Dersom stortingsmeldingen til kulturminister Thorild Widvey og regjeringen sklir gjennom Stortinget, må NRK i fremtiden legge ut 40 prosent av det frie programbudsjettet til de uavhengige produsentene som Monster, Rubicon og Nordisk Film.

Det er første gang det kommer et eksplisitt krav fra politikerne på dette området. Det falt ikke i god jord hos kringkastingssjefen.

- Grensene som går på norsk musikk og eksternproduksjon er grenser jeg prinsipielt gjerne skulle vært foruten, men ingen av dem er av en sånn karakter at  det truer NRKs rammebetingelser for å utvikle seg eller NRKs uavhengighet, sa Thor Gjermund Eriksen til Kampanje etter at meldingen ble lagt frem fredag.

Les også: - Truer ikke NRK

Programbudsjettet til NRK, dersom en holder nyheter og sport utenfor, ligger på i overkant av 800 millioner kroner av et totalt tv-budsjett i NRK på 1,5 milliarder kroner. Det kommer frem i den nye stortingsmeldingen «Åpen og opplyst». I 2014 brukte NRK 228 millioner kroner på eksterne tv-kjøp, sport  og nyheter holdt utenfor, noe som utgjorde rundt 28 prosent av «det frie tv-budsjettet» til NRK på 823 millioner kroner.

Med en prosentandel på 40 av et programbudsjett som i 2018 kan øke til nærmere 900 millioner kroner, kan det komme til å bety at NRK vil sende rundt 350 millioner kroner ut i det eksterne film- og tv-produksjonsmarkedet som dermed vil nærme seg 2,5 milliarder kroner.

- Ville vært der i 2018
Fungerende sjef for NRK eksternredaksjon, Pia Basberg, vil ikke tallfeste i kroner og øre hvor mye penger det vil være snakk om å øke, men sier økningen «ikke er dramatisk for NRK». 

- Vi lå på et nivå som var rett under 30 prosent i 2014 og kommer vel til å ende rett over 30 prosent i år. Så med den utviklingen er sjansene gode for at vi ville vært der i 2018, sier hun.

Med en økning på i overkant av 100 millioner kroner, vil NRK dermed bli en enda viktigere kunde av de norske tv-produksjonsselskapene. Etter det Kampanje kjenner til bruker TV 2 rundt en halv milliard kroner på de norske tv-produksjonsselskapene, TVNorge 3-400 millioner kroner og TV3 et par hundre millioner kroner.

- Nå blir NRK en ordentlig kunde av tv-produksjonsselskapene. De blir større enn TV3 og på linje med TVNorge, sier en kilde med god innsikt i tv-markedet i Norge.

Les også: - Tv-prisene presses ned

Må kjøpe mer:

Fungerende daglig leder og prosjektredaktør i NRK eksternredaksjonen, Pia Basberg, er ikke negativ til å kjøpe inn flere produksjoner fra det eksterne tv-markedet.

Må takke nei til gull
Pia Basberg sier hun tror de uavhengige tv-produsentene er godt rustet til å ta imot  flere NRK-bestillinger, til tross for at det er en enorm etterspørsel etter norsk innhold på alle de store, norske tv-kanalene.

- Ja, bransjen er godt rustet til det. Vi redaktører takker ofte nei til gull fordi det er veldig mange gode ideer der ute og det er et godt tilfang på innhold, sier hun.

Med økningen det nå legges opp til, betyr det at de norske tv-produksjonselskapene kan regne med en økning på to-tre større tv-produksjonsoppdrag fra NRK i 2018. Basberg vil ikke være konkret på hva slags type produksjoner det er snakk om, men i et vedlegg til lisensbrevet heter det:

«Det meste NRK investerer i er påkostet innhold beregnet for prime time og med et klart mål om å skille seg ut. Investeringene gjøres i produksjoner i alle sjangere og fra over 50 produksjonsselskaper som produserer over hele Norge. Av NRKs 43 nominasjonene til Gullruten 2015 er 19 knyttet til innhold produsert av eksterne produsenter. De tilsvarende tallene for 2014 var 16 av 39.»

NRK har gjennom samarbeid med eksterne produksjonsselskaper også hatt internasjonal suksess med blant annet serien «Lilyhammer». Andre store seersuksesser som er produsert av de uavhengige tv-produsentene er «Stjernekamp», «Mesternes Mester» og barnedramaserien «Trio».

Totalt jobber det i underkant av ti personer i NRKs eksternredaksjon som daglig ledes av Petter Wallace.

- Så nå kommer dere til å bli enda mer populære blant tv-produksjonsselskapene?

- Jeg tror at vi kommer til å jobbe som normalt og at dette vil være sunn og naturlig utvikling. Vi ligger på et ganske høyt nivå allerede, sier Pia Basberg.

Basberg sier NRK forsøker å handle med alle de store tv-produksjonsselskapene.

- Vi har en god spredning og er opptatt av det og ikke minst er vi opptatt av å få det ut i distriktene også. Det er gode produksjonsmiljøer i både Bergen og Trondheim og det skal vi være med å ivareta, sier hun.