Tv-seingen er i endring, det var alle medieaktørene enige om under vårens Digitalforum som ble holdt i NRKs Store studio. Imidlertid mener de samme aktørene at utviklingen innen streaming av levende bilder ikke går like fort som uavhengige eksperter og mediene hevder. Første bølge er over og antall nye brukere har begynt å avta. Samtidig er de fleste brukerne som ser tv på andre plattformer ganske hekta, og ser serier og filmer i et forrykende tempo.

Disse bruksmønstrene ønsker den norske tv-bransjen å vite mer om og planlegger en standard som kan fange opp tv-seingen på alle skjermer. Prosjektet har fått navnet "TVOV" (for TV og Online Viewing) og har vært i prosess i cirka ett år allerede. Det forteller analysesjef i NRK, Kristian Tolonen til Kampanje. På Digitalforum lettet han mer på sløret og fortalte at han var nokså sikker på at de ville få det til som første land i verden.

- Mitt stalltips er Norge.

Få aktører som kan levere
Det er rundt 70 land i verden som driver med tv-målinger og per i dag er det TNS Gallup som har det tradisjonelle TV-Meter panelet på det norske markedet.

- Det finnes ikke så fryktelig mange leverandører som kan ta et slikt oppdrag. Men de jobber godt med dette både i våre naboland Sverige og Danmark, samt Nederland og Storbritannia. Dette vil tross alt være en kontrakt hvor man vil levere den offisielle valutaen på all tv-seing i lang tid fremover, for eksempel opp mot en tiårsperiode. Derfor må vi finne mediemålingsinstitutter som kan levere hele bildet, sier han.

Under innlegget brukte han suksess-serien «Kampen om tungtvannet» som eksempel på at bildet er langt større enn den rene tv-seingen. 1,12 millioner seere på tradisjonell tv gjorde serien til den mest sette dramaserien på NRK. Men 238.00 i opptak, og ikke minst 164.000 i nettrating gjorde serien også til en av de mest sette streamede seriene. Totalt ble «Kampen om tungtvannet» sett av 1,7 millioner seere på alle plattformer.

Les mer: Tungtvannet slo seerrekord

Les også: Tror én av tre vil se «Paradise Hotel» på nett

Vil ikke røpe for mye
Tolonen sitter som den nåværende leder av styringsgruppa i TVOV-prosjektet og uttaler seg i kraft av det. Han vil ikke røpe for mye av de interne diskusjonene og problemstillingene de må håndtere, men under konferansen fortalte han at TV 2, SBS Discovery (TVNorge), MTG (TV3) og NRK er med på laget.

- I Norge er det et veldig godt samarbeidsklima mellom de kommersielle aktørene og NRK. I andre land er nok dette vanskeligere å bli enige om en samlet visjon. Men vi ønsker at dette skal være en måling flest mulig er med på. Enten det er Disney, Fox og Viacom, eller aktører som driver med rene reklamemodeller på nett-TV, sier han til Kampanje.

Han beskriver en enorm kabal med ulike parametere som skal leveres. Folk ser tv på mobil, nettbrett, pc, tv, både i bil, båt, på hytta, til alle døgnets tider, forsinket eller direkte.

- I den nåværende tv-målingen til Gallup har vi nå tatt med all tv-seing ute av private husstander også, for eksempel hytter, arbeidsplasser og offentlige steder som puber, men det er bare en forsmak på hva som vil komme. Vi må være sikre på at vi finner den leverandøren som kan levere den teknologien som trengs med den kunnskapen som kreves. Det kan nok også kreve en del underleverandører i tillegg. Vi ønsker å finne ut mest mulig korrekte tall, slik at konkurransesituasjonen også blir mest mulig rettferdig.