Medie-Norge har delt seg i to i måten de har møtt fremstøtene fra Facebook og Google på de siste månedene. Som Kampanje tidligere har skrevet, ønsker Schibsted å bygge opp et alternativ til Googles plattform for programmatiske annonsekjøp, og vil ha med seg norske mediekonkonkurrenter inn i alliansen, mens Dagbladet/Aller og Egmont har begge valgt å ta i bruk Googles tjeneste.

Les mer: Schibsted vil ha norsk reklameallianse

Les også på Kampanje Premium: - En ulykke om de takker nei til Schibsted (krever innlogging)

Bildet gjentar seg i måten bransjen tar imot Facebooks satsing på Instant Articles - nyhetsartikler publisert direkte på Facebook - der Egmont har stilt seg aller mest positiv i mediebransjen, med Schibsted og Amedia på den andre enden av skalaen.

- Inntil videre forholder vi oss avventende til dette. VG har opparbeidet seg en sterk digital posisjon i Norge og det sier seg selv at vi er opptatt av å beholde brukerne hos oss. Samtidig lukker man ikke øynene for spennende nyheter fra Facebook, sier digitalredaktør Ola E. Stenberg i VG til Kampanje.

Innovasjonsdirektør Pål Nedregotten i Amedia mener problemet er at Facebook ønsker å kontrollere hele distribusjonskjeden på nett, og dermed kan få enda større makt enn det de har i dag.

- Jo mer vi flytter ut av egne kanaler og inn i Facebook, jo sterkere blir Facebook. Det svekker igjen vår posisjon, sa han til NRK.

Les mer: - Gjør seg stadig mer avhengig av Facebook

Digital sjefredaktør Jan Thoresen i Egmont Danmark er langt mer euforisk og skrev på Facebook «Dette kommer til å endre nettaviser for alltid og snu opp ned på styrkeforholdet i publiseringindustrien. Bomben er sluppet.»

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mer USA-vennlig

Toppsjefen i Egmont Publishing, Espen Asheim, har så langt vært mer positiv til Facebook og Google enn for eksempel konkurrentene Schibsted og Amedia. Men Asheim mener det finnes en skepsis også i Egmont. Foto: Eivor Eriksen.

- Ikke så strategisk
Administrerende direktør i Egmont Publishing, Espen Asheim, kjenner seg igjen i betraktningen av et todelt mediemarked, men mener bildet er noe mer nyansert.

- Det er nok ikke så strategisk som det kan virke som. Vi er veldig i søkemodus nå på hvilke nettverk som finnes og som bygges. Vi er interessert i to ting; distinkte målgrupper og distribusjon av godt innhold. Får vi det i en god kontekst også, begynner vi å bli rimelig fornøyde. Vi er veldig åpne for å diskutere med nettverkene som er der, enten det er Google, Facebook eller Schibsted, sier han til Kampanje.

Han mener det finnes en skepsis også i Egmont.

- Den sunne skepsisen du ser her, er veldig naturlig. En skal tenke seg godt om før man inngår partnerskap med store aktører som har såpass god kontroll på markedet. Jeg synes Schibsteds skepsis er sunn og den skal man ha med seg inn i alle vurderinger og forhandlinger, men vi i Egmont vil være lyttende til alle nettverk før vi trekker noen konklusjoner.

- Naturlig at Schibsted reagerer
- Er du overrasket over at skepsisen til Facebook og Google virker å være større i Schibsted enn i Egmont?

- Nei. Schibsted har alltid vært en stor aktør i Norge og har god kontroll på både distribusjon og teknologi. Når de blir utfordret såpass på den siden, er det naturlig at de reagerer, og jeg synes reaksjonen er sunn.

- Er det sånn at dere har mindre å tape?

- Jeg tror alle har mye å tape hvis forretningsmodellen skrus sammen feil, eller man kommer i en lock-in-situasjon redaksjonelt eller kommersielt. Alle skal være skeptiske.

- Så dere hopper ikke rett til sengs med Google og Facebook?

- Nei, vi skal tenke oss godt om. Man må huske på at Egmont Publishing i Norge ikke er en sånn type trafikkmasin som nettavisene er. Vi har en annen type innhold mot andre typer målgrupper og en annen forretningsmodell enn Schibsted har. Så får Schibsted se dette fra sitt ståsted.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Må velge side:

Amedia-sjef Are Stokstad har ennå ikke valgt side i IT-krigen, men uttalelsene så langt bærer preg av mer enn vanlig skepsis til de amerikanske gigantene. - Vi har ikke satt noen tidsramme for vår beslutning. Dette er en viktig strategisk beslutning, sier han. Foto: NTB Scanpix.

- Vil ikke gi fra oss posisjonen
Amedia-sjef Are Stokstad ønsker ikke å kommentere hvorvidt de ser en todeling av det norske mediemarkedet, der én gruppe mediehus knytter seg stadig tettere til Google og Facebook mens andre er langt mer reserverte.

- Jeg vil ikke uttale meg om hva andre mediehus tenker om dette, men det jeg kan si på vegne av Amedia, er at vi vil være den viktigste lokale merkevaren i mediemarkedet. Den posisjonen ønsker vi ikke å gi fra oss til noen.  Jeg synes Pål Nedregotten har oppsummert hva vi mener om Facebook og vår holdning til slike selskaper på en god måte, sier Stokstad til Kampanje.

- Er i tenkeboksen
Schibsted ønsker at Amedia skal bli en del av deres reklamenettverk som mediekonsernet ruller ut i forbindelse med sin ambisiøse og kostbare satsing på annonsebørser og programmatisk reklamekjøp. Samtidig er det flere mediehus som har knyttet seg tett til Google og deres reklamebørs.

- Vi har så langt valgt å stå utenfor denne typen annonsenettverk, selv om det har kommet mange tilbud. Nå er vi i tenkeboksen og vi har ikke satt noen tidsramme for vår beslutning.  Dette er en viktig strategisk beslutning, sier Stokstad.

- Har du og Amedia hatt samtaler med Schibsted om å bli med i deres annonsenettverk?

- Det har jeg ingen kommentarer til.

- Inngår ikke livsvarige ekteskap
Stokstad mener Amedia er attraktiv av følgende grunn:

- Det er klart at våre sterke lokale posisjoner gjør oss til en attraktiv samarbeidspartner for flere. Det er ikke sånn at de store internasjonale selskapene har forlatt perrongen eller at toget er i ferd med å gå. Det er ikke slik at man inngår livsvarige ekteskap. Mulighetene vil alltid være der og  partnerskapene kan endre seg.