I jakten på nye inntektskilder, har turen nå kommet til en markedsplass for bilder for Mediehuset Nettavisen. NABilder, som tjenesten kalles, skal fungere som en konkurrent til Scanpix med bilder fra Nettavisens egne fotografer, tilknyttede frilansere, men også bilder fra Nettavisens stall av bloggere.

Systemet er bygget på teknologien til norske Yay Images og skal også fungere slik at man skal kunne spørre alle de som er tilknyttet fototjenesten om å knipse et bilde.

- Vi sammenligner oss med Scanpix nettopp fordi målet er å bli en stor bildebase, men vi gjør det på en litt annen måte og inviterer også andre som jobber med å ta bilder, eksterne frilansfotografer og bloggere til å laste opp bilder, sier prosjektleder Ingvild Jenhaug i Nettavisen.

Sikter bredt
Inntektene fra bildene skal deles 50-50 med fotografene.

- Dette skal bli en inntektskilde for oss så klart, men det skal også gi en mulighet til fotografer som ikke ellers selger bilder å få solgt bilder de sitter på.

Jenhaug er ikke bekymret for kvaliteten på bildene til bloggerne.

- Vi er åpen for mange forskjellige typer bilder, men de må selvfølgelig ha en viss kvalitet. Vi har bildegodkjennere som skal gå gjennom bildene på forhånd.

- Hva blir det største markedet deres?

- I utgangspunktet blir det nok media generelt, og da regner jeg inn PR-bransjen, men hovedsakelig presse.

- Hvordan skal dere klare å komme inn på dette markedet?

- Tanken vår er å bli noe litt eget. Vi kommer til å ha et litt annet fokus med tanke på at vi har bilder fra bloggere og mange flere norske aktører. Vi begynner med et begrenset antall fotografer, men målet er å vokse på sikt og knytte til oss flere og flere. Vi vil ligge på et lavere prisnivå enn Scanpix gjør og rette oss mot flere mindre firmaer.

- Markedet oversvømmes
Sjef for NTB Scanpix, Eirill Wiik, tror Nettavisen vil få en tøff oppgave med å selge illustrasjonsbilder, men at konkurransen kan bli tøffere på redaksjonelle bilder.

- Markedet for typiske illustrasjonsbilder oversvømmes og bildene er etter hvert lite unike og derfor er det veldig lite penger å hente. Vi har også hatt et tilbud med Microstock i mange år med kjempebillige bilder som man nesten kan gi bort. Sånne aktører vil man finne overalt, så det er ikke noen trussel for oss. I den grad Nettavisen setter opp en redaksjonell nyhetsfotodekning, så er det noe annet, sier hun til Kampanje.

- Nettavisen vil hente bilder fra bloggere. Er det en linje dere ville ha lagt dere på?

- Vi får veldig mye fra våre leverandører sånn som det er i dag. Vi er alltid interesserte i nye bilder, men da må det være spesielle bilder som fyller noen hull. Bildebasen innholder i dag mer enn 40 millioner bilder inkl microstock, så da må det i så fall være bilder med en tydelig skandinavisk look. Utfordringen er betalingsmodellen på slike bilder.

- Er markedet for bildebaser i vekst?

- Vi ser et behov for større avtaler, fordi kundene har et stadig større publiseringsbehov. Nettpublisering muliggjør større bildebruk, samtidig som levetiden for hvert bilde er kortere. Det gjør at vi ser en økning i etterspørsel på abonnenter.