Mandag formiddag ble det kjent at Dagens Næringsliv (DN) fjernet en stor artikkel fra lørdagens nettutgave av D2 på DN.no. Sjefredaktør Amund Djuve fjernet artikkelen fordi den inneholdt kopiert materiale fra The New Yorker, trykket uten kildehenvisning. Saken var på trykk i lørdagens utgave av DNs lørdagsmagasin, under tittelen «Klagemuren», som er skrekkhistorier om frekke kunder. Det var Dagbladet.no som først omtalte saken av mediene mandag. Filmprodusent Øistein Refseth omtalte imidlertid saken på Twitter allerede søndag kveld.

DN Magasinets sak «Klagemuren»  rapper sine beste poeng ordrett fra David Sedaris’ Standing By, skrev han på Twitter.

Dagen derpå reagerte avisens ledelse:

«I artikkelen «Klagemuren» som ble publisert i DN Magasinet lørdag 25. juli, er flere beskrivelser og sitater tilsynelatende innhentet av DNs reporter i virkeligheten hentet fra en artikkel i magasinet The New Yorker uten at vi har oppgitt magasinet som kilde», skrev sjefredaktør Amund Juve på DNs nettsider.

Samtidig ble det kjent at en av journalistene bak saken, den prisbelønte DN-reporteren Daniel G. Butenschøn, hadde innrømmet jukset og at han ifølge Djuve hadde sagt opp sin stilling tidligere i sommer.

Sjekket - og fant mer juks
Da Kampanje spurte Djuve om han og avisen vil sjekke hvorvidt journalisten har utført mer plagering og begått mer sitatjuks, svarte sjefredaktøren i DN slik:

- Vi har til nå ikke hatt grunn til å tro at han har gjort noe tilsvarende. Men vi vil nå gå igjennom tidligere saker også, sa Djuve til Kampanje.

Men nå bekrefter Djuve at det er funnet to nye tilfeller av juks i tidligere saker.

- Etter at jeg ble kjent med denne saken mandag morgen, ba jeg om at vi sjekket også eldre saker skrevet av samme reporter for å finne ut om dette hadde forekommet tidligere. Vi har avdekket at i 2011 skrev vedkommende journalist en artikkel i Dagens Næringslivs magasin D2 med tittelen «Eggimellom», der sitater og hendelser var hentet fra The New Yorker, uten at dette fremkom av saken. Tilsvarende metode ble benyttet i en artikkel om verdens billigste Michelin-restaurant. Denne skrev reporteren for D2 i 2012, skriver Djuve på DN.no.

Butenschøn: - Jeg er kjempelei meg
Sjefredaktøren forteller at Daniel G. Butenschøn har beklaget juksingen.

- Journalisten som har gjort dette er lei seg og har beklaget. Han sa tidligere i sommer opp sin stilling i avisen, uavhengig av denne saken. Dagens Næringsliv satser betydelig med ressurser på kritisk og undersøkende journalistikk. Vi arbeider kontinuerlig med rutiner og faktasjekk. I disse tilfellene har vi dessverre vært for dårlige. Det beklager jeg, skriver Djuve.

Til Aftenposten sa Butenchøn dette - før det ble bekreftet to nye funn av juks:

- Jeg har gjort en kjempefeil og er veldig lei meg for det jeg har påført Dagens Næringsliv og profesjonen.

Ifølge Journalisten er ikke dette første gang Butenschøn kopierer The New Yorker. I 2005 skrev han for Morgenbladet, den gang som frilanser, der han også kopierte en artikkel som opprinnelig hadde vært publisert på det amerikanske nettstedet. Saken handlet om Barack Obama da han var senator, men viste seg å være et sammendrag av en ett år gammel artikkel fra The New Yorker.

Daniel Butenschøn sa til Klassekampen at han ville endre praksis:

- Jeg legger meg paddeflat. Jeg skylder Morgenbladet en unnskyldning.

Les også: Djuve: - DN undersøker tidligere saker

Les også: Djuve beklager plagiat - journalist innrømmer juks