Denne uken lanserte Apple sin mye omtalte Spotify- og Wimp-konkurrent, kalt Apple Music. Innbakt i lanseringen og i appen er deres helt nye radiokanal, Beats 1, oppkalt etter Dr. Dre-selskapet Beats, som Apple kjøpte og som har muliggjort den nye musikksatsingen.

Les også: Tar opp kampen med Spotify og Google

For å understreke at Apple mener alvor med radiokanalen, har IT-giganten blant annet sikret seg en av Storbritannias mest kjente radioprofiler, Zane Lowe, kjent fra BBC Radio 1. Kanalen skal by på en miks av musikk og intervjuer, og det er grunn til å tro at den vil ligge tett opp mot BBC Radio 1, som også har vært inspirasjonskilden til norske P3.

NRKs radiosjef Marius Lillelien sier han har merket seg Apples nye interesse for radio.

- Det er ikke Apple sin stil å gå inn på et område de ikke har tro på, og hvis dette er noe de går tungt inn i, skal det godt gjøres om man ikke merker det. Jeg synes det er positivt at folk får mer å velge i. Zane Lowe er en fantastisk radio-DJ, så det er bra for publikum, men folk har kunnet høre på BBC Radio 1 i alle år på nettradio, uten at det har utgjort den store konkurransen for norsk radio, sier han til Kampanje.

- Ingen kioskvelter
Han tror norsk radio har lite å frykte fra internasjonale konkurrenter.

- Radio på engelsk har aldri vært noen kioskvelter i Norge. Jeg tror de vil komme til å merke konkurransen mer i USA, også fordi i Norge er Wimp og særlig Spotify veldig etablerte og har en veldig stor andel. Jeg tror ikke dette er markedet Apple er mest opptatt av å gå inn og vinne.

- Er det på nett konkurransen nå kommer, og ikke på DAB?

- Jeg tenker at konkurransen er helt plattformuavhengig. Konkurransen er om folks tid og oppmerksomhet. Vi har nettopp lansert en ny radioapp som vi har brukt masse tid på å utvikle. Det er ikke sånn at vi satser på én plattform, men man har et veldig stort fortrinn om man i tillegg til nettdistribusjon også har kringkastingsdistribusjon.

- Ikke overrasket

Den ferske P4-sjefen Kenneth Andresen er ikke overrasket over at Apple nå dypper tåa ned i radiomarkedet.

- Ikke overrasket
Den ferske P4-sjefen Kenneth Andresen er ikke overrasket over at Apple nå dypper tåa ned i radiomarkedet.

- Nei, ikke i det hele tatt. Vi som driver med radio vet hvor sterkt det er. Det sier en hel del at noen av verdens største teknologiselskaper ønsker seg inn i radiomarkedet, sier han til Kampanje.

Heller ikke han tror likevel at Apple vil få noe fotfeste i Norge med kanalen.

- Alt Apple gjør har jeg stor respekt for og har på radaren, men det jeg oppfatter at de skal gjøre, er ting som eksisterer i dag. Hvis man vil høre på nettradio eller strømmeradio, så skal det ikke stå på tilbudet. Vi ser ingen voldsom bruk i Norge slik verden ser ut akkurat nå. Det betyr ikke at det ikke kan bli stort, men i dag er det norske radiostasjoner nordmenn velger når de skal høre radio. Derfor går ikke alarmklokkene mine, sier han.

To trykk unna
Når Apple lanserer Beats 1, vil den være umiddelbart tilgjengelig i hundretusener av norske lommer gjennom Apples musikk-app, og bare to trykk unna.

- Har den norske bransjen vært flinke nok til å fremme sine egne apper?

- Vi kunne sikkert vært enda flinkere, men jeg synes i hvert fall appene som vårt hus har er langt fremme. Norge er et av de landene som ligger lengst fremme i å tilgjengeliggjøre radio, sier han.

Andresen mener det ikke er noen motsetning mellom den massive satsingen på DAB og å møte konkurransen fra nye nett-radiostasjoner (IP).

- Vi som radioaktører er helt avhengige av å nå ut med digital kringkastingsteknologi. Vi er også avhangig av å komme ut på alle plattformer som er IP-basert. De som sier at IP løser alt, mener jeg tar veldig feil. Hjemme i stua går det greit, men prøver man å bevege seg litt i en uke, tror jeg de aller fleste vil komme tilbake og si at vi er milevis unna i dag. I overskuelig fremtid klarer jeg ikke å se et alternativ til et digitalt kringkastingsnett. Det er ikke enten eller.