I januar kunne Kampanje avsløre at danskeide Egmont Publishing (tidligere Hjemmet Mortensen) jobbet med omfattende planer om å nedbemanne og kutte kostnader under navnet ORO (optimal redaksjonell organisering). Senere ble det klart at Egmont Publishing utredet å sende alle journalistene ut på gata og dermed gå for full outsourcing av den redaksjonelle produksjonen. Mediehusets ledelse landet til slutt på delvis outsourcing og kutt på 42 årsverk.

Etter det Kampanje forstår har Egmont Publishing forhandlet med flere selskaper og mediefolk samtidig med at nedbemanningen pågikk for fullt. Flere aktører skal ha kjempet om millionavtaler for leveranse av redaksjonelt innhold til Norges største utgiver av blader og magasiner. Etter det Kampanje kjenner til skal Egmont Publishing ha undertegnet fem store kontrakter.

- Generelt kan jeg si at størrelsen på leveransene fra de ulike leverandørene vi jobber med varier fra måned til måned etter våre behov. For oss er det en fordel at det kommer til stadig flere profesjonelle selskaper som produserer kvalitetsinnhold, og som vi kan samarbeide med.  Det gir gode forutsetninger for å lykkes med vår nye og mer fleksible modell i et marked i voldsom endring, sier ansvarlig redaktør og direktør i Egmont Publishing, Kjersti Mo, til Kampanje.

Les også: Mo får mer makt i Egmont

- Skiller mellom innhold og markedsføring
Mo, som har frontet kuttene og omstillingen i mediehuset, ønsker ikke å kommentere hvor mye penger Egmont skal bruke på kjøp av innhold framover.

- Vi bruker til enhver tid mange eksterne leverandører av innhold, i tillegg til de interne journalistene vi har på huset. Noen leverandører kommer stadig til og noen leverandører går ut, det er naturlig over tid. Men jeg ønsker ikke å gå i detalj på avtalene vi inngår med dem, da disse er bundet av konfidensialitet, sier hun.

Egmont-redaktøren presiserer overfor Kampanje at mediehuset ikke fjerner grensene mellom redaksjonelt innhold og innholdsmarkedsføring, selv om de skal kjøpe innhold fra content-byråer.

- Vi er svært bevisste på skillet mellom redaksjonell og kommersiell innholdsproduksjon, både i det vi produserer selv i egen avdeling for content marketing  - og selvfølgelig når vi kjøper inn, sier Mo.

Les også: Kritiserer Egmont: - Umulig å ivareta troverdigheten

Etablerer eget selskap
Én av aktørene som har sikret seg en kontrakt med mediehuset i Nydalen er tidligere Star Tour-profil Lena Petersson. Hun har tidligere vært både informasjonssjef og kommunikasjons- og markedsdirektør i Star Tour med ansvar for markedsføring, kommunikasjon, CRM, sosiale medier og selskapets e-handel. Kampanje skrev i januar at hun skulle starte eget selskap innen PR og kommunikasjon.  Nå er Petersson blitt styreleder i det nyetablerte selskapet Content House, som får Egmont som storkunde. Daglig leder er Elisabeth Halmø, som tidligere har jobbet i Egmont, NTB og MSN.

- Jeg kan bekrefte at Content House har inngått en avtale med Egmont. Når det gjelder avtalens innhold, henviser jeg til Egmont, sier en ordknapp Halmø til Kampanje.

Les også: Star Tour-topp starter PR-byrå

Går sammen med reiselivsredaktører
Petersson og Halmø har alliert seg med to reiselivsredaktører, Tom Andersson og Bjørn Moholdt, som begge går inn på eiersiden i nyetablerte Content House. Da de overtok Travel News, lød ingressen i en sak, som var signert Tom Andersson, slik:

«To av reiselivsjournalistikkens mest erfarne redaktører overtar nå roret i Travel News Norge».

 Lise Lotte Winther-Bay, som har jobbet i Egmont Publishing, er den femte eieren i Content House. Dette selskapet skal etter det Kampanje forstår fått med seg rekke frilansere på laget, deriblant flere reportere i Her og Nå, kjendisbladet som er eid av Egmont Publishing. Content House skal selge redaksjonelt innhold  til flere av ukebladgigantens titler.

Gamle kjendisjournalister får oppdrag
De andre konstellasjonene som også har fått leveringsavtaler til Egmont skal være selskapet Mediamenn, anført av tidligere Her og Nå- og Se og Hør-reporter Pål Tømmerhoel. I Mediamenn er også tidligere Se og Hør-journalist Henrik Ottersen partner. Han har vært reporter i Egmont-eide Her og Nå.  Partner Glenn Ø. Støldal, som tidligere var PR- og informasjonsansvarlig i TV3/Viasat, har også jobbet i Egmont. Støldal bekrefter overfor Kampanje at selskapet har inngått avtale med Egmont, men henviser til mediehuset for ytterligere kommentarer. Etter det Kampanje forstår skal Mediamenn levere kjendis- og aktualitetsinnhold til Egmont.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Egmont-fortid: Glenn Ø. Støldal, Thomas Smith, Henrik Ottersen og Pål Tømmerhoel er partnere i Mediamenn, som skal levere kjendisstoff til Egmont. Støldal, Ottersen og Tømmerhoel har jobbet i mediehuset tidligere.

Selskapet Spetakkel - som tidligere forlegger i Aller Forlag, Einar Røhnebæk, driver sammen med Stig & Stein - har også inngått en større avtale med Egmont om en leveranse innhold til Egmonts mange boligblader. Han får god hjelp av to tidligere Egmont-ansatte. Prosjektleder Åsne Hjukse har vært redaksjonssjef i Egmont-eide Bonytt mens Niklas Hart har tidligere vært reporter og fotograf i magasinet.

Også Content Marketing-selskapet Cloud Media skal være et av selskapene som Egmont vil kjøpe innhold fra. Kampanje skrev i februar at selskapet hadde hentet Lucas H. Weldeghebriel fra VG. Han har jobbet 14 år i Schibsted, først som journalist i Aftenposten, deretter blant annet som leseransvarlig og prosjektleder for VG Nett, avdelingsleder for VG Reise og prosjektleder for betalt-tjenesten VG+. Content Marketing-sjef i Egmont Publishing, Nina Wergeland, var inntil i fjor høst eier i Cloud Media før hun vendte tilbake til sin tidligere arbeidsgiver i Nydalen.

Les mer: VG-hode til contentbyrå

Les mer: Egmont satser tungt på content marketing

Vil selge innhold: Cloud Media er blant selskapene som vil selge redaksjonelt innhold til Egmont Publishing.

Les mer om kuttene og endringene i Egmont Publishing her:

Slik rammer Egmont-kuttene de ansatte

Svakere tall fra bladkjempe

Egmont outsourcer journalister

Ny Egmont-sjef må kutte

Egmont-sjef tror ikke på bladdød