Ordførerens håndtering av et medieoppslag om det økonomiske oppgjøret for beising av hytta utløste en større debatt blant mediefolk og politikere i fjor høst. Mer om det snart. Nå skifter en av fjorårets mest omtalte hytter eiere. Kjøperen lot seg ikke skremme av mediestøyen.

- Opp gjennom årene har vi vært gjester på hytta flere ganger. Vi trives godt der og når han valgte å selge samtidig som vi tenkte på å kjøpe, la vi inn bud hos mellommannen og fikk tilslaget. Vi kjøpte hytta til takst, sier Harald Stanghelle til Kampanje.

Den 108 kvadratmeter store hytta ble solgt for 4,5 millioner kroner, ifølge offentlige registre

- Meldte meg inhabil
Aftenposten-redaktøren og Oslos ordfører er gode venner. Ja, det er mer enn bare «gode, men ubekreftede rykter».

- Vi er nære venner og det har vi vært i lang tid, også før han ble ordfører. Vi er så nære venner at jeg meldte meg inhabil allerede for 15 år siden.  Det gjelder alt som har med Fabian Stang å gjøre. Det for øvrig et litt pussig poeng i forlengelse av dette. Rune Gerhardsen er onkel til min kone og selv om vi ikke har så mye å gjøre med hverandre familiært, så endte det med at jeg under forrige kommunevalg var inhabil i dekningen av ordførerkandidatene til Høyre og Arbeiderpartiet i Oslo, sier Stanghelle.

- Jeg har dummet meg ut
Fabian Stang fikk i fjor sommer beiset sin hytte i Gausdal. Han betalte for jobben direkte til malerens konto etter å ha fått oppgitt betalingsinformasjon per sms. Men maleren var ikke oppført som næringsdrivende og sendte ikke faktura. Stang skulle derfor ha sendt lønns- og trekkoppgave og betalt forskudddskatt og arbeidsgiveravgift. Ordføreren la seg langflat på sin egen Facebook-side etter at Dagbladet var på tråden og konfronterte ham med det avisen omtalte som «skattebrøler», og slo på den måten avisens drevne nyhetsjournalister på målstreken.

- Jeg har dummet meg ut, skrev den populære Oslo-ordføreren på sin Facebook-side.

- Journalistenes store frykt
- Dette er journalistenes store frykt, sa Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund, til Aftenposten den gangen.

- Når kilden, som Stang, velger å blåse saken, blir tidspresset voldsomt. En slik håndtering bidrar til å ødelegge den viktige journalistikken, sa hun.

Andreas Cappelen, som blant annet lever av å skrive PFU-klager på oppdrag fra fornærmede kunder, mente det var mediehåndtering på grensen av god kildeskikk

- Dette var typisk «damage control». Stang brukte sosiale medier i et forsøk på å begrense omdømmeskaden. I PR-terminologien kalles det spoilertaktikk når en går ut med saken selv, slik at det tilsynelatende ikke blir en like stor avsløring, sa han.

Civita-leder Kristin Clemet blåste av kritikken: «Dette er det dummeste jeg har lest på lenge», og fortsetter: «Nytt punkt i vær varsom-plakaten: Alle borgere må bevare taushet om egne fadeser, slik at pressen får mulighet til å avsløre dem.»

- Ikke viktig mediedebatt
Harald Stanghelle forteller til Kampanje i dag at heller ikke han ble imponert over utspillet fra sin tidligere Aftenposten-kollega, Kjersti Løken Stavrum.

- Nei, dette var ikke en viktig mediedebatt.  Jeg håper og tror at Norsk Presseforbunds generalsekretær ble noe tatt på senga der da hun kommenterte Oslo-ordførerens mediehåndtering. Vi i mediene kan sutre over mye, men vi kan ikke sutre over at noen tar i bruk sosiale medier. Jeg tror kritikken hadde vært mer berettiget hvis det var en desinformasjonskampanje, men det aktuelle budskapet fra Oslos ordfører var at han rett og slett la seg flat fordi han ikke hadde sjekket godt nok. Hans faktaopplysninger er aldri blitt bestridt, heller ikke av Dagbladet, sier Stanghelle til Kampanje.

Fabian Stangs håndverker fikk 42.000 kroner i betaling for beiseoppdraget.

-  Min stesønn sa at han skal beise hytta to ganger for den samme prisen som håndverken tok for arbeidet, humrer Stanghelle.

Fabian Stang ønsker ikke å kommentere saken.