I dag ruller Facebook ut sin nye publiseringsplattform for mediehus kalt Instant Articles. Ved å publisere artikler rett på Facebook, lover teknologigiganten en bedre leseropplevelse, kortere lastetid og nye annonsemuligheter. Kostnaden for mediehusene ligger i å knytte seg enda tettere opp mot det mange mener er like mye en konkurrent som en distirbutør.

Les mer: Facebook frister med nye annonseinntekter

- Vi er skeptisk avventende, sier produktutvikler Lars Raaum i Aftenposten til Kampanje.

Kortere lastetid i seg selv er ikke et vinnende argument for dem, mener Raaum.

- Vi har jobbet mye lastetid hos oss og mener egentlig at vi gjør det ganske bra. Vi er jo også opptatt av å ha brukerne hos oss, både for å kunne kontrollere brukeropplevelse og annonseinntekter, i tillegg til at vi har en metermodell som gjør at vi ønsker å ha brukere på våre flater.

- Stadig mer avhengig
Han mener likevel Facebook har gjort noe riktig.

- Det er spennende formater som de nå innfører og som vi synes er interessante presentasjonsmessig, både når det gjelder autoplay på videoer og zooming i bilder. Men så tenker vi at bransjen gjør seg stadig mer avhengig av Facebook. Vi er i utgangspunktet skeptisk til å bli mer avhengig av Facebook.

- Kan det ligge en større økonomisk oppside i å selge annonser på Instant Articles enn på egen landingsside?

- Vi er nysgjerrige på detaljene i det. I utgangspunktet, om man skal selge det selv, vil det jo være mye av det samme. Skal Instant Articles levere den lastetiden som loves, vil det trolig innebære sterkere begrensninger på annonseneformatene enn det som er vanlig i det norske markedet i dag. Da kan annonseinntektene være lavere her enn på egne flater. Oppsiden må jo være at Facebook i større grad promoterer denne typen innhold.

Les også hva Tinius-direktør Sindre Østgård sa på Nordiske Mediedager forrige uke:

- Vi har applaudert inn vår største konkurrent

- Ingen dato for norsk lansering
Foreløpig er det kun The New York Times, BuzzFeed, National Geographic, NBC, The Atlantic, BBC, The Guardian, Bild og Spiegel Online som er tatt inn i prosjektet. Facebooks nordiske talsmann, Peter Münster, forteller til Kampanje at det for øyeblikket heller ikke foreligger noen planer om en nordisk ekspansjon.

- Dette er en test som vi gjør med denne puljen av forskjellige nyhetshus. Det er en blanding av tv-stasjoner, aviser og magasiner, nettopp fordi vil utvikle produktet på tvers av alle utgivertyper. Det første skrittet har vært å få dette ut og få det til å fungere, sier Münster.

- Det neste skrittet blir å se hvordan dette blir tatt imot. Når vi har gjort oss noen erfaringer, kan vi trekke beslutninger om videre utrulling og tempo. Det er i dag ikke noen dato for når det vil komme til Norge.

- Gir ikke fra seg kontroll
Selv om Instant Articles publiseres rett på Facebooks egen plattform, er det ifølge Münster muligheter for å nå et større publikum.

- Instant Articles skal hjelpe utgivere med å nå et større publikum, og en del av det handler om å brande seg selv, drive trafikk og å hente inntjening fra annonser, sier han.

- Hva sier du til de som uttrykker bekymring for å gi fra seg deler av kontrollen til Facebook?

- Det gjør de ikke. De kontrollerer fortsatt innholdet sitt og mottar fortsatt data om rekkevidde, engasjement og så videre.