Artikkelen blir oppdatert. Kampanje kommer med mer.

Schibsteds skandinaviske mediehus knaker i sammenføyningene som en følge av den digitale transformasjonen. Nå tar Schibsted-ledelsen grep i mediehuset som sliter aller mest, Svenska Dagbladet - en abonnementsavis Schibsted reddet fra skifteretten ved årtusenskiftet. Schibsted Sverige og aviskonsernet MittMedia inngår intensjonsavtale om dannelse av et nytt mediekonsern for abonnementsaviser. Det opplyser Schibsted i børsmelding nå i ettermiddag. Planene innebærer at Schibsteds eiermakt over Svenska Dagbladet svekkes betydelig. Det er tidligere gått rykter om at Schibsted ønsket å selge avisen, uten at det er blitt bekreftet.

Slik blir konsernet
Men nå er det klart at det svenske aviskartet må tegnes om. Det nye mediekonsernet vil bestå av Svenska Dagbladet og MittMedias 18 lokale abonnementsaviser i Nord-Sverige samt aksjemajoriteten i datterselskapet Promedia, med ti lokale abonnementsaviser i Midt-Sverige.
Det nye sammenslåtte mediekonsernet ville i 2014 hatt en proforma omsetning på cirka 3,3 milliarder svenske kroner og et driftsresultat på rundt 150 millioner svenske kroner. Schibsted får en eierandel på 30 prosent i det nye mediekonsernet.

- Økt samarbeid en nødvendighet
Schibsted og Mittmedia forteller at de er «enige om at det nye mediekonsernet bør ha en sunn balanse».  Det betyr nye år med kostnadskutt og beinhard jobbing med å få opp de digitale inntektene.

- Vår intensjon er å bygge en sterk ny allianse i det svenske mediemarkedet, der avisene som inngår kan styrke sin posisjon ytterligere. Et slikt samarbeid vil kunne tilby bedre annonseløsninger, større kraft i digital utvikling samt skape enda bedre forutsetninger for den kvalitetsjournalistikken som utmerker Svenska Dagbladet, sier Raoul Grünthal, konsernsjef i Schibsted Sverige, i meldingen.

Kutt gir overskudd
MittMedias styreformann Lars Leijonborg mener allianser i avismarkedet presser sef fram.
 
- Økt samarbeid i avisbransjen er en nødvendighet. Vi må bli enda sterkere digitalt og det krever ressurser. Schibsted er en utmerket partner for oss ettersom de er ledende i den digitale omstillingen. Ved en eventuell avtaleinngåelse åpnes spennende muligheter for samarbeid mellom avisene, der sterk lokal- og kommentarjournalistikk møter Svenska Dagbladets anerkjente nasjonale og internasjonale kvalitetsjournalistikk, sier Lars Leijonborg.

MittMedia skal kutte ifølge det svenske fagbladet Journalisten.se kutte bemanningen med en tredel fram mot 2019. Det kommer på toppen av et skred med nedskjæringer de siste årene. Også Svenska Dagbladet har kuttet kostnadene en rekke ganger de siste årene. I første kvartal gikk avisen med 12 millioner kroner i overskudd av en omsetning på 228 millioner. I fjor satt avisen igjen med et overskudd på 35 millioner av en omsetning på 960 millioner. Men det er først og fremst store kutt og årlig pressestøtte som har reddet økonomien de siste årene.

- Fremmed fugl i Schibsted
I ettermiddag gir journalistenes fagforening i Svenska Dagbladet sin støtte til de nye aviskonsernplanene.

- Journalistklubben i Svenska Dagbladet stiller seg positiv til den foreslåtte strukturaffæren. Omfattende eierskapsendringer skaper alltid – i alle fall i starten – en viss uro, men vi har de seneste dagene blitt overbevist om at dette er ett steg som kan føre Svenska Dagbladet framover, sier styret i redaksjonsklubben.

Journalistene mener Svenska Dagbladet ikke passer inn i dagens konsernstruktur i Schibsted Sverige.

- Svenska Dagbladet er i dag en fremmed fugl blant Schibsted Sveriges selskaper og synergiene med de øvrige virksomhetene er små. I et nytt mediekoncern av den typen som nå skisseres skulle Svenska Dagbladet kunne bli navet som en velstrukturert selskapsgruppe snurrer rundt. Vi ser planene som en offensiv satsing fra Schibsteds side der man går inn med betydelige resursser for å gi det nye konsernet en stabil start og en bra grund å stå på. Vi tror at det ny mediekonsernet øker Svenska Dagbladtes muligheter i den pågåenede strukturendringen, i motsetning til status quo. 

Fagforeningen minner om at de ansatte i Svenska Dagbladet alltid stilt opp i tøffe tider.

- Det er derfor vi har kommet oss gjennom problemene så langt og faktisk lykkes med å vende ett århundre med røde tall til svarte. Klubben ser derfor med spenning fram mot nye utfordringer.