Søndag for en snau uke siden satt film-mannen Øistein Refseth seg ned for å lese Dagens Næringslivs (DN) lørdagsmagasin - en dag på etterskudd. En av de større artiklene i denne utgaven hadde fått tittelen «Klagemuren» og handlet om skrekkhistrier om frekke kunder, signert av DN-journalisten Daniel G. Butenschøn og Anne Flæte.

Da Refseth la merke til denne saken om servicearbeidere som tar hevn på kunder ved å prompe, tenkte han umiddelbart på en novelle av amerikaneren David Sedaris, som han leste i fjor. Historiene var forbløffende like.

- Da jeg så at saken i DN sluttet med samme poeng som Sedaris, helt ordrett, regnet jeg med at dette nok var en magasin-sak som siterte ulike kilder, sier Refseth til Kampanje.

- Åpenlyst plagiat
Men til hans store overraskelse var det ikke en eneste henvisning til Sedaris i teksten. Dette fikk Refseth til å hente frem novellen han hadde lest for ett år siden, og da var det ingen tvil.

- Det var helt åpenlyst plagiat. Da jeg leste Sedaris-fortellingen om igjen oppdaget jeg flere ting som var stjålet og reagerte veldig på at det var skrevet som om dette var kilder journalisten hadde snakket med i Norge, sier han til Kampanje.

Og det var da han la ut funnet på Twitter med teksten «DN Magasinets sak Klagemuren rapper sine beste poeng ordrett fra David Sedaris' Standing By».

Tweeten ble delt gang på gang, og mandag morgen gikk sjefredaktør i Dagens Næringsliv, Amund Djuve, ut for å beklage kopieringen. Kort tid senere ble hele artikkelen slettet, og i de påfølgende dagene viste det seg at dette ikke var første gang journalist Butenschøn har kopiert andre.

- Et alvorlig tillitsbrudd
Refseth syns det hele er ganske så trist, og håper nå at norske journalister går i seg selv.

- Det er en trist sak, men jeg håper og tror at norske journalister går i seg selv og skjerper seg om det er nødvendig. Jeg er veldig glad for at det blir gjort en skikkelig gjennomgang nå og at det fører til en skjerping i avisene og blant journalistene. Det som ble avdekket i DN er et alvorlig tillitsbrudd.

Han syns Butenschøn egentlig virker som en veldig dyktig journalist som har gjort mye bra.

- Men det er uforståelig at man kan gjøre noe som så åpenbart er plagiat.

Fortsetter med kritiske øyne
Refseth har alltid vært litt over gjennomsnittet opptatt av nyheter og journalistikk siden han har bakgrunn fra medievitenskap. Av samme grunn er han også litt kritisk når han konsumerer nyheter, noe han ikke vil forandre på med det første.

- Jeg er spesielt obs på magasiner som gjerne er lørdagsunderholdningen til avisene, da de ofte er satt sammen av veldig mange ulike kilder. Det er klart at jeg blir litt skuffet hvis jeg leser en sak i Dagbladet Magasinet og ser at det bare er sitater fra andre kilder. Da kan man nesten bare lese originaltekstene, men det er jo litt sånn sjangeren er.

Han forventet det samme av teksten til Butenshøn - at henvisninger kom tydelig frem slik det som regel gjør.

- Jeg kommer til å ha et kritisk blikk fremover, men det virker som at journalistene har skjerpet seg litt ekstra nå.