I morgentimene fredag legger det norske mediekonsernet Schibsted frem sterke resultater som slår analytikernes forvetninger. Internasjonalt fosser det tradisjonelle mediekonsernet frem med sine rubrikksatsinger og sine globale partnere, Telenor og sørafrikanske Naspers.
Les også: Schibsted øker overskuddet
Tøffere er det på hjemmebane for konsernsjef Rolv Erik Ryssdal som opplever at den tidligere pengemaskinen Finn er blitt mindre lønnsom og at den digitale mediestjernen VG nå stanger på de nye vekstområdene for digital annonsering: web-tv og programmatiske annonsekjøp.
VG har nå for første gang en nedgang i de digitale inntektene og nedgangen er merkbar med snaue seks prosent på nett.
Omsetningen faller fra 172 millioner til 162 millioner, hvilket slår inn merkbart på tallene. Driftsoverskuddet faller fra 72 millioner kroner til 53 millioner kroner.
Det kommer fram i Schibsteds resultat for første kvartal og på Nordiske Mediedager i går der VG-sjef Torry Pedersen deltok på det store tv-toppmøtet.
Sliter med web-tv
Der kunne VG-sjefen fortelle om utfordringene for web-tv-satsingen som også har ført til kostnadskutt i Norges største nettavis.
Les også: Skuffende web-tv-salg gir VG-kutt
- Vi vokste med seingen vår i første kvartal med 55 prosent. Men samtidig klarte vi ikke å øke inntektene. Det eneste markedet hvor det skjer er i det norske markedet, sier Pedersen.
Pedersen sier selskapet leverer «over forventning» på seing, men «kraftig under på forventningene på inntektene».
Hva årsaken til det er, mener Pedersen skyldes at det norske markedet for linær-tv står seg veldig sterkt i Norge. I går møtte han tv-sjefene i TV 2, NRK, TVNorge og TV3 til debatt.
- Norge er et spesielt land i verden. En rapport jeg leste nylig viste at tv-seingen globalt i fjor på linær tv falt med 13 prosent. I aldersgruppen 14-17 år falt den med 33 prosent, så jeg tror det blir noen vinternetter for linær tv fremover, sier Pedersen.
Mistet Orkla-avtale
Også på et annet vekstområde, det mye omtalte markedet for programmatiske annonser, er det motbør.
- Inntektene fra nettet falt med seks prosent på grunn av turbulensen som har oppstått i et nettannonsemarked i endring.VG deltok ikke i programmatic-kjøp i januar og klarte ikke å oppnå en årsavtale med en stor annonsør, opplyser Schibsted i sin resultatrapport fredag morgen.
Les også: - Markedet drives ikke av Schibsted
Samlet for hele Schibsted-konsernet, som også inkluderer regionavisene, er det også et fall i de digitale annonseinntektene og det med, 0,3 prosent i årets første kvartal.
Samlet hadde Schibsted Norge en digitalomsetning på 295 millioner kroner, ned én million fra første kvartal i fjor.
Dette er inntekter som egentlig skal demme opp for papiravisens stadig krympende annonseinntekter.VGs papirannonseinntekter falt eksempelvis med 21 prosent i årets første kvartal.
100 millioner borte
Ikke overraskende er det i papiravisene utfordringene ligger. Totalt tapte Schibsted Norges papiraviser - det vil si fem abonnementsaviser og VG - 75 millioner kroner i første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Ned fra 415 millioner kroner til 340 millioner. Det tilsvarer en nedgang på 18 prosent og det er mer enn for eksempel Polaris Medias papiraviser, som falt med åtte prosent i første kvartal
Totalt tapte Schibsted Norges papiraviser - det vil si fem abonnementsaviser og VG - 99 millioner kroner i annonse- og opplagsinntekter i første kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Ned fra 1,054 milliarder kroner til 955 millioner. Det tilsvarer en nedgang på 9,3 prosent.
Legger man på digitalinntektene, omsatte Schibsted Norges mediehus for 1,250 milliarder kroner i første kvartal, en nedgang på 100 millioner fra året før. Det tilsvarer et fall på 7,4 prosent.
Schibsted Norge, som omfatter alle de norske mediehusene, fikk et driftsresultat på 68 millioner kroner i første kvartal, mot 101 millioner i samme periode i fjor. Det er en nedgang på 33 prosent.
- Inntektene fra nett øker, men det raske fallet i papirannonser gir likevel lavere lønnsomhet enn i fjor. Svaret vårt er digital produktutvikling kombinert med enda større fokus på kostnadsbevissthet, sier konsernsjef Rolf Erik Ryssdal i Schibsted.
Kommentér