I morgentimene i dag ble det kjent at den svenske regjeringen har bestemt seg for å legge planene om en overgang til digitalradio og DAB+, og samtidig stenge FM-nettet, i skuffen.
Bakgrunnen for beslutningen er at det fortsatt er altfor mange uklarheter knyttet til en overgang til DAB+, opplyser kultur- og demokratiminister Alice Bah Kuhnke.
Les mer: Sverige dropper DAB
Les mer: Norge slukker FM-nettet i 2017
- I praksis innebærer en slukking av FM-nettet at ti millioner radioapparater blir ubrukbare og at nye må kjøpes inn av forbrukerne, skriver Ban Kuhnke i et debattinnlegg i Svenska Dagbladet.
Vil følge utviklingen i Norge
Hun peker også på konsekvensene for totalforsvaret og katastrofeberedskapen, en for dårlig dekningsgrad og at det er uklart om det er tilstrekkelig etterspørsel etter DAB+.
- Regjeringen kommer til å følge utviklingen i blant annet Norge. Der kommer FM-nettet til å slukkes i januar 2017 som følge av at man har et større opprustningsbehov enn Sverige av FM-nettet. Ikke minst kommer regjeringen til å følge med på hvordan Norge håndterer forsvars- og sikkerhetsperspektivene i overgangen, avslutter hun.
Les også: Google-sjef: - DAB like dumt som WAP
Les også: : - DAB er ikke en suksess
- Hvorfor så sikre i Norge?
En av de argeste motstanderne mot DAB i Norge de siste ti årene er generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge. Han har i morgentimene fått med seg den svenske regjeringens beslutning om å stoppe overgangen til DAB.
- Dermed er DAB-debatten lagt død i Sverige og Norges beslutning om å stenge FM-nettet med tvang fremstår som en stadig mer oppsiktsvekkende beslutning. Norge er fortsatt det enste landet i verden som har besluttet å stenge FM-nettet, sier Hoff.
Han er forundret over at den norske regjeringen, med stortingsflertallet bak seg, har besluttet å stenge FM-nettet i 2017.
- Øvrige land som har satset på DAB, som Sverige, Danmark, England har alle besluttet ikke å stenge FM-nettet. Hva har gjort norske politikere så sikre i deres teknologivalg når resten av verden innser at DAB ikke er fremtiden. Burde ikke NRK heller satse på innhold på de plattformer som lytterne vil ha, fremfor å binde opp enorme kostander på infrastruktur? spør Hoff.
- Beslutningen påvirker ikke Norge
Bransjeorganisasjonen Digitalradio Norge, som er opprettet av NRK og P4, beklager at den svenske regjeringen skrinlegger overgangen til DAB+.
- Det er synd for Sverige at de ikke jobber videre med utviklingen av radiomediet, og synd for både Sverige og Finland at de stiller seg utenfor den fornyelsesprosessen som pågår i europeisk radiobransje. Svensk radiobransje ønsker selv en fornyelse og har valgt DAB+ fordi de erkjenner at radio fremdeles må baseres på kringkasting og et digitalt bakkenett, sier kommunikasjonssjef Mari Hagerup i Digitalradio Norge til Kampanje.
Den norske radiobransjen mener imidlertid at svenskenes avgjørelse ikke vil ha noen konsekvenser for DAB-overgangen i Norge.
- Beslutningen påvirker ikke Norge og vil i praksis ikke være merkbar for verken Norge eller Danmark, som nå satser på DAB+. Den påvirker ikke den norske planen om en overgang i 2017, tvert imot innebærer den svenske beslutningen at de vil vente til 2017 med å se resultatet av overgangen i Norge, før spørsmålet om digitalisering settes på agendaen igjen, sier Hagerup-
- Norge er ikke alene
Hun avviser påstandene fra Per Morten Hoff om at Norge er alene om å satse for fullt på DAB+.
- Norge er ikke alene om å digitalisere, men ligger i front i utviklingen, og blir betraktet som et spennende radiomarked, noe Bauer Medias oppkjøp av Radio Norge viser. At en av Storbritanninas største kommersielle radio-konsern går inn på det norske markedet fordi vi digitaliserer, viser at norsk radio gjør noe riktig. Digitalisering har gtt vekst både i kanaler og lytting, sier Hagerup.
Toppsjef for Bauer Media Radio i Storbritannia, Dee Ford, beskrev Norge som et foregangsland i digitaliseringen av radio.
- Norge er helt i front i radioutviklingen i Europa, dere har jo allerede satt en dato for slukkingen av FM-nettet og overgangen til digitalradio. Vi tror Bauer Media kan lære mye av det norske markedet og av de ansatte i SBS Radio, sa Ford til Kampanje.
Les mer: Ny Radio Norge-eier vil snu tapssluk
Følg debatten om DAB+ på Kampanje.com
Tor Fuglevik: - Kan vi komme oss videre?
Per Morten Hoff: - DAB er ikke en suksess
Kommentér