Det har gått inflasjon i antall mediepriser, mener mediekommentator Sven Egil Omdal etter å ha fått med seg MBLs Mediepriser i Bergen forrige uke og tv-bransjens Gullruten tre dager senere i samme by.

- Jeg mener at når det er 7.500 aktive journalister i året, og det deles ut cirka 1000 priser i året, så nærmer det seg mer en deltakermedalje enn en høythengende heder å få en journalistpris, sa han til Kulturnytt på NRK P2 i dag.

Tallet har han fra Dagens Næringslivs reportasje i helgen, der de talte opp over 1000 mediepriser før de ga opp.

«Kosmisk kollbøtte»
Kommentator Håvard Nyhus kalte det for en «kosmisk kollbøtte» da Monster Entertainment og Gullruten ble nominert til Gullruten for beste event i mars. Lørdag stakk de også av med seieren.

- Det viser at Monster har levert godt innhold og et godt arrangement. Vi fryktet at vi ville virke selvopptatte, men det har vært helt rene linjer mellom juryen og oss som arrangører, sier styreleder Leif Holst Jensen i Gullruten.

Han sier de er i en kontinuerlig diskusjon om hvor mange priser som skal deles ut.

- Det er ingen tvil om at det å dele ut tv-priser er viktig. Vi er den nasjonale tv-prisen. I Sverige har de Krystallen og i England har de BAFTA. Gullruten er unik på sitt nivå. Jeg har selv sittet i juryen på tv-festivalen i Monaco, og ser at vi holder på med mye av det samme.

- Er det at Gullruten vinner Gullruten et tegn på at disse prisene har begynt å spise seg selv?

- Nei, det er det ikke. At Gullruten vinner Gullruten handler om at noen har klart å lage et godt event og overført dette til et godt tv-program. Det er tilfeldig at det ble Gullruten som vant i år.

Les mer: 710.000 så Gullruten

- Har kuttet
Informasjonsansvarlig Trine Ohrberg-Rolfsrud i MBL har selvfølgelig fått med seg debatten. Hun forteller at de allerede har nedjustert antall priser på Mediedprisene med gode resultater.

- Vi har kuttet antall priser kraftig de siste årene og ser at jo vanskeligere det er å vinne, jo flere sender inn bidrag. Vi delte ut 22 hovedpriser på onsdag, samme antall som Gullruten, og juryerte over 900 bidrag, sier Ohrberg-Rolfsrud til Kampanje.

Hun ønsker likevel debatten velkommen.

- Det er kjempebra at dette diskuteres. Det viser at disse prisene betyr noe for folk, hvis ikke hadde de vært likegyldige til dem. Vi ser hele tiden på om vi kan gjøre endringer, og allerede 20. mai er det møte i Nettforum hvor vi skal diskutere digitalprisene.

Krasjer mailboksen
- Er det totalt sett for mange priser i bransjen?

- I år valgte NTB å dele ut språkprisen sin sammen med oss. Det er hyggelig om vi kan samle oss om det. Vi vet jo at andre bransjer også premierer seg selv, men i og med at dette er mediebransjen, er vi også flinke til å skrive om det.

Hun mener prisene har en viktig funksjon.

- Vi konkurrerer jo hver dag, så det å få en bekreftelse på at det man gjør er bra av en jury sammensatt av bransjefolk, synes jeg er kjempeflott. Vi merker på den enorme interessen at dette er noe folk synes er stas. Jeg får forespørsler allerede i august om når vi åpner for bidrag. Hver januar krasjer mailboksen min av alle innsendelsene.

Les mer: VG knuste konkurrentene