nei, det gjør det ikke.

- Hvor mye kan man forvente at redaksjoner skal gjøre for å ettergå saker fra internasjonale medier?

- Det er jo gjerne på denne arenaen troverdigheten har gode eller dårlige vekstkår. En redaksjon med ambisjoner vil kvalitetssikre det de forteller til leserne sine.

- Trenger hjelp
Tidligere i dag skrev Kampanje om gründerne Sindre Seppola og Gaute Kokkvoll, som har lansert et nytt verktøy som lar leserne merke journalistikk med tvilsom kildebruk, og på den måten advare andre lesere.

Les mer: Gründere vil avsløre tvilsom kildebruk

- Trenger mediene hjelp fra leserne med å avdekke svake kilder?

- Etter de siste to ukenes diskusjon, må svaret være ja.