I den reviderte utgaven av NRKs redaksjonell etikkhåndbok er det nemlig presisert at de etiske reglene også gjelder frilansere og midlertidig ansatte, skriver VG.

Nestleder Richard Aune i NRK-journalistenes fagforening, NRKJ,  mener denne formuleringen tetter smutthullet som flere frilansere har brukt for å kombinere jobben i statskanalen med andre godt betalte oppdrag.

- Vi har fått inntrykk av at noen tror at det er slik at hvis du ikke er fast ansatt, så kan du utfordre regelverket i større grad enn faste ansatte. Det har vært uheldig. Derfor har dette vært en veldig viktig presisering å få på plass. Nå er det ikke lenger rom for en slik forskjellsbehandling, sier Aune til VG.

Leder for NRKs etiske råd, Lars Harald Alstadsæter, mener formuleringen ikke er en innskjerping av kanalens etiske råd – men en presisering.

- Presiseringen kommer fordi vi ønsker å tydeliggjøre regelverket som allerede ligger der. Det var viktig for oss etter at TV 2 ble felt i PFU der frilansere i kanalen var involvert, sier han.

Les også stor sak om alle NRK-profilene som jobber frilans på Kampanje Premium:

Mener NRK-kjendiser skader troverdigheten (krever innlogging)