Morgenen 5. desember 2011 ble det bekreftet at A-pressen, anført av daværende toppsjef Thor Gjermund Eriksen, hadde vunnet den dramatiske budkampen om konkurrenten Edda Media. Prisen ble på hele 1,7 milliarder kroner. Polaris Media og konsernsjef Per Axel Koch sto klare med med pengene,  men tapte på oppløpssiden. Siden den gang har historien om Amedia handlet mye om store kostnadskutt, nedbemanning og inntektsfall. Koch avviser kategorisk alle spørsmål om han fryder seg over at A-pressen kjøpte et papirtungt mediekonsern for nærmere to milliarder rett før markedet falt kraftig.

- Industrielt godt case
- Amedia gjør så godt de kan og de har sine utfordringer. A-pressen vant kampen om Edda den gangen. Vi la det bak oss og er ferdige med det. Vi fokuserte i stedet på digital utvikling i mediehusene og gjorde en del oppkjøp, som for eksempel i Cxence, sier Koch til Kampanje.

- Mener du fortsatt at Edda ville vært en god investering for Polaris?     

- Industrielt var Edda Media et godt case og det er det fortsatt. Polaris Media og Edda Media ville vært en god match, svarer Koch, som kjøpte blant annet Sunnmørsposten og Romsdals Budstikke fra daværende Edda-eier Mecom for 675 millioner kroner i 2009. Tidligere i år ble tre trønderske lokalaviser, Stjørdalens Blad, Malvikbladet og Opdalingen kjøpt fra Amedia, en investering som kostet Polaris rundt ti millioner kroner.

Når Kampanje spør Koch om slaget om Edda, har han nettopp snakket seg varm om Polaris-modellen overfor børsanalytikerne og investorer,  en modell som handler om at hvert enkelt mediehus og hvert enkelt marked rendyrkes redaksjonelt og kommersielt. I konsernets små og store mediehus er det høytrykk på digital transformasjon og det ferske kvartalsresultatet tyder på at Polaris er på riktig vei.

- Prisen kan diskuteres
- Polaris Media er gode på det vi leverer med våre aviser nå og om det hadde blitt like bra om vi hadde kjøpt Edda er umulig å si. Men vi jobbet mye med Edda-planene fordi vi trodde og mente at det var et godt case. Nå ser vi at det går godt med flere av våre mediehus i første kvartal. Vi har usvikelig tro på vår modell. Får vi mediehusene gjennom transformasjonen, så har de så sterk markedsposisjon at de vil bli meget viktige og de vil stå sterkt framover. Jeg mener vi er på god vei og det er ingen grunn til at vi ikke skulle fått det til med Edda også.

- Var prisen på Edda altfor høy?

- Den sterke nedgangen for papirmarkedet gjør at man kan diskutere prisen som ble betalt for Edda. Samtidig må man huske på at kostnadskuttene som kom i norsk mediebransje ble mye større enn man trodde og de lå ikke inn i noen kalkyler, påpeker Koch.

Tror Polaris matcher konkurrentene
Polaris Media var torsdag først ute av mediekonsernene med kvartal-resultatet. Det er ikke usannsynlig at det trønderskbaserte mediekonsernet leverer de beste tallene for annonsemarkedet - relativt sett - i denne vårens resultatrace. Også kvartalsresultatet vil etter alt å dømme godt tåle sammenligning med de øvrige konsernene, spår konsernsjef Per Axel Koch.

- Polaris-resultatet vil fremstå som godt sammenlignet med markedet og konkurrerende mediekonsern,  sier Koch til Kampanje.

Mediekonsernet, med større og mindre mediehus i porteføljen, fikk et driftsresultat på 30 millioner kroner i første kvartal, en økning på 20 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. De samlede annonseinntektene falt med to prosent til 197 millioner kroner. Et papirfall på åtte prosent til 139 millioner er sannsynligvis mindre enn tendensen i markedet og det konkurrentene Schibsted Norge og Amedia vil rapportere om de kommende ukene. Digitalomsetningen økte med 17 prosent til 57 millioner i første kvartal.

- Vi har hatt en god annonsevekst digitalt og papirnedgangen er mindre enn tidligere. I mange av våre mediehus har den digitale annonseveksten mer enn kompensert for annonsefallet i papirutgavene, sier Koch.

Les også: VG dumper Polaris etter 27 år

Les også: Les også: Kutt og digitalvekst løfter Polaris