I april varslet dagens eier, amerikanske Discovery Networks, at de kvitter seg med radiovirksomheten. Det skjedde få måneder etter at det ble kjent at kanalene var i spill. SBS Discovery Radio, som når ut til mer enn 10 millioner mennesker daglig i Sverige og Danmark, Norge og Finland, står bak kanaler som Radio Norge, svenske Mix Megapol, danske Nova og finske Iskelmä.  

Radiosalget ble banket gjennom, drøye to år etter at den amerikanske tv-giganten Discovery kjøpte SBS Nordic for 1,7 milliarder dollar

- Norge er i front
Fredag før helgen godkjente Medietilsynet oppkjøpet, som innebærer at  Bauer Media blir ny eier av Radio Norge og SBS Discovery Radio i Norden. Da Kampanje snakket med Dee Ford, som er toppsjef for Bauer Media Radio i Storbritannia, la hun ikke skjul på at hun og mediegiganten er begeistret for det norske radiomarkedet.

- Norge er helt i front i radioutviklingen i Europa, dere har jo allerede satt en dato for slukkingen av FM-nettet og overgangen til digitalradio. Vi tror Bauer Media kan lære mye av det norske markedet og av de ansatte i SBS Radio, sier Ford til Kampanje.

Les også: Ønsker å fortsette som Radio Norge-sjef

Les også: Discovery selger Radio Norge

Har tapt hundrevis av millioner
Hun vil ikke røpe når Bauer Media begynte å snuse på SBS Radio-kanalene i Norden, men forteller hva som driver medieselskapets jakt på oppkjøpskandiater.

- Når Bauer Media vurderer å gå inn i radiomarkedet, ser vi etter markeder som er sterke og attraktive. Og vi ser etter selskaper som har tilsvarende potensial, sier Dee Ford.

Helt siden daværende kulturminister Valgerd Svarstad Haugland under en svært dramatisk pressekonferanse 20. desember 2002 fratok P4 konsesjonen til riksdekkende, reklamefinansier radio og ga den til den nye aktøren Kanal 4, har mye gått på tverke for radiokanalen.

Under skiftende eierskap og nye navn har kanalen som i dag heter Radio Norge tapt 600-700 millioner kroner. Daværende Kanal 24 tapte 480 millioner kroner i løpet av fire år. For TV 2 alene beløp tapet seg til 390 millioner kroner. Også etter at SBS kjøpte radiokanalen fra TV 2 i desember 2007, har de store milliontapene fortsatt år for år, med unntak av 2009.

I fjor var underskuddet i Radio Norge på bare 3,8 millioner kroner, men kanalen har siden 2010 tapt 97,4 millioner.

Tror på digitalvekst
Dee Ford tror det er fullt mulig for flere enn P4 å tjene penger på kommersiell radio i Norge.

- Ja, det tror jeg absolutt. Digitaliseringen av radio vil gi radiobransjen større og bedre muligheter til å drive kommersiell radio, sier hun og fortsetter:

- I 2009 hadde The Absolute Radio (eid av Bauer Media siden 2012) 1,7 millioner lyttere og 12 millioner lyttertimer. I 2015 er det steget til fire millioner lyttere og 30 millioner lyttertimer. Digitalradio gir radiobransjen muligheten til å øke lyttertallene, ja, til å utvide radiopublikummet, produktutvikle innholdet og få det ut til langt flere lyttere enn det som er mulig med analog radio, bygge merkevarer og øke inntektene. Det er ingen tvil om at digitalradio gir økte inntekter og vi lanserer ingen kanaler før vi er sikre på at de kan oppnå disse målene.

- Vil Bauer Media ha vilje og evne til å drive og eie en radiokanal som taper stort over flere år?

- Bauer Media har gode erfaringer med å utvikle radioselskapene, bygge merkevarene, øke lytteroppslutningen og øke inntektene. Det er ingen hemmelighet at Absolute Radio gikk med underskudd da vi kjøpte kanalen. Vi gjennomgikk alle sider av virksomheten for å kunne forbedre resultatene. I Storbritannia har Bauer Media lykkes med å transformere sin analoge radiovirksomhet til en digital virksomhet.

- Svært gode merkevarer
Selv om radiotopp Dee Ford foreløpig er ordknapp om radiokjøpet, var mediekonsernets øverste toppsjef entusiastisk da han kommenterer investeringen i det nordiske radiomarkedet.

- SBS Discovery Radio har svært gode merkevarer, enestående talenter og er godt posisjonert for vekst i landene som elsker radio. Radio har en lys framtid, og vi ser fram til at SBS akselererer veksten og den digitale utviklingen med Bauers ekspansjon og prisvinnende radiovirksomhet i Storbritannia, sa konsernsjef Paul Keenan i Bauer Media da kjøpet ble kjent.

Tysk, familieeid mediegigant
Tyske Bauer Media er en av de ledende kommersielle radiooperatørene i Europa. I Storbritannia har Bauer mer enn 60 kommersielle radiokanaler, inkludert nasjonale merkevarer som Kiss, Magic og Absolute Radio og lokale stasjoner som Bauer City Network, og er Storbritannias markedsleder innen digitallytting. I Polen eier selskapet 50 radiokanaler, inkludert RMF FM, Radio MAXX og RMF Classic, i Slovakia eier Bauer Rádio Expres og i Tyskland har Bauer 25 prosent markedsandel i Radio Hamburg.

Bauer Media, styrt av femte generasjon i Bauer-familien, har kjøpt seg kraftig opp på radio de siste årene. Medieselskapet, som har sitt hovedkontor i Hamburg, eier  300 magasiner, over 400 digitale satsinger og 50 radio- og tv-kanaler verden over.