«Instant Articles» har Facebook døpt sitt nye produkt, og som navnet antyder er noe av hensikten at det skal gå langt kjappere for brukerne å lese nyheter på Facebook. Der det tidligere skal ha tatt opp til åtte sekunder å åpne en nyhetslenke, skal det gå opp mot ti ganger raskere med såkalte Instant Articles.

Årsaken er at artiklene er publisert direkte på Facebooks plattform og er bygd på den samme teknologien Facebook tar i bruk for å laste inn bilder og videoer. Det betyr selvfølgelig også at all trafikken blir på Facebook. Til gjengjeld frister Facebook med en helt ny leseropplevelse med høyoppløselige bilder, autospillende videoer og interaktive kart.

- Dette er et verktøy som gir publisister muligheten til å tilby en bedre opplevelse for leserne deres på Facebook. Instant Articles lar dem levere kjappe, interaktive artikler samtidig som de beholder kontrollen på innholdet og forretningsmodellen sin, sier produktsjef Chris Cox i Facebook i et blogginnlegg.

Den økonomiske oppsiden for publisistene ligger i å kunne selge annonser på artiklene og beholde inntektene selv, skriver Facebook. De skal også ha funnet frem til en løsning med publisister og ComScore som gjør at trafikken fra Instant Articles teller med i totaltrafikken til publisister, på samme måte som annen mobiltrafikk.

Instant Articles er i føste omgang kun tilgjengelig på Iphone, og foreløpig er det kun The New York Times, BuzzFeed, National Geographic, NBC, The Atlantic, BBC, The Guardian, Bild og Spiegel Online som er tatt inn i prosjektet.

Facebook skaper jevnlig uro for mediehus ved å gjøre endringer i nyhetsfeeden til brukerne sine. Nylig gjorde Facebook flere grep for å løfte frem venners eget innhold, på bekostning av lenkedelinger.

Les mer: Facebook prioriterer venner over medier

I en spørsmålsrunde på egen nettside lover Facebook at utrullingen av Instant Articles ikke vil få noen følger for de publisistene som velger å stå utenfor.

Slik presenterer Facebook selv Instant Articles:

Introducing Instant Articles, a new tool for publishers to create fast, interactive articles on Facebook.

Posted by Facebook Media on Tuesday, May 12, 2015