Det amerikanske mediekonsernet kuppet i dag store deler av «Tv-toppmøte» under Nordiske Mediedager med nyheten om en norsk sportskanal bygd rundt rettighetene som ligger Eurosport-systemet.

Etter toppmøtet kunne Discovery-sjefen i Norge, Harald Strømme, fortelle mer om kanalen til Kampanje:

- Vi har høye ambisjoner med vår norske Eurosport-kanal og vi utelukker ikke noen ting hva gjelder rettigheter, sier toppsjefen i Discovery Norge til Kampanje.

Les mer: Lanserer norsk Eurosport-kanal

Vil jakte bredt på rettigheter
Eurosport har i dag tilgang både vintersport, fotball, sykkel og motorsport, i tillegg til smalere idretter som biljard og dart. Det kan fort bli mer skal en tro Strømme.

- Det er vanskelig å snakke om rettigheter før de er i boks, men vi kommer til å gå etter det som til enhver tid kommer opp. Det er ikke gjort over natten å jobbe seg inn i sportsmarkedet, men vi er fascinert av en modell med en kanal med gode rettigheter som har bred distribusjon og som ikke er en premiumkanal som det koster tusenvis av kroner å se på, sier Harald Strømme.

Strømme mener det i dag er en ledig posisjon i markedet både i Norge og resten av Europa for en sterkere sportskanal som ligger som en del av tv-distributørenes basispakker eller grunnpakker.

- Høye ambisjoner på innholdssiden
- Amerikanske ESPN (en sportskanal som er eid av Disney, red. anm.) har 80 prosent distribusjon i USA og det er ingen som tatt denne posisjonen verken i Norge eller Europa. Vi ser på om vi kan tilby attraktiv sport til et bredt publikum, sier Strømme.

- Det blir en annen type kanal enn det vi kjenner Eurosport som i dag?

- Drømmen er ikke en kanal som er basert på snooker og dart. Vi har høyere ambisjoner på innholdssiden, sier Strømme.

Frykt i TV 2 og NRK
Nyheten ble presentert første gang av Discoverys internasjonale sjef Dee Forbes og skapte umiddelbart reaksjoner i ledelsen i NRK og TV 2, som begge frykter for sine norske rettigheter på vintersport og Tour De France ettersom Eurosport har tilgang til de samme rettighetene gjennom sine store pan-europeiske rettighetsavtaler.

Dermed har Discovery en unik mulighet til å bygge opp sin nye sportskanal og det med svært attraktive rettigheter på sport allerede fra dag én. Strømme ønsker ikke å kommentere konkret hvordan han skal benytte seg av de eksisterende rettighetene som ligger i Discoverys rettighetsportefølje.

- Det å kjøpe pan-europeisk har sine styrker og det har sine svakheter, men den pan-europeiske bildefeeden kommer til å eksistere ved siden av det gjør lokalt, sier han.

Svarte på tiltale
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen slo under debatten på Nordiske Mediedager ettertrykkelig fast at denne type parallelle rettighetssalg «ikke går» i fremtiden. Han fikk raskt svar på tiltale fra Harald Strømme.

Les også: Vil ikke dele sport med Eurosport

- Løsningen på dette er enkel og det er at vi kjøper alle rettighetene eksklusivt, sier Strømme.

De kommende årene kommer til å preges av en lang rekke rettighetskamper. NRK er i førersetet hva gjelder den neste rettighetsperioden på vintersport som langrenn, hopp og alpint og i tillegg er det ventet store anbudskonkurranser om den norske Tippeligaen, Premier League, fotball-VM og OL for de neste seks årene.

TVNorge-systemet  har allerede rettigheter på kvalifiseringskampene i fotball for VM og EM og rettighetene til å sende kamper fra spansk La Liga.

Les også: Tror NRK har avgjort rettighetskamp

Les også: NRK i budkamp om vinteridretten