I dag har hele 85 prosent av befolkningen i Norge smarttelefon. Det viser nye tall fra TNS Gallup.

Utbredelsen henger sterkt sammen med alder, da over 95 prosent av de under 50 år har mobil, mens kun 58 prosent av de over 60 har det. Det sender likevel Norge til verdenstoppen i utbredelse av smarttelefoner.

- Vi kjenner ikke til andre land enn Sør-Korea som har så høy utbredelse selv om veksten har stagnert de to siste årene, sier forskningsleder for medier, Knut-Arne Futsæter, til Kampanje.

Den stadige økningen av smarttelefoner  påvirker også våre medievaner mye – spesielt i ferietiden når vi er borte fra hjemmet. Stadig mer bruk av nettaviser skjer via smarttelefon, og «alle» sjekker daglig Facebook via mobilen.

Her kan du se de siste tallene til TNS Gallup.

- Trafikk fra sosiale medier er stor
Det er en utvikling også de store mediehusene i Norge opplever.

- Tendensen i at nordmenn bruker mobil for å holde seg oppdatert på nyheter er sterk. Vi ser hele året at andelen i mobilbruk går opp, men på sommeren er tendensen spesielt sterk. Flertallet bruker mobil nå, og sånn var det ikke for et halvt år siden, forteller fungerende redaktør i TV2.no, Derek Bjølgerud, til Kampanje.

Tv-kanalen merker spesielt stor pågang fra Facebook, og er ikke bekymret for at trafikktalene vil flate ut i tiden som kommer, selv om hele 95 prosent av nordmenn under 50 år allerede har smarttelefon.

- Totalt sett er det kanskje ikke så mye mer å vokse på når det gjelder distribusjon, men det er fortsatt et stort potensiale i hvordan folk konsumerer nyhetene. Lite tyder på at det er noen brems på det. Veksten i trafikk fra sosiale medier er veldig stor, forteller han.

Utover dette merker TV2 en markant økning i videovisninger på mobil.

- Videokonsumet har også gått betydelig opp. Folk har bedre datapakker med 4G på mobilene sine og det merker vi. Nå kan mange se på video hvor en de er. Det er en klar trend.  

Fortsatt mobilvekst:

Fungerende redaktør i TV2.no, Derek Bjølgerud, sier flertallet bruker mobil. - Sånn var det ikke for et halvt år siden, sier han.

Halvparten besøker VG fra mobil
Også VG merker at nyhetskonsumering i stadig større grad skjer fra mobiltelefon. Mobiltrafikken til VG.no øker, men veksten er ikke like sterk som i fjor.

- I juni og så langt i juli kommer cirka 50 prosent av besøkene til VG fra mobil. Og nå går vi inn i den store ferietiden. Det er flere mobiler enn laptoper på stranda, sier digitalredaktør i VG, Ola Steberg, til Kampanje.

At veksten ikke er like sterk som i fjor begrunner Steberg med at VG fra i år gikk over til å rapportere trafikk ekskludert utenlandstrafikk på mobil. Med dette blir spesielt tallene for juli betydelig lavere enn i fjor.

- Det tegner seg også et bilde av at mobilveksten flater noe ut. I topplisten til TNS ser vi at VG på mobil ikke vokser mest i unike brukere, men at vi fortsatt i absolutte tall har størst vekst i sesjoner og sidevisninger sammenliknet med andre nyhetsnettsteder.

I likhet med TV2 lar ikke VG seg bekymre over at tallene vil flate ut nå som de aller fleste under 50 år har mobil.

- Det kan være at vi ikke lenger har et like stort vekstpotensiale i antall unike brukere, men vi kan øke frekvensen og lojaliteten per bruker. Vi følger for eksempel svært nøye med på hvor mye tid brukerne legger igjen når de besøker VG, forklarer Stenberg.

- Konkurransen er tilspisset
Videovisninger har også vært en suksess for VG, med 40 prosent vekst fra i fjor. Men digitalredaktøren legger ikke skjul på at konkurransen er stor.

- VGTV vokser kraftig. Første halvår 2015 har vi 40 prosent vekst i visninger målt mot første kvartal i fjor. I dette ligger det også en vekst for mobil og i juni var 33 prosent av alle visninger på VGTV på mobil. Det er opp fra 28 prosent i mai og vi ser den samme tendensen i juli.

- Generelt vil jeg si at konkurransen om å få folk til å se videoinnhold er tilspisset fordi vi får video presentert overalt. Instagram, snapchat, twitter og facebook leverer alle feeder fulle av videoinnhold. Også er det spennende å følge hvordan enkelte nå mener det er for mye video, samtidig som de unge brukerne virker å foretrekke å konsumere gjennom video. 

Flest har nettbrett i Norge
Utbredelsen av nettbrett har også blitt høy i Norge. Ut i fra hva TNS Gallup kjenner til er det ingen andre land enn Norge som har en tilgang på hele 66 prosent. Det er blant 12-19 åringer og 40-åringer at utbredelsen er aller høyest, med 78 prosent og 80 prosent. For de over 60 er det 51 prosent som har nettbrett.