Apple vil allerede til høsten tillate Adblock i Safari iOS9. Nyheten sender sjokkbølger inn i mediehus, digitale markedsførere og performance marketing bransjen.

Disse miljøene har lenge vært bekymret for annonseblokkering som økende trend. Inntil nylig har Adblock-programvare stort sett bare vært tilgjengelig for nettlesere på stasjonære maskiner.

Når Apple åpner for annonseblokkering i Safari vil teknologien ta et kvantesprang i retning av å bli mainstream også på mobil. I følge NiemanLab vil Adblock bli tilgjengelig allerede til høsten for iOS9.

Antall brukere som laster ned Adblock programvare er økende. I fjor ble det anslått at 144 millioner nettbrukere over hele verden benyttet programvare for å blokkere annonser. Det var en økning på 70 prosent fra året før.

Vi har tidligere blogget om rapporten fra Adobe og PageFair som viser at nettgenerasjonen representerer 41 prosent av de amerikanske nettbrukerne som installerer adblock. Selv om dette i stor grad reflekterer annonseblokkerere på desktop-nettlesere, vil det ikke overraske stort om disse tallene blir overført til adblockere på mobile enheter. Særlig etter denne ukens nyhet om at Apple åpner for blokkering.

I følge Starcounter utgjør Safari-brukere rundt 52 prosent av mobil- og nettbrett-brukere i USA. Dette betyr igjen at et flertall av mobile internett-brukere vil få tilgang til en enkel metode for å blokkere annonser. Det blir svært ødeleggende for mediehus og annonsører som ønsker å nå et voksende mobilt publikum. Som vi tidligere har blogget om; annonsører som betaler en kostnad pr visning kan ende opp med å betale for annonser som leveres til en enhet, men som brukeren ikke ser.

På samme måte kan mediehus som belaster annonsøren per klikk, tape inntekter ettersom brukerne ikke får anledning til å klikke på annonser, rett og slett fordi de ikke eksisterer.